Cu Săptămâna verde, Școala altfel, săptămâna de competențe, simulări peste simulări, anul acesta școlar este distrus total, este de părere profesorul Marius Lobază: În mod cert nu se pot desfășura cursuri în perioada bacalaureatului 2025

22.204 vizualizări
Transport gratuit pentru elevi
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Marius Lobază, profesor la Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, a declarat la TVR Timișoara că anul școlar 2024-2025 este „distrus complet” cu „Săptămâna verde, Școala altfel, săptămâna de competențe, simulări peste simulări”. Referitor la probele scrise de la BAC 2025, acesta a spus că „este imposibil să-i înlocuiești pe toți (profesorii -n.red) de la ore. Nu avem atâția profesori”. Reacția vine în contextul în care probele scrise de Bacalaureat 2025 încep pe 10 iunie și ceilalți elevi de clasele Pregătitoare – a XI-a încă au ore de curs până pe 20 iunie.

Potrivit unei notei trimise de Ministerul Educației și Cercetării, elevii care nu susțin probele de Bacalaureat ar putea să nu mai fie chemați la școală, ci să facă ore „online asincron”, adică să li se dea sarcini de lucru de către profesorul lor, sau de către alt profesor care nu va fi implicat în comisiile de examen sau în evaluarea lucrărilor de la bacalaureat.

  • Conform definiției din Regulament de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP 2024), „forma de comunicare prin intermediul tehnologiei și al internetului asincronă este desfășurată într-un mediu virtual de învățare, în cadrul căreia preșcolarii/elevii și cadrele didactice nu sunt conectați simultan”.

Moderatoare: Explicați-ne puțin ce înseamnă acest online asincron.

Marius Lobază: O simulare de a face școala. Efectiv, simulăm că facem școala. Pe lângă toate săptămânile pierdute anul acesta, amintesc că, pe perioada competențelor de la bacalaureat, iarăși Ministerul a avut tot felul de idei de a desfășura ore după-amiază. Este a nu știu câta oară când Ministerul uită că în examenul de bacalaureat sunt și profesori pe lângă elevi. Și foarte mulți profesori. Urmează probele scrise și sunt profesori asistenți, sunt profesori în comisii, sunt profesori evaluatori. Este imposibil să-i înlocuiești pe toți de la ore. Nu avem atâția profesori. În mod cert nu se pot desfășura cursuri în perioada bacalaureatului. Acei profesori care sunt, de exemplu, asistenți vor sta de dimineață de la ora 6:00 și până pe la ora 14:00 vor sta în școli. Este imposibil ca ei, după aia, să intre și să țină ore online cu clasele, după atâtea ore de stres. (…) Cu Săptămâna verde, Școala altfel, săptămâna de competențe, simulări peste simulări, practic, anul acesta este distrus total.

De luni, 27 ianuarie, și până vineri, 31 ianuarie 2025, elevii de clasa a XII-a au susținut susține Probele A și B din cadrul examenului național de bacalaureat, dedicate evaluării competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și în limba maternă. Probele pentru evaluarea competențelor lingvistice la limba modernă din cadrul bacalaureatului 2025 s-au desfășurat în perioada 3-5 februarie.

Informații de context despre susținerea probelor la Bacalaureat 2025 în timpul cursurilor

Probele scrise la examenul de Bacalaureat 2025 vor începe cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, conform unei analize a Edupedu.ro: România schimbă datele pentru examene cât mai devreme în anul școlar 2024-2025, ca efect al schimbărilor climatice.

Examenul de Bacalaureat 2025 se va susține în timpul cursurilor, ceea ce poate bulversa procesul educațional la celelalte clase și ridică probleme de resursă umană, mai ales că lucrările vor putea fi vizualizate fizic, în premieră, înainte de depunerea contestațiilor.

Ministrul Educației Daniel David a anunțat că nu va schimba calendarul examenului de Bacalaureat 2025, cu referire la probele de competențe care au avut loc în timpul anului școlar, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie: „Am primit multe mesaje să anulăm aceste probe. […]  A te gândi acum să schimbi e o prostie”, a declarat Daniel David la Euronews.

În luna noiembrie a anului trecut, Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre organizarea examenului de Bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Hotărârile se iau fără să fim consultați. Nouă ni se spune ce să facem. Nu suntem parteneri de discuții niciodată cu Ministerul Educației”. 

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a vorbit, pentru Prima Tv, despre efectele pe care ar putea să le aibă organizarea examenului de bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Va fi un haos generalizat”.

Cadrele didactice de la Colegiul „Sfântul Sava” din București au avertizat, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca, că profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen.

Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
  • 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea august 2025:
  • 14-21 iulie 2025: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 6 august 2025: ⁠Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 7-8 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 11 august 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 12 august 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 august 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 14 august 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 18 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 19-20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale
Citește și:
Simulările examenelor naționale sunt cele care ne produc cele mai mari întreruperi, spune directoarea Violeta Estrella Bontilă: Colegii mei propun comasarea Săptămânii verzi cu săptămâna Școala altfel, astfel încât să avem o săptămână strict pentru simulări
BREAKING Elevii pot face ore online în timpul probelor scrise la Bacalaureat 2025 din 10-16 iunie – nota Ministerului Educației
Daniel David: Am primit multe mesaje să anulăm probele orale de la BAC, organizate în premieră în timpul anului școlar. A te gândi acum să schimbi e o prostie. Vor fi ghiduri prin care să ajutăm școlile să organizeze acest lucru bine
Directoarea Andreia Bodea, despre probele orale de la BAC 2025: Vor fi ore care nu se vor putea face. Profesorii sunt angrenați în supraveghere, în evaluare

10 comments
  1. Dacă mai credeți ca la minister mai exista și vreo alta preocupare în afara de aceea de a-i învinovăți pe toți profesorii, la grămadă, pentru rezultatele tot mai slabe ale elevilor la examenele de toate felurile va înșelați… singurul scop este de a demonstra ce incompetenți suntem cu toții și sa ne mai ținem gura dacă ne da cumva prin minte sa ne plângem de nerespectarea promisiunilor legate de plata a ceea ce s-a obținut prin greva…. cu siguranță noi toți profesorii suntem și cei mai mari evazioniști ai tarii, toate proprietățile din Dubai sunt ale profesorilor…

  2. Acest online asincron a fost foarte comun tuturor in vremea covid,la unele materii..
    Am in memorie mima generalizata din acele timpuri …

  3. Vă supun atenției un caz. Pentru anul școlar 2925-2026 se prevede ca în cele două săptămâni ,,speciale” ( Altfel și Verde) la liceele tehnologice, școlile profesionale și postliceale să se desfășoare program de instruire practică ( practici comasate – din normele de maistru/profesor) în timpul cărora să se aloce o perioadă și pentru activități specifice acelor săptămâni. Toate bune și frumoase!
    Dar ce face un maistru instructor care se practică comasată la șase clase? Cum poate sta într-o zi cu șase clase odată? Cum poate fi pontat când maximul de ore dintr-o zi este de 12? Asta înseamnă că la nivelul liceului au activitate doar 4 maiștri și doi profesori? Ce fac ceilalți?
    O zi bună să aveți!

    1. De vină este cel care a făcut încadrările pentru că practica comasată era oricum în cele mai multe cazuri la final de an şcolar, deci putea avea și stuck aceeași situatie cu multi class.

  4. Eșec se numește mai exact acest an școlar…dar sistemul nostru se complace în așa ceva… păcat!Speranța vine tot de la cei card pun suflet și nu lasă elevul dd izbeliște

  5. E adevărat. Dar ministerul e atât de obtuz, încât nu vrea să vadă, nu vrea să știe. Sau poate că știe exact ce se întâmplă și programează totul pentru a distruge educația. Din punctul meu de vedere, suntem într-o situație disperată. Până când ne vom complace în iluzii și minciuni?

  6. Aveți dreptate, domnule profesor. E un an școlar ratat, și nici măcar singurul de când suntem pe 5 module, 7 vacanțe, săptămână Verde, săptămână Altfel și interminabile simulări, ba chiar și examene de Bacalaureat în timpul anului școlar. Oare cum, când ar putea înțelege ministrul nostru că nu toate schimbările/reformele trebuie să fie definitive?! Unele sunt doar experimente eșuate și trebuie recunoscut ca atare și revenit la ce e rezonabil, nu pur și simplu învechit.

  7. “Merge banda!…”, spunea un manelistul Nu-Știu-Care (mi-a spus un elev…)… Merge, tovarășe ministru?!…

  8. Sa traiasca ministerul si ministrii. Luni si marti 2 zile de simulare si doua zile de vacanta pentru ceilalti.

    Astept cu interes simularea de la bac.

    Cica se dau teme online. Elevii vor munci pana la epuizare.

    Bravo David!! Felicitari cu coronita!!

    1. Nu uitați că doamna Deca a venit cu acestă idee “minunată” de a se susține bacalaureatul în timpul cursurilor. Sunt curioasă să văd unde vor găsi asistenți suficienți, în condițiile în care profesorii de gimnaziu (la care se apela) au ore. Sperăm ca domnul David să schimbe ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like