Creșterea salariilor profesorilor: CCR a dat dreptate guvernului Orban, majorarea se poate face în septembrie 2021

14.934 de vizualizări
Creștere organică a finanțării educației
Foto: Pexels.com
Curtea Constituțională (CCR) a dat dreptate guvernului Orban în speța creșterii salariilor cadrelor didactice, potrivit surselor G4Media.ro. Astfel, CCR a admis o sesizare a executivului, ceea ce înseamnă că salariile cadrelor didactice pot crește din septembrie 2021, și nu începând cu septembrie 2020, așa cum voia PSD.

Mai precis, PSD a vrut o devansare a creșterii de salarii în educație, astfel încât aceasta să intre în vigoare încă din septembrie anul trecut.

O lege votată anul trecut de majoritatea PSD prevedea creșterea salariilor profesorilor din septembrie 2020, dar guvernul a modificat legea prin Ordonanța de rectificare a bugetului și a amânat creșterea pentru septembrie 2021.

PSD a modificat la rândul său OUG privind creșterea salariilor profesorilor în Parlament, iar guvernul a atacat la CCR legea.

Între timp Premierul și Președintele au anunțat că salariile rămân înghețate anul acesta în sectorul bugetar.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

Reamintim că mai multe sindicate ale profesorilor au cerut Guvernului să acorde majorarea salarială promisă profesorilor și stabilită prin Legea 153. Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, potrivit Ministerului Educației. Dar înaintea cu puțin timp de a acorda această creștere, Guvernul a amânat-o până în septembrie 2021. Recent, prin ordonanță de urgență dată de Guvernul Cîțu au fost înghețate toate salariile și sporurile din sectorul bugetar la valoarea din decembrie 2020.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a spus că “mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, trebuie date pe anumite criterii de performanță. Nu neapărat pe excelență sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la 9 la 10″.

Foto: pexels.com


1 comment
  1. Ca întotdeauna,profesorii sunt cei mai văduviți de soartă,cu salarii de puțin peste 2000 de lei , după 25 de ani vechime.
    Spre deosebire,o simplă asistenta medicala câștigă acum peste 7000 de lei net,un simplu funcționar în primărie,peste 3200 de lei net,iar mai nou,un agent la noua înființată poliție a animalelor,poate ajunge și la 5000 de lei…..
    Și culmea ironiei este că,tot cei cu salarii mari și foarte mari fac proteste….numai profesor sa nu fii in zilele noastre..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Discuții în coaliție azi pe tema salarizării bugetarilor. Sindicatele profesorilor amenință cu boicotarea începutului de an școlar “dacă nu avem certitudinea că se vor acorda sumele necesare”, spune Marius Nistor, președintele FSE / Profesorii ar trebui să primească o creștere de 12%

Mâine, 17 august, “pe masa Guvernului ar trebui să fie un proiect de Ordonanță de Urgență privind salarizarea profesorilor, care să aducă mai aproape salariile de nivelul din legea 153/…
Vezi articolul

Ministerul Educației vrea să plătească 735 de lei pentru un item de evaluare în cadrul platformei online de evaluare a elevilor și 2.084 de lei pentru o resursă educațională / Profesorii care au trimis până acum subiecte pentru examenele naționale nu au fost niciodată plătiți

Banca de 200.000 de itemi obiectivi pentru evaluare, integrată în platforma de evaluare online a elevilor la clasă și la examenele naționale, va costa 30 de milioane de euro, estimează…
Vezi articolul

Iohannis, despre anunțul șefului ANAF că va controla profesorii care dau meditații: Dacă chiar profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată am oarece întrebări în această speță / Dacă ANAF-ul va verifica categoriile unde se realizează evaziune pe scară un pic mai largă, atunci colectarea poate să devină mai eficientă

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă despre fiscalizarea meditațiilor: “Dacă profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată am oarece întrebări în această speță, însă…
Vezi articolul

Rezultatul discuțiilor de câteva ore, de la Guvern, pe măririle salariale ale profesorilor – Hăncescu, FSLI: A rămas ca domnul ministru de Finanțe să-și mai facă noi calcule / Cîmpeanu: Discuțiile au fost constructive

Discuțiile dintre reprezentanții guvernului și sindicatele din Educație privind măririle salariale ale profesorilor, care trebuiau să ducă la un acord semnat încă de vineri, au rămas în impas momentan. În…
Vezi articolul

Coaliția de Guvernare a decis „acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu legea salarizării unitare, cuvenită salariaților din sistemul public”. Ce înseamnă asta pentru profesori și personalul din Educație

Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public este una din deciziile anunțate în urma ședinței liderilor din coaliție de…
Vezi articolul