Daniel David despre scopul schimbării planurilor-cadru: Aș vrea să văd o reducere drastică a analfabetismului funcțional, care este de 47 – 48% la nivelul liceului

545 de vizualizări
Daniel David / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Scopul noilor planuri-cadru pentru liceu, intens dezbătute în această perioadă, este reducerea analfabetismului funcțional în rândul elevilor, în contextul unde aproape jumătate dintre ei au dificultăți de înțelegere și aplicare a cunoștințelor, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

La întrebarea „Scopul schimbării care este, ce vom obține la finalul procesului?”, ministrul Daniel David a explicat că viziunea sa este una axată pe rezultate concrete: reducerea semnificativă a analfabetismului funcțional.

„Scopul schimbării este să nu mai vedem la nivelul liceului… De exemplu, tocmai vin de la o prezentare legată de abilitățile de matematică, care ne spune că la nivelul liceului avem o problemă de analfabetism funcțional cam de 47 – 48%. Aș vrea să văd o reducere drastică în timp a acestui procent”, a declarat ministrul Educației.

În cadrul aceluiași dialog, ministrul a explicat și ce înseamnă analfabetism funcțional: „Înseamnă că ești alfabetizat, în ghilimele, nu mă refer doar la faptul că știi să scrii și să citești, ai și elemente de bază de matematică, de aritmetică, poate și de geometrie, dar utilizarea lor, fie în domeniul respectiv, adică să rezolvi probleme de matematică, fie în viața de zi cu zi, această funcționare este afectată. Și atunci, dacă suntem în situația că un procent foarte mare dintre noi știe lucruri, dar nu știe cum să le folosească, să le aplice în viață sau în domeniile de specialitate, în lumea competitivă în care trăim devine o problemă de securitate națională. Și atunci unele măsuri pe care le luăm în educație trebuie să vină să corecteze”, a afirmat Daniel David.

Informații de context

De la începutul anului, Daniel David a menționat în repetate rânduri că că „analfabetismul funcțional devine o problemă de securitate națională“. Ministrul a prezentat o diagnoză a României așa cum reiese din cercetările continuate de la lansarea volumului „Psihologia poporului român” și a declarat că la momentul publicării monografiei cu profilul psihologic al românilor, „peste 40% aveau o problemă legată de alfabetizarea științifică, educațională, zona de religiozitate era plină de superstiții. Din 2015 până azi, aproape în fiecare an am avut această situație: oameni cu acest profil au intrat în spațiul public”, a afirmat el.

Proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025 au fost lansate în dezbatere publică pe 31 ianuarie. Ele prevăd noile scheme după care liceele își construiesc orarele pentru elevi și profesori. După acestea ar urma să învețe elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie 2026, adică actualii elevi de clasa a VII-a (anul școlar 2024-2025).

Reforma curriculară inițiată în 2012 ar fi trebuit să se petreacă la liceu pentru elevii care au început clasa a IX-a în 2020, tineri care au absolvit deja liceul în 2024, însă a fost amânată succesiv de politicieni.

Citește și:
Analfabetismul numeric aproape se dublează în liceu, comparativ cu școala primară, în rândul elevilor participanți la o testare specializată românească / 36% dintre aceștia au rezultate specifice analfabetismului funcțional numeric, iar 16% au „dificultăți marcante”
Analfabetismul funcțional devine o problemă de securitate națională, spune ministrul Educației și Cercetării: Voi prezenta în mai un raport. Dacă cineva îşi va asuma politicile educaţionale, voi mai fi ministru, dacă nu, nu


2 comments
  1. S-a ajuns aici din cauza voastră,a celor mari,pentru ca dacă vreunul din cei mici a îndrăznit sa spună ca nu e bine nu doar ca a fost vai de pielea lui dar cariera didactică a acelei persoane a fost terminată. De ce ?Pentru ca deși erau n orele de romana, matematica, geografie ,istorie ,fizica,chimie acele ore ,multe ore ,nu au fost făcute și acum se vede efectului acestui fapt.Ministerul asa si-a dorit,asa ați vrut toți:ministerul,inspectoratele.V-a plăcut jaful,ca și acum ,pentru ca dați în copii,din nou tot în ei.Cand se afla ca X nu si-a făcut orele și ca nu era un fapt izolat,acea persoana trebuia sa aibă contractul de munca desfăcut pe loc.Cine sa facă asta?Directorii care nici ei nu își fac orele sau inspectorii care sunt în cârdășie cu cei care taie frunza la câini pe bani grei?
    Cine va suferi?În primul rand copii,ca și pana acum,apoi noi toți.Voi nu veti suferi ca nu aveți de ce.Aveti bani mulți,acces la scoli private,la spitale private,case în alte tari mai bine gospodărire de conducătorii lor(voi știți doar sa luați,sa luați tot și sufletul din noi!).

  2. Sa avem 47%-48% analfabetism la nivel liceal e o consecinta a ratei de analfabetism de 25% la nivel primar si 30+% la nivel gimnazial. Cand nu exista o evaluare reala la incheierea ciclului primar si toata lumea are FB, iar tot absolventul de clasa a 8-a poate intra la liceu indiferent de notele de la EN sau mediile din gimnaziu, la ce sa ne asteptam in liceu?
    Parafrazandu-l pe Grigore Moisil, daca in sistem intra ***** elevi nepregatiti, ***** elevi nepregatiti ies. Asta e rezultatul “starii de bine” a elevului din clasele 0-8. Ministerul si institutiile subordonate uita de aruncarea in haos a invatamantului in perioada pandemiei. Abia peste 8-10 ani vor reintra in normal, daca nu cumva intre timp este subminat definitiv autoritatea profesorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Grădinița Politehnica, prima unitate de învățământ din România acreditată direct de ministrul Educației, peste decizia Consiliului ARACIP care a hotărât neacreditarea

Școala Primară „Politehnica” a Universității Politehnica din București a primit acreditare pentru nivelul preșcolar – grădiniță, pentru anul școlar următor – 2022-2023, potrivit unui ordin semnat de ministrul Educației, Sorin…
Vezi articolul

Controlul cheltuielilor din educație, locuințe pentru profesori la sat, cursuri avansate de schimbări climatice și de performanță energetică a clădirilor, plus cursuri pentru profesori – Ce mai prevede PNRR în domeniu, în afara României educate

Profesorii, sistemul de educație în ansamblul său, decidenții din domeniu, mediul universitar sunt vizați de o serie de măsuri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în afara prevederilor…
Vezi articolul

Înregistrări cu învățătorul PNL de la Iași, care și-ar fi aranjat votul ca să nu fie dat afară din școală. Consiliul de Administrație a decis sancțiune 15% din salariu pentru Constantin Șerban, acuzat că bate și terorizează elevii

Sancțiune cu scăderea a 15% din salariu este tot ce a primit ca pedeapsă din partea Consiliului de Administrație al școlii „Mihai Codreanu” din Iași învățătorul Constantin Șerban, consilier județean…
Vezi articolul

Cîmpeanu, la prezentarea bugetului Educației în Parlament: Este un buget care este departe de a fi suficient față de nevoile Educației, dar este totuși un buget în creștere, în valoare absolută

Este un buget care este departe de a fi suficient față de nevoile Educației, dar este totuși un buget în creștere, în valoare absolută, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației,…
Vezi articolul

EXCLUSIV Coincidență sau licitație cu dedicație? Specificațiile cadru pentru viitoarea platformă de evaluare standardizată a Ministerului Educației, similare cu cele ale unei platforme private

Ministerul Educației a lansat acum două zile specificațiile-cadru pentru viitoarea platformă de evaluare standardizată pentru examenele școlare și pentru evaluările de la clasă ale elevilor. Mai multe pasaje din descrierile…
Vezi articolul