Costul standard per copil în creșă, stabilit la 15.010 lei, plus 585 de lei cheltuieli materiale, anunță ministrul Educației / Suma – de două ori mai mare decât costul standard per copil de grădiniță

4.832 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
“A fost adoptat pentru prima oară costul standard per copil în creșă, care este de 15.010 lei per copil în creșă, plus 585 de lei cheltuieli materiale”, a declarat joi seară, într-un interviu acordat Digi 24, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. 

El a făcut anunțul în contextul discuțiilor privind rectificarea bugetară, în cadrul cărora Ministerul Educației a cerut 150 de milioane de lei doar pentru preluarea creșelor din subordinea administrațiilor locale în subordinea Ministerului, din această toamnă.

Sorin Cîmpeanu a arătat, la Digi 24, că acest cost standard per elev stabilit pentru creșe este de două ori mai mare decât cel per elev de grădiniță.

Ministrul Educației, la Digi 24:

Sorin Cîmpeanu: Astăzi, pot să anunț în premieră, a fost adoptat pentru prima oară costul standard per copil în creșă, care este de 15.010 lei per copil în creșă, plus 585 de lei cheltuieli materiale.

Întrebare: 15.000 pe an?

S.C.: Da. Pentru a avea un ordin de mărime, pentru un copil de grădiniță costul standard este de 7.431 de lei, adică sub jumătate în raport cu costul standard per copil în creșă. Pentru elevi, pentru orice elev din învățământul preuniversitar, este de 6.111 lei. (…) Nu a fost deloc simplă discuția cu finanțiștii, consideră că este un cost mult prea mare. Acesta e un al doilea motiv pentru care am solicitat mai mulți bani (la rectificarea bugetară – n. red.)”

—-

Costul standard de 15.000 de lei per copil în creșă fusese cerut de minister în discuțiile privind preluarea creșelor în subordinea ME, în funcție de rectificarea bugetară. În iunie, ministrul Cîmpeanu spunea la B1 TV, după cum Edupedu.ro a notat aici:

  • „Legea Educaţiei Naţionale prevede preluarea creşelor în sistemul de educaţie începând cu luna septembrie a acestui an. În creşele din Româna, în momentul de faţă, avem 22.000 de copii, avem 4% din copiii de această vârstă care au la dispoziţie servicii în creşe. (…) Vom vedea dacă suntem pregătiţi, dacă se prorogă sau dacă nu se prorogă preluarea creşelor în sistemul de educaţie de la autorităţile locale. Atunci când se preiau aceste creşe, spre exemplu, la un cost standard definit de 15.000 de lei un copil în creşă, faţă de 7.400 de lei, spre exemplu, un copil în grădiniţă, ar fi vorba de un buget considerabil.

5 comments
  1. Grupele tot de 35 de copii domnul ministru? Legea spune 10 maxim 20. Stau precum sandalele copilașii in sălile de clasa.Ipocriți ce sunteți.

    1. Da asa este, aveți dreptate! Nu interesează pe nimeni, au buzunarul plin și fără griji. Politicienii au distrus tot ceea ce înseamnă România. Rușine, trăim și ne hrănim cu minciunile voastre.

    2. Nu stiu exact ce spune legea, insa e adevarat ca cea mai buna si mai rapida masura pe care decidentii ar putea sa o ia pentru rezultate mai bune in educatie este reducerea numarului de elevi dintr-o clasa. Cand sunt 36 in clasa, adio educatie… Un numar mai mic de elevi, asezati cate unul in banci individuale… eh, visuri :)) Daca intr-adevar asa spune legea, poate ne mobilizam sa ajungem sa facem cum spune legea. 🙂

      1. Inclusiv reducerea vârstei de pensionare in învățământ, la 57 de ani bărbații si 55 de ani femeile. Am cunoscut odată un cadru didactic in vârstă care spunea ca la începutul carierei ducea elevii mici la baie si ca nu vrea ca acum la bătrânețe sa fie el dus la baie de către elevi . . .

    3. Daca un educator tine locul la 2 educatori atunci sa fie renumerat cu un salariu dublu. Atat timp cat numarul de copii ramane peste 30 este o solutie de avarie pana se mai construiesc crese / gradinite / scoli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Valeriu Gheorghiță: Luăm în calcul decizia de a permite administrarea dozei a III-a pentru toată populația, din octombrie. Tulpina Delta se transmite la fel de repede precum pojarul sau vărsatul de vânt

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorgiță, a declarat, după creșterea bruscă a numărului de cazuri noi, că în acest moment “nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creșterii numărului de cazuri”, potrivit…
Vezi articolul

Actele necesare pentru înscrierea la concursul de Titularizare 2023. A fost introdusă declarația privind postul didactic de predare ocupat în etapele anterioare ale mobilității / Cazierul poate fi eliberat și online

Profesorii sau viitoarele cadre didactice se vor înscrie la concursul național de Titularizare 2023 în perioada 8-17 mai, potrivit calendarului oficial. Concret, în această perioadă are loc înregistrarea, la inspectoratele…
Vezi articolul