Condiționare pentru școli și grădinițe. Cabinetele medicale vor fi înființate doar dacă sunt peste 300 de elevi în unitatea de învățământ, prevede proiectul Legii Deca

3.684 de vizualizări
Deschiderea școlilor
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Cabinetele medicale din unitățile de învățământ vor fi înființate doar dacă sunt peste 300 de elevi, copii de grădiniță sau antepreșcolari, după cum prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar. Până acum, înființarea cabinetelor de medicină școlară nu a fost condiționată de numărul copiilor dintr-o școală sau grădiniță.

Art. 79 – „(1) În fiecare unitate de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică din România, cu un număr de peste 300 elevi/preșcolari/antepreșcolari se înființează/organizează cabinete de medicină școlară”, conform proiectului de lege.

Grădinițele care nu își pot organiza cabinet medical propriu, conform prevederii de mai sus, sunt arondate cabinetului medical din unitatea de învățământ preuniversitar cea mai apropiată, se arată în document.

Pentru școlile care au peste 300 de elevi și nu există cabinete medicale, statul român are obligația să le înființeze în termen de un an după ce intră în vigoare noua lege a educației. Dacă legea va fi adoptată în 2023, atunci cabinete medicale ar putea fi înființate în 2024.

Art. 79 – „(4) Acolo unde nu există cabinete medicale în unitățile de învățământ preuniversitar, conform alin. (1), statul român are obligația să le înființeze în termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentei legi.”

Conform proiectului legii învățământului preuniversitar, asistența medicală din cadrul cabinetelor de medicină școlară se asigură de medici cu drept de liberă practică și de asistenți medicali, așa cum sunt definiți de legislația specială. 

Cum se face finanțarea cabinetelor de medicină școală, potrivit proiectului de lege

„Finanțarea cabinetelor de medicină școlară din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, precum și din unitățile de învățământ special, inclusiv în ceea ce privește inclusiv cheltuielile de personal și asigurarea dotărilor, se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Finanțarea poate fi suplimentată din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ, din fonduri externe nerambursabile, donații sau sponsorizări, conform legii.”

Alin. 9 de la art. 79 prevede că „unitățile administrativ-teritoriale au obligația de a asigura funcționalitatea cabinetelor de medicină școlară din cadrul unităților de învățământ de stat care au fost înființate și dotate prin fonduri europene nerambursabile, ulterior finalizării perioadei de implementare a proiectului, primind finanțare în acest sens de la Bugetul de stat.”

Foto: Captură proiectul Legii învățământului preuniversitar, varianta care a fost prezentată în ședința de Guvern din data de 9 martie 2023

În Legea Educației Naționale 1/2011 este precizat că elevii și copiii din școli și grădinițe beneficiază de asistență medicală, psihologică și logopedică gratuită, în cabinete medicale, psihologice și logopedice școlare ori în unități medicale de stat.

FOTO DOCUMENT Ce prevede Legea Educației Naționale 1/2011 – cabinetele de medicină școlară
Foto: Captură Legea Educației Naționale 1/2011 / legislatie.just
Informații de context

În luna februarie a acestui an, Ministerul Educației a solicitat școlilor numărul cabinetelor medicale și stomatologice din unitățile de învățământ, potrivit unei informări primite de inspectoratele școlare.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, erau în total 2.031 de cabinete medicale școlare. Dintre acestea, 2.009 se aflau în mediul urban, iar 22 în mediul rural.

Foto: Captură Institutul Național de Statistică

La începutul lunii ianuarie, președintele Federației Naționale a Părinților – Edupart, Iulian Cristache, semnala că personalul medical din cabinetele școlare nu este numeros: „Cabinetele școlare, care țin de CL (Consiliul Local – n. red.), nu au un personal medical numeros. Să ne sprijine cu medici de familie și cu personal din spitale, dacă există această posibilitate”.

Foto: © Savannah1969 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ministerul Educației cere școlilor numărul cabinetelor medicale și stomatologice din unitățile de învățământ – document

1 comment
  1. Va rog sa reglementati drepturile medicului scolar. Sa fie trecuți ca denumire medici specialiști sau primari mg și cu o lista de competente posibile, cum ar fi participarea la jocuri sportive sau altele.
    Toți avem stagii și vechime corespunzătoare, dar nu iese altora locul de munca și ne denigrează mereu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Sancțiuni pentru profesori și directori, grupurile antibullying din școli se desființează și apar comisii – prevederi din procedura privind violența școlară / Documente utile pentru identificarea, raportarea și monitorizarea unui caz

Procedura de management a cazurilor de violență școlară a fost publicată în Monitorul Oficial. Procedura conține descrierea cazurilor de violență școlară, exemple de măsuri de sprijin și documente utile școlilor,…
Vezi articolul

Corina Crețu susține că România mai are de cheltuit 300 de milioane de euro, fonduri europene destinate ocupării forței de muncă în rândul tinerilor: Există bani atât pentru cei care se întorc în România după studiile realizate în străinătate, cât și pentru cei care studiază în țară

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, grupul S&D) susține că „divizarea” studenților, prin inițiativa Guvernului de a oferi sprijin financiar celor care studiază în străinătate, este „inutilă și contraproductivă”, deoarece există…
Vezi articolul

Autoritățile locale să constituie în bugetele proprii un Fond destinat activităților de tineret, conform legii, cere Consiliul Tineretului din România: Neincluderea lui “poate atrage nulitatea bugetului local”

Consiliul Tineretului din România (CTR) solicită autorităților locale să respecte legislația în vigoare și să constituie un Fond destinat activităților de tineret în cadrul bugetelor proprii, anunță organizația. Aceasta precizează…
Vezi articolul

Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației, despre transferul la primării al palatelor și cluburilor copiilor, pe care tot ministerul spunea acum 3 luni că refuză să îl facă: Prin noua lege nu se face descentralizarea, ci abia după doi ani de la intrarea în vigoare încep procedurile

„Prin noua lege nu se face descentralizarea. Prin noua lege se prevede că, la doi ani de la intrarea în vigoare a legii, vor fi inițiate aceste procese de descentralizare…
Vezi articolul

Examen de admitere la liceu și admiterea la facultate, obligatorii – prioritățile PNL. Raluca Turcan: examenul de admitere la liceu va fi astfel gândit încât să crească competiția

Parlamentarii PNL au anunțat luni că lansează în dezbatere publică mai multe modificări ale Legii Educației, ca priorități “pentru începutul noii sesiuni parlamentare”. Cea mai importantă ar fi reintroducerea examenului de…
Vezi articolul