Creditele studenților sunt în SUA pe locul doi, după cele ipotecare. A doua criză Lehman? – Deutsche Welle

892 de vizualizări
Top 50 universități în Inginerie și Tehnologie
Top 50 universități în Inginerie și Tehnologie
Peste 40 de milioane de studenți americani au credite pentru a-și putea plăti studiile. Împreună datorează statului 1,5 trilioane de dolari, scrie Deutsche Welle, într-o analiză care arată că doar datoriile ipotecare întrec creditele studenților. Studenții americani nu au fost niciodată atât de îndatorați la bănci, ceea ce-i face pe unii să vadă în această situație o a doua criză Lehman.

Creditele de stat pentru studenți reprezintă 7% din datoriile SUA, la care se adaugă creditele bancare private ale studenților, în valoare de 64,2 miliarde dolari. Deutsche Welle citează un studiu din iunie 2018 al Băncii Centrale Americane, potrivit căruia 42% dintre studenți și-au luat credite pentru educație. În medie, fiecare are datorii între 20.000 și 25.000 de dolari.

Un studiu realizat în 2013 la Georgetown University arată că, până în anul 2020, în jur de 65% dintre angajatori vor cere cel puțin o diplomă de bachelor.

Din cele 44 milioane de studenți cu datorii, mai mult de 10% nu reușesc să-și plătească niciodată creditele. Creditorul este în 90% din cazuri statul. În cazul studenților care nu pot să plătească, sumele sunt acoperite de plătitorii de taxe.

Potrivit Deutsche Welle, care citează date ale Booking Institute, perspectivele sunt îngrijorătoare: rata celor care nu plătesc ar putea crește la 40% până în 2023.

“Mass Media fac de câțiva ani paralele între această situație și falimentul băncii Lehman Brothers respectiv criza financiară din 2008. Televiziunea CNBC vorbește despre o bulă, Fox News și MarketWatch despre o criză. Ceea ce s-a întâmplat atunci cu americanii care nu și-au putut plăti ipotecile s-ar putea repeta cu studenții. La criza din 2008, băncile au fost nevoite să acopere golurile ipotecilor neplătite cu banii contribuabililor. Și în acest caz s-ar întâmpla la fel. Există deci paralele”, scrie Deutsche Welle.

Foto: Pixabay.com



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bătălia pe banii europeni pentru școli și profesori: Ministrul Fondurilor vrea să preia de la Educație instituția care gestionează finanțarea. Boloș ar urma să decidă proiectele din educație și cercetare care vor primi bani

Marcel Boloș vrea să preia, pe model PSD, instituția din Ministerul Educației care decide care sunt ideile și proiectele din educație și cercetare care pot primi finanțare europeană. Un proiect…
Vezi articolul

Am observat diferențe mari de punctaj de la un evaluator la altul și la istorie. Unii colegi s-au cramponat foarte mult strict de baremul dat de minister, spune Laura Felea, profesoară la Liceul Tehnologic „Henri Coandă”: Aș aplauda copilul care are o gândire logică și vede și dincolo de conectorii clasici

Profesoara de istorie Laura Felea de la Liceul Tehnologic „Henri Coandă” din Tulcea atrage atenția că diferențe mari de punctaje la simularea de la BAC 2024 au fost și la…
Vezi articolul

Șapte noi alianțe universitare europene, inclusiv două la care participă universități din România – printre cele 30 selectate acum să primească sprijin european prin Erasmus+ / Numărul de alianțe beneficiare crește la 50

30 de alianțe universitare europene au fost selectate în cadrul apelului Erasmus+ 2023 pentru a beneficia de sprijin financiar european pentru întărirea cooperării, ceea ce, după apelul din 2022, ridică…
Vezi articolul