Peste 21 de milioane de euro/proiect. Consorții de învățământ dual formate din licee tehnice, universități, companii și primării – Ministerul Educației lansează Ghidul solicitantului: Elevii înscriși în învățământul dual de nivel liceal vor putea urma programele de învățământ universitar

1.396 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Ghidul Solicitantului „Program- pilot pentru dezvoltarea consorțiilor integrate pentru învățământ dual” a fost lansat în dezbatere de Ministerul Educației joi seara. Proiectul este finanțat prin PNRR și face parte din reformele propuse de planul de redresare. Acest proiect presupune deschiderea și susținerea unor rute profesionale complete pentru învățământul tehnic prin extinderea rutei duale la nivel universitar, potrivit comunicatului de presă primit de Edupedu.ro.
  • Termenul pentru acest jalon era în trimestrul 4 al anului 2022. Ghidul vine cu un trimestru mai devreme.

Acestui apel îi sunt alocate 338 de milioane de euro pentru a finanța cel puțin 10 consorții regionale integrate pentru învățământ dual.

„Pentru prima dată în România va fi implementat conceptul de consorțiu integrat pentru învățământ dual, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o masură- reper în Proiectul România Educată. Acest apel de proiecte reprezintă operaționalizarea Reformei 4 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior”, arată ministerul.

Instituția susține că scopul programului-pilot constă în „dezvoltarea unei educații duale centrate pe nevoile elevilor și studenților în strânsă legătură cu nevoile pieței muncii”.

Ce conține un consorțiu dual

  • Cel puțin o instituție de învățământ superior acreditată care are programe de studii în domeniul fundamental științe inginerești sau în domenii prioritare de dezvoltare a României.
  • Cel puțin o unitate de învățământ profesional și tehnic.
  • Cel puțin o unitate administrativ – teritorială (UAT).
  • Cel puțin un operator economic.

„Vor fi asigurate, în corelație cu piața muncii, diversificarea calificărilor, precum și creșterea numărului de absolvenți prin oferirea unui parcurs educațional complet pentru elevii înscriși în învățământul dual de nivel liceal, astfel încât aceștia să poată urma programele de învățământ universitar”, potrivit autorilor ghidului.

Ținta din PNRR a acestei reforme este „creșterea cu cel puțin 60 % a numărului de elevi înscriși în ruta duală completă, până la 31 august 2026. În 2020, 1.847 de studenți au absolvit ruta duală. În urma măsurilor de sprijinire a centrelor de învățământ dual, se estimează că 3.000 de elevi vor absolvi ruta duală completă”.

Valoarea maximă a unui proiect aferent unui consorțiu regional de învățământ dual este de 21,12 mil. Euro.

În același timp, a fost lansat în consultare proiectul unei metodologii-cadru de funcționare a consorțiilor în cadrul sistemului național de învățământ.

Fiecare consorțiu va primi finanțare pentru a construi și operaționaliza campusuri integrate pentru învățământ dual care să asigure atât infrastructura necesară unei pregătiri profesionale eficiente și relevante pentru nevoile pieței muncii, cât și infrastructura socială necesară pentru creșterea atractivității învățământului profesional (spații de cazare, masă, activități sportive și alte activități recreative). Infrastructura acestor campusuri va îngloba o importantă componentă de digitalizare.

Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reformă, va asigura procesul de selecție, contractare și monitorizare a implementării, se mai arată în comunicat.

Perioada de consultare este 8 iulie – 8 august.


1 comment
  1. Dece sa faci complicat cand se poate face simplu si usor de implementat!
    Modelul elvetian poate fi inspirativ decat aceste consortii, bani aruncati pe geam

    Ce rol au institutele universitare sa formezi un instalator electrician sau sanitar?

    Pe FB Stas marian este prezentat schematic formarea DUAL !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ghidul pentru digitalizarea universităților, pentru proiecte în valoare de 234 milioane euro, pus în consultare de Ministerul Educației. Care sunt condițiile și cheltuielile eligibile

Ministerul Educației a pus miercuri noaptea, în consultare publică, Ghidul pentru digitalizarea universităților, pentru proiecte în valoare de 234 milioane euro. Documentul fusese anunțat de miercuri dimineața de ministrul Cîmpeanu.…
Vezi articolul

Libertatea: Fostul șef al resurselor umane de la SRI a obținut un post de asistent universitar la Facultatea de Jurnalism a universității din București / În perioada în care a ocupat funcția de conducere în serviciul secret, a predat la Facultatea de Sociologie a UB și a semnat editoriale în publicații centrale

Un fost șef al Departamentului de Resurse Umane (HR) din SRI a obținut un post de asistent universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București. Informațiile…
Vezi articolul

Doar Parlamentul poate să creeze legislația primară pentru introducerea certificatului verde în Universități, cerută de rectori – ministrul Cîmpeanu / Rata vaccinării este și în rândul studenților sub media europeană

Doar Parlamentul poate să stabilească legislația primară necesară pentru ca certificatul verde digital să fie folosit pentru accesul în spațiile universitare, așa cum cere Consiliul Național al Rectorilor (CNR), a…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Finanțare de 25 milioane de lei pentru ca universitățile să înceapă verificarea integrală a tezelor de doctorat susținute din 1990 încoace – proiect de ordin / Regulile nu precizează clar ce se întâmplă cu plagiatele

O finanțare de peste 25 milioane de lei este prevăzută, pentru anul acesta, pentru ca universitățile să verifice integral tezele de doctorat susținute din 1990 încoace, potrivit unui proiect de…
Vezi articolul

Ungaria are cu 2.000 de studenți mai puțin anul acesta decât anul trecut și doar puțin peste jumătate din candidații la facultățile de formare a profesorilor sunt admiși

Numărul persoanelor care sunt admise în învățământul superior a scăzut, în special în domeniul formării profesorilor. Potrivit Sindicatului Pedagogilor, această situație va avea consecințe grave, transmite publicația maghiară NÉPSZAVA, citată de…
Vezi articolul