Deputatul liberal Alexandru Muraru anunță că el și colegii din PNL vor vota modificarea Legii 1/2011 a Educației, care nu mai este în vigoare / Propunerea a fost respinsă de plenul Camerei Deputaților și PNL a votat pentru respingere în bloc, inclusiv cu votul lui Muraru și al colegilor săi

893 de vizualizări
Foto: Alexandru Muraru/ Facebook.com
Situație paradoxală în Camera Deputaților, unde trei deputați ai Partidului Național Liberal s-au fotografiat ca să anunțe pe Facebook, prin vocea deputatului Alexandru Muraru, că miercuri vor vota și vor susține un proiect de modificare a legii educației naționale nr 1/2011 prin care era introdusă o platformă de înscriere la admitere online pentru studenți. Numai că în același timp în care a apărut postarea pe pagina de facebook a lui Alexandru Muraru, plenul Camerei Deputaților deja respinsese inițiativa legislativă cu 219 voturi pentru respingere. Au votat pentru respingere toți deputații Partidului Național Liberal, inclusiv cei care apar în fotografie și care anunțau că vor vota pentru ca inițiativa să treacă.

Comisia de învățământ a Camerei Deputaților dăduse încă din 20 septembrie 2023 un raport de respingere a inițiativei pe motiv că legea 1/2011 nu mai este în vigoare și că modificarea a rămas fără obiect. În mod paradoxal, deputații PNL din imaginea de mai jos, care la nivel declarativ și la vot au susținut Legile noi ale educației, promulgate încă din iunie 2023 și care au intra în vigoare în 3 septembrie 2023, nu au știut că legea 1 nu mai există, a fost abrogată.

În fotografiile publicate de deputatul Alexandru Muraru, președintele filialei PNL Iași, apar și Robert Sighiartău, vicepreşedintele pe Politică Externă şi Afaceri Europene al PNL, și Laurențiu Cazan, deputat și secretar general al PNL Vâlcea.

Muraru scrie în postare că „astăzi, alături de colegii liberali din Camera Deputaților, vom susține și vota proiectul pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, în scopul optimizării procesului de înscriere la programele universitare cu sprijinul unei platforme digitale la nivel național, pentru a ușura misiunea universităților și a studenților.

De foarte multe ori, institutiile de invățământ superior, fie ele de stat sau particulare, impun prezența fizică a candidaților în vederea înscrierilor, iar în ipoteza unor suprapuneri ale perioadelor de depunere a documentației necesare, există un risc real ca multi dintre candidați să fie demotivați și să se confrunte cu dificultăți în ceea ce privește prezența lor fizică în centre universitare, ca urmare a distanței față de domiciliu.

O astfel de mäsură va avea un dublu beneficiu: pe de-o parte, candidatul va putea opta pentru înscrierea online la facultate, într-o manieră eficientä, iar pe de altă parte, instituțiile de învățământ superior vor scuti resurse financiare, umane și materiale necesare în procesul clasic de înscriere care implică prezența fizică a candidaților“.

Comisia pentru învățământ a înaintat plenului Camerei un raport de respingere în care preciza că „în urma dezbaterii, în ședințele din data de 20 iunie și 20 septembrie 2023, Comisia, cu unanimitatea voturilor celor prezenți, respingerea propunerii legislative având în vedere că Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, abrogă Titlul I, Titlul II și Titlul IV Capitolul 1, cu excepția dispozițiilor art. 361 alin. (3) lit. b)- d), iar Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, abrogă Titlul I, Titlul III, Titlul IV Capitolul II, Titlul V, art. 360 alin. (1) lit. b) și alin. (3) din Titlul
VI și Titlul VII din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 3 septembrie 2023“.

Inițiativa fusese deja respinsă la votul din plen, conform site-ului Camerei Deputaților:

Iar deputații prezenți în poza publicată de Muraru au fost printre cei care au votat pentru respingerea inițiativei, conform listei de vot:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile vor transmite inspectoratelor școlare, până pe 15 iulie, datele profesorilor pentru primele de carieră didactică de 1.500 de lei. Datele pot fi extrase din EduSal, recomandă Ministerul Educației

Până pe 15 iulie, școlile vor transmite inspectoratelor școlare datele angajaților în vederea acordării primelor de carieră didactică (pentru personalul didactic și didactic auxiliar) și primelor de carieră profesională (pentru…
Vezi articolul