Cîmpeanu, despre orele remediale: Finanțarea urmează a se face prin fonduri europene în limita sumei de 144 – 146 de milioane de lei și 96 de milioane de lei pentru liceu prin ROSE

4.515 vizualizări
Orele remediale vor fi finanțare prin fonduri europene de 144 – 146 de milioane de lei (30 milioane euro), în timp ce pentru elevii de liceu, finanțarea va fi de 96 de milioane de lei prin Proiectul privind învăţământul secundar/Romania Secondary Education (ROSE), a declarat astăzi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei dezbateri despre cum începe școala organizată de Salvați Copiii România.

Ministrul a mai explicat că „finanțarea va veni pe pachete pe școală într-un sistem similar cu acela de acordare a burselor pentru studenți.” Practic, repartiția banilor va ține „strict de consiliul de administrație al școlii, pe baza nevoilor identificate de cadrele didactice”.

Declarațiile lui Sorin Cîmpeanu legate de orele remediale:

„Este vorba de includerea acestui pachet de ore remediale în programul mai larg școală după școală. Este vorba de Ordonanța 58 care modifică articolul 58 pentru a include și a extinde grupul beneficiarilor până la nivelul clasei a VIII-a. Finanțarea urmează a se face prin fonduri europene în limita sumei de 144 – 146 de milioane de lei (30 milioane euro). Pentru Liceu urmează să asigurăm finanțarea prin programul ROSE care are ca obiectiv principal reducerea abandonului școlar. Partea de remedial este o componentă de bază în obiectivul de reducere al abandonului școlar, deci 96 de milioane de lei pentru liceu care urmează să vină prin acet program.

Decizia nu se poate centraliza la nivelul ministerului, inspectoratului sau directorului școlii, ci la nivelul profesorului. Profesorii sunt aceia care trebuie să vadă unde să intervină, cât și cum au pierdut elevii. Din acest motiv finanțarea va veni pe pachete pe școală într-un sistem similar cu acela de acordare a burselor pentru studenți. Principiul este practic același: dacă într-o universitate ai 20.000 de studenți, dintre care 10.000 de studenți sunt bugetați, atunci universitatea primește în fiecare lună 201 lei per student bugetar. 201 lei ori 10.000 de studenți care primesc această finanțare înseamnă două milioane de lei. Apoi, universitatea este cea care, pe baza unor criterii sociale sau de performanță, distribuie către întreg grupul celor 20.000 de studenți suportul financiar pentru asigurarea burselor în cazul universităților, pentru acțiuni remediale în cazul școlilor.

Această repartiție ține strict de consiliul de administrație al școlii, pe baza nevoilor identificate de cadrele didactice. Nimeni nu se poate substitui cadrului didactic pentru a vedea cât a pierdut un elev sau un grup de elevi pe care îi are la clasă. Acest lucru aș vrea să fie foarte clar înțeles. Există o așteptare de identificare la nivel național. Vă dați seama că este o utopie, este un lucru absolut stupid să aștepți așa ceva.

Deci noi venim cu cadrul legal, venim cu resursa financiară, am venit cu acele măsuri de micșorare a numărului de note de la cât erau la minimum două, cu extinderea perioadei posibile pentru încheierea situației școlare pe primul semestru de la revenirea elevului în școală cu până la 8 săptămâni, înainte era cu până la 4 săptămâni în ROFUIP.

Toate aceste lucruri au în vedere un pachet mediu finanțat care se va distribui pe baza unui pachet mediu săptămânal de 5 ore, vreme de 16 săptămâni pe baza unor nevoi general identificate cu privire la acțiuni remediale. La acest pachet de acțiuni remediale au nevoie nu numai cei care au pierdut foarte mult din materie, au nevoie și cei care au beneficiat de predare integral, au beneficiat de acces parțial la ore și care, din anumite motive, nu au putut participa la toate orele, și ei au acces la pachetul de ore remediale.”

Sursă foto: gov.ro

Citește și:
Cîmpeanu: În jur de 510.000 de elevi nu au avut acces la tehnologia necesară pentru desfășurarea școlii online
Impactul educaţiei remediale în pandemie: Peste 88% dintre copiii din programele World Vision România și-au păstrat sau și-au îmbunătățit rezultatele în anul școlar trecut
VIDEO Profesorul va stabili, împreună cu elevii, dacă vor să se întâlnească și sâmbăta pentru ore remediale, sau dacă sunt suficiente o oră-două, în timpul săptămânii, spune ministrul Educației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Educația este domeniul unde românii doresc cel mai mult ca statul să crească nivelul cheltuielilor / Calitatea profesorilor și eforturile elevilor – percepute drept cei mai importanți factori pentru succesul școlar, într-un sistem “subdezvoltat cronic” – raport

Cei mai mulți români percep că sistemul de educație îi favorizează pe elevii din mediile favorizate, iar problemele de echitate “combinate cu prezența unei legături intense între nivelul de educație…
Vezi articolul

Ministrul Educației: Noi știm că nu avem cum să notăm uniform la nivelul țării. Nu avem o formare extinsă în acest domeniu al evaluării, în formarea inițială a profesorilor de până acum. Știm că se notează și raportat la colectiv

„Noi știm că nu avem cum să notăm uniform la nivelul țării”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu pentru Școala 9. Aceasta a spus că „nu avem o formare…
Vezi articolul

Detașare în interesul învățământului 2024. În perioada 8-17 mai se înregistrează acordurile pentru detașare la școală și la inspectoratele școlare / Model de cerere

În perioada 8-17 mai are loc înregistrarea acordurilor pentru detașare în interesul învățământului, la unitățile de învățământ și la inspectoratele școlare, potrivit potrivit metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025. Probele practice/orale…
Vezi articolul

Profesor filmat de elevi cum stă întins pe catedră: “Domnul, vreți să vă facem un masaj?” / Inspectorul școlar general: “Voi trimite o echipă de inspectori în verificare. N-am cuvinte. E halucinant!”

Un profesor de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân“ din Râmnicu Vâlcea apare într-un clip video întins pe catedră, iar elevii se oferă să-i facă masaj, informează Ziarul de Vâlcea, citat…
Vezi articolul