Crește abrupt riscul de sărăcie în rândul românilor care au doar școala primară sau liceul

156 de vizualizări
risc saracie educatie
În 2017 România a fost pe locul al doilea de la coadă în privința numărului de persoane aflate în risc de sărăcie, în Uniunea Europeană. Într-un raport publicat recent de Eurostat, Sustainable development in the European Union, care contabilizează progresele făcute de UE pentru împlinirea țintelor propuse, apare legătura directă dintre sărăcie și nivelul de educație. Cel mai mare impact al sărăciei este, potrivit acestor date, în familiile în care părinții au cel mult liceul, iar copiii lor sunt mai mici de 6 ani (peste 64% la nivelul UE).
  • Eurostat pune pe locul al doilea, după șomaj, nivelul de educație al părinților, ca explicație pentru familiile în risc de săracie
  • În ultimii trei ani avem o creștere alarmantă (până la nivelul din 2011) a procentului persoanelor aflate în risc de sărăcie care au doar școala primară, gimnaziu și liceul.

Persoane aflate în risc de sărăcie din rândul celor cu studii medii (maximum clasa a 10-a)

20102011201220132014201520162017ANUL
57.956.356.956.757.150.15156.2PROCENTUL %
SURSA: Eurostat

Cu cât nivelul de educației este mai mare, cu atât sărăcia este mai redusă.

De exemplu, riscul de sărăcie și excluziune socială este prezent în doar 7,1% în rândul populației cu studii superioare, iar procentul scade de la an la an.

La nivel european, România era în 2017 pe locul al doilea, după Bulgaria, în topul statelor cu cei mai mulți oameni aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială.

Clasamentul statelor europene după procentul persoanelor aflate în risc de sărăcie (Eurostat)
  1. Bulgaria 38.9%
  2. România 35.7%
  3. Grecia 34.8%
  4. Lituania 29.6%

………

28. Cehia 12.2%

Ce înseamnă oameni aflați în risc de sărăcie?

Într-un mod simplificat este vorba despre oameni afectați de cel puțin una dintre aceste trei forme de sărăcie: venituri insuficiente, deprivare materială severă și lipsa locurilor de muncă.


1 comment
  1. Pingback: Site Title
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Serie de evenimente susținută de APRIL

VIDEO Programul pentru școli al României trebuie îmbunătățit. Legislația să fie mult simplificată, să poată fi cu mai multă ușurință citită de către toată lumea, spune Ionel Moatăr – ISJ Caraș / Atâta timp cât va exista acest „preț cel mai mic”, s-ar putea să nu avem și calitatea cea mai bună – Cornelia Micicoi, CJ Timiș

Programul „Laptele și cornul”, cunoscut acum sub denumirea de Programul pentru școli al României, implementat încă din 2002, a jucat un rol crucial în alimentația zilnică a elevilor români. După…
Vezi articolul

VIDEO Școala online și la distanță, într-un reportaj TVR Iași. Profesor: Greșeala a fost de atunci, din martie, când s-a anunțat că elevii pot trece clasa cu o notă, două sau chiar cu niciuna, doar cu media din primul semestru. Ei consideră că tot așa va fi și acum

Școala online fără conexiune la internet și fără suficiente echipamente digitale pentru toți copiii este o realitate dureroasă în satele românești. Profesorii se plimbă din poartă în poartă cu fișe…
Vezi articolul

Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani

Mihnea, elev de 17 ani din Târgu Jiu, despre experiența Early Innovators Business Plan Competition, la care a câștigat premiul I: Am învățat cum să scriu un plan de afaceri și cum se face o documentare, m-a învățat și cum să țin un discurs în fața unui potențial investitor ca să-l conving

Am deprins cum să scriu un plan de afaceri și cum se face o documentare în cadrul competiției Early Innovators Business Plan, spune Mihnea Neacșu, un elevul în vârstă de…
Vezi articolul