Comisia Europeană: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va primi 1 milion de euro fonduri UE pentru o infrastructură de calcul de înaltă performanță

1.619 vizualizări
Foto: Facebook.com/ Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
Comisia Europeană anunță că Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va primi o finanțare în valoare de aproape 1 milion de euro din FEDR pentru a dezvolta o infrastructură de calcul de înaltă performanță care să poată fi integrată în sisteme de calcul de tip cloud și în sisteme de date masive.

“Cercetătorii universității contribuie deja la proiecte de cercetare naționale și internaționale. Universitatea a semnat acorduri de colaborare cu Universitatea din Geneva, cu European Open Science Cloud (EOSC) și cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București (ICI) pentru standardizarea, interconectarea și utilizarea resurselor de calcul cu sisteme de tip cloud”, anunță executivul european, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Prin configurația sa flexibilă și varietatea amplă de servicii, infrastructura CLOUDUT a universității va ajuta echipele de cercetare să optimizeze valorificarea resurselor științifice și a puterii de calcul în domenii precum volumele mari de date, inteligența artificială, industria 4.0 și internetul obiectelor (IoT), precizează Comisia Europeană.

Costul total al proiectului este de 1,09 milioane EUR. Din această sumă, 930 000 EUR reprezintă finanțarea prin intermediul Programului operațional „Competitivitate” (POC) 2014-2020.

Vezi aici comunicatul Comisiei Europene

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Clasamentul internațional QS după domenii de studiu – 2023: prezență modestă a universităților românești, care sunt total absente la Drept, Educație, Sociologie, Media și comunicare, Științele mediului, Istorie sau Geofizică / Cele mai multe apariții – Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București

Două instituții de învățământ superior acoperă mai bine de jumătate din totalul aparițiilor românești în cel mai nou clasament internațional Quacquarelli Symonds după domenii de studiu. În ediția pe 2023…
Vezi articolul

Masterul „Studii vizuale și curatoriale”, cel mai vechi din istoria artei din țară, a fost desființat de conducerea Universității de Arte din București „de pe o zi pe alta”. Profesorii nu știu, în prezent, dacă vor mai avea catedre și masteranzii nu știu dacă mai pot finaliza studiile deja începute

Senatul Universității Naționale de Arte a hotărât, pe 23 martie, desființarea masterului „Studii vizuale și curatoriale”, singurul de acest tip din universitate și singurul derulat la acest nivel de studii…
Vezi articolul

Remus Pricopie, SNSPA, o nouă acțiune împotriva lui Sorin Câmpeanu: anunță că merge în instanță pentru a arăta că mandatul acestuia de președinte al Consiliului Rectorilor a încetat de drept / Câmpeanu: Nu mă exprim pe probleme marginale

“Consiliul Național al Rectorilor (CNR) are nevoie de mai multă transparență și de respectarea cu strictețe a legii, astfel încât să redevină un exemplu de conduită democratică, ceea ce, din…
Vezi articolul

Povestea Teodorei Dumitru, studentă la medicină în Spania: Din cauza diagnosticului meu, nu am putut niciodată să scriu de mână. Am ales să dau la medicină, în ciuda faptului că mi s-a spus că cineva „ca mine” nu poate fi doctor. Simt că pentru asta m-am născut

Maria Teodora Dumitru fost diagnosticată la vârsta de un an cu paralizie cerebrală și tetrapareză spastică, în cuvintele ei: “merg pe patru roți”. A obținut media de intrare la liceu…
Vezi articolul