Cîmpeanu: Cred că sunt suficient de mulți elevi care primesc bursă de merit și e cazul să ne concentrăm atenția spre ceilalți elevi / Dacă va fi cazul, vom revedea criteriile în așa fel încât tot bugetul de burse să fie cheltuit pentru bursele elevilor

3.282 de vizualizări
Foto: Captură Facebook.com / Ministerul Educației
Întrebat de jurnaliști cum va proceda dacă vor rămâne bani de burse după ce va fi calculat numărul total de elevi beneficiari ai burselor, ministrul Educației a declarat că „vom revedea criteriile” pentru clasele a V-a și a IX-a: „Pe baza rezultatelor pe care le vom avea după primul semestru, exclusiv semestrul I din clasa a V-a și semestrul I din clasa a IX-a (…) dacă va fi cazul, vom revedea criteriile”.

Sorin Cîmpeanu este de părere că „sunt suficient de mulți elevi care primesc bursă de merit” și „e cazul să ne concentrăm atenția spre ceilalți elevi”.

Burse de merit în momentul de față, pe noile reguli, cu plafonul de 9.50, primește un elev din patru, deci ¼ din numărul total de elevi din România eligibili, gimnaziu și liceu vor primi burse de merit pe baza rezultatelor obținute în anul școlar 2020-2021, încheiat în septembrie 2021, unu din patru”, a spus acesta.

Sorin Cîmpeanu: „Aflați în situații speciale care necesită burse sociale, care necesită sprijin mai mult decât alți elevi și s-au dovedit a fi interesați doar de criteriile de performanță, de bursa de merit în special. Burse de merit în momentul de față, pe noile reguli, cu plafonul de 9.50, primește un elev din patru, deci ¼ din numărul total de elevi din România eligibili, gimnaziu și liceu vor primi burse de merit pe baza rezultatelor obținute în anul școlar 2020-2021, încheiat în septembrie 2021, unu din patru. Cred că sunt suficient de mulți elevi care primesc bursă de merit și e cazul să ne concentrăm atenția spre ceilalți elevi, pentru că tipurile de burse sunt următoarele: bursa de performanță pentru olimpici – 500 de lei pe lună, burse de merit pentru cei cu media peste 9.50 – 200 de lei pe lună, burse de studiu – 150 de lei pe lună, bursă socială, în această perioadă de criză sanitară este mare nevoie de sprijin social, 200 de lei pe lună, bursa profesională – 200 de lei pe lună, bursa Bani de liceu – 250 de lei pe lună.

Acestea sunt tipurile de burse, nu numai bursa de merit. Repet, burse de merit, ¼ din elevii României primesc, pentru că ¼ din elevii României au avut la finalul anului trecut medie peste 9.50. 

Reporter: Anul acesta fondul pentru burse a crescut, vorbim de o valoare de 1 miliard de lei, domnule ministru, dacă vor rămâne banii după ce veți calculați numărul de elevi care se încadrează pentru bursele de merit și toate celelalte categorii de burse, ce se va întâmpla?

Sorin Cîmpeanu: În primul rând, toți banii alocați pentru burse vor fi cheltuiți pentru burse, pentru burse elevi. Dacă va fi cazul, pe baza rezultatelor pe care le vom avea după primul semestru, exclusiv semestrul I din clasa a V-a și semestrul I din clasa a IX-a, pentru că toți ceilalți se bazează pe rezultatele din anul școlar anterior, dacă va fi cazul, vom revedea criteriile în așa fel încât tot bugetul obținut cu greu pentru bursele elevilor, să fie cheltuit pentru bursele elevilor. Reamintesc, bugetul de peste 1 miliard de lei pentru bursele de merit, de performanță, sociale și de studiu reprezintă de patru ori mai mult decât bugetul anului 2020, când am avut 270 de milioane de lei plătiți doar de primării. În anul 2021 am început cu un buget de 540 milioane pentru prima oară în istoria postdecembristă, plătiți de la bugetul de stat. La rectificare, am luptat și am obținut pentru bursele elevilor încă 105 milioane.

Execuția pe anul 2021, pe bursă elevi, de la bugetul de stat a fost de 645 de milioane de lei. Peste acești bani, am luptat și am obținut o suplimentare de aproape 400 de milioane de lei, până la 1,031 miliarde. Peste acești bani care sunt cu 400 de milioane mai mult decât anul trecut sunt cei 226 de milioane pentru bursa profesională și bursa bani de liceu. Peste aceste șase tipuri de bursă, reamintesc faptul că avem un program de reducere a abandonului școlar și până în luna martie vom semna contracte de finanțare cu 750 de școli, cele mai vulnerabile din perspectiva abandonului școlar. Grantul pentru fiecare școală este de 200 de mii de euro. Sunt școlit mici care au în jur de 100…”

  • Amintim că mai mulți elevi protestează astăzi la Ministerul Educației, deoarece sunt nemulțumiți de modificarea criteriilor de acordare a burselor. Consiliul Național al Elevilor consideră că prin modificarea pragului de acordare, de la 8.50 la 9.50, „Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”.

Ieri, Sorin Cîmpeanu a susținut într-o luare de poziție emisă de Minister că “cuantumul burselor a crescut de la valori derizorii în multe cazuri în anul 2020 (6 lei/lună sau 8 lei/lună) la 500 lei/luna bursa de performanță și 200 lei/lună bursa de merit. Întrebare: Unde este scăderea cuantumului burselor?”. Reacția a venit după ce Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din București și Ilfov l-au acuzat că a tăiat bursele “a peste 700 000 de elevi“.

Reamintim că Edupedu.ro a scris că s-au schimbat criteriile de acordare a burselor școlare după 10 ani.

Citește și:
Ce lipsește din argumentația despre burse a ministrului Cîmpeanu? Adevărul – Scade cu 185 de mii numărul elevilor care au primit în acest an bursă de merit, după ridicarea pragului la 9,50 / Bugetul pentru bursele de merit este tăiat cu 35%
Sorin Cîmpeanu susține că nu este nicio scădere a numărului de elevi care iau bursă de merit, după ridicarea la 9.50 a mediei minime, dar compară datele estimate pentru acest an cu cele din 2020, evitând să spună câte burse de merit au fost date în 2021: “Unde este «tăierea» numărului de beneficiari ai burselor de merit?”
Ministrul educației, în scandalul burselor de merit: Dacă în România avem mai mult de jumătate elevi de top care merită burse de merit, înseamnă că nu avem nici o problemă cu sistemul de învățământ și stăm mai bine la acest capitol decât Marea Britanie, SUA. Meritul trebuie să fie într-un sens corect
Consiliul Elevilor acuză Ministerul Educației de un „masacru al burselor școlare” prin eliminarea mediilor de la 8,50 la 9,50 în acordarea bursei de merit și susține că instituția „face economie pe spatele a milioane de elevi” / Amenință cu proteste generale dacă nu se revine asupra deciziei
UPDATE Asociații ale elevilor anunță că vor protesta și vor ataca în instanță ordinul care modifică pragul de acordare a burselor / Sunt afectați 730.000 de elevi, susțin acestea
OFICIAL Bursele de merit nu se mai acordă elevilor sub media 9,50, față de 8,50 cum era până acum, iar cele de studiu sunt condiționate de media 7,50, în loc de 7,00

2 comments
  1. Cu tot respectul pentru invatamant, va rog sa sesizati cadrele abilitate sa DUCETI LA PSIHIATRIE acest individ inainte sa puna pe butiuci invatamanmtul acestei tari, ca oricum este dezastru!!!Multumesc!

  2. Nu ar trebui “ băgate in aceeași oala “ criteriile pentru gimnaziu și liceu . La liceu e mult mai dificil de obținut 9.50, acordarea de la media 9,00 a bursei de merit ar fi mai echitabila .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Mai mulți profesori din Gorj, înrolați în PSD de inspectoarea școlară generală, prezentați partidului ca „oameni care până acum nu au mai făcut parte din niciun partid politic și vor să se implice activ pentru realizarea obiectivelor”

Mai mulți profesori de la diverse școli și licee din județul Gorj s-au înrolat în PSD, în data de 6 iulie 2023, anunță chiar filiala județeană a partidului, într-o postare…
Vezi articolul

Raluca Turcan, vicepremier: În Educație este pentru prima dată când copiii vor începe anul școlar cu manualele pe bănci și când un program de pregătire a profesorilor nu este doar pe hârtie, ci este pus în practică

Promisiuni pentru elevii care în septembrie vor intra în clasa a VIII-a din partea vicepremierului Raluca Turcan, la Consiliul Național al PNL. Prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, Turcan a declarat…
Vezi articolul

Elevii unei școli din Argeș au primit la Limba și literatura română, la simularea Evaluării Naționale, subiectele destinate elevilor maghiari / Greșeala a fost observată doar după terminarea examenului

20 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea argeșeană Vlădești au primit la Limba și literatura română la simularea Evaluării Naționale 2023 subiectele…
Vezi articolul