Din 24 aprilie, școlile pot face statele de plată pentru salariile pe care le primesc profesorii în luna mai. Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată – document

37.204 vizualizări
Foto: captura Edusal
De miercuri, 24 aprilie, școlile pot să facă statele de plată pentru salariile aferente lunii aprilie, pe care le primesc profesorii în luna mai, după ce aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată. Amintim că Edupedu.ro a scris că, în luna aprilie 2024, profesorii ar fi trebuit să primească plata restanțelor salariale din ordonanța de urgență nr. 48 din 2022.

Modificările aduse la versiunea 2.42.3 constau în:

  • Actualizări ale D112
    • Înainte de generarea fișierului xml se apasă în ordine butoanele de ”Actualizare declarație” și ”Salvează”
    • Pentru angajații cu pontaj integral pe CM și drepturi primite pe OUG48/HJ se va proceda astfel:
      • Se deschide fișierul xml în Notepad
      • Se identifică salariatul cu pontaj integral pe CM și drepturi primite pe OUG48/HJ
      • Se modifică următoarele:
        • Din B1_1=”23″ în B1_1=”18″
        • Din E3_2=”23″ în E3_2=”18″ (de câte ori apare E3_2)
        • Se salvează fișierul și se închide
        • Se validează declarația
  • Implementare Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2024 care intră în vigoare de la 12 aprilie 2024 și care specifică faptul că începând cu 12.04.2024 indemnizațiile aferente concediilor medicale nu sunt cuprinse în categoriile de venituri supuse contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, excepție indemnizațiie aferente concediilor medicale pentru codurile de indemnizaţie 01, 07 şi 10”, prevede documentul.

„ATENȚIE! Statele de personal / plată aferente lunii aprilie 2024 se pot trimite începând cu data de 24.04.2024. Salarizarea lunii aprilie 2024 se poate lucra cu versiunea 2.42.3 de EduSAL”, conform sursei menționate anterior.

Informații de context

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, i-a mulțumit Ligiei Deca pentru majorarea salariilor din Învățământ: „Vă vorbesc în calitate de ministrul al Finanțelor, dar și de profesor universitar, în care simțim cu toții îmbunătățirea reală a sistemului nostru de remunerație, iar din acest punct de vedere nu putem decât să adresăm, încă o dată, felicitări doamnei ministru (…).” Declarațiile au fost făcute la un eveniment dedicat Zilei Educației Financiare, organizat de Ministerul Educației.

Salariul unui cadru didactic debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, este una dintre propunerile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, potrivit unei informări. Conform reprezentanților profesorilor, pe 6 februarie a avut loc o întâlnire informală cu conducerea Ministerului Muncii și a reprezentanților Băncii Mondiale și s-a discutat despre noua lege a salarizării.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

Iată ce prevede Ordonanța urgență nr. 128 din 28 decembrie 2023:

Articolul II – „(1) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ și care nu se regăsesc în anexa prevăzută la art. I se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

(2) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

(3) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut la alin (1) și (2), se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023.”

O analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.

Pentru profesorul debutant, cel care ar fi trebuit să aibă un salariu net, în mână, de 4.600 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2024, conform declarației ministrului Muncii de la pupitrul Guvernului României din 12 iunie 2023, salariul este crescut de la 3.300 de lei și până la 3.550 de lei, deci o creștere de 250 de lei pe net.

În 14 iulie, profesorii au primit salariile majorate, după greva din luna mai a profesorilor. Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și:
După protestele masive ale profesorilor, ministrul Finanțelor îi mulțumește Ligiei Deca pentru majorarea propriului salariu. Marcel Boloș: În calitate de ministru, dar și de profesor universitar, simțim cu toții îmbunătățirea reală a sistemului nostru de remunerație. Felicitări doamnei ministru!
Salariile profesorilor, în acest moment, sunt motivante, spune secretarul de stat Florian Lixandru: Cred că ar putea atrage tinerii către acest domeniu
Școlile pot face statele de plată pentru salariile pe care le primesc profesorii în luna aprilie, după ce aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost din nou actualizată – document

6 comments
  1. E mai bine decât nimic,dar sunt multe de rezolvat in sistem…Cum e posibil că un prof care asistă la olimpiade sau simulări să nu îi fie platit pt asta?Dar altul care chiar corectează la astfel de evenimente? Apoi chiar și la ex naționale,profii sunt plătiți cu mult sub cei care sunt in comisiile alegerilor,că tot vin in alegerile acum…

  2. Cei de la sindicat mereu susțin doar profesorii.Ceilalti nedidacticul și auxiliarul sunt lipsiți de apărare.Trebuie ca noi toți nedidactic și auxiliar sa ieșim din sindicat

  3. personalul administrativ din învățământ este întotdeauna discriminat în comparație cu cadrele didactice sau personalul auxiliar. Noi avem obligații iar ceilalți drepturi. Sindicatul apară doar drepturile profesorilor ca doar ei beneficiază și de salarii mari sau sporuri ,restante salariale sau plată în perioada examenelor. Noi trebuie sa muncim pe brânci pentru a le asigura confortul dar când e vorba de beneficii doar ei contează.

    1. Eu as tace din gura. Nicio secretara si nicio contabila sau femeie de serviciu nu a facut greva sub pretextul ca trebuie sa tina scoala in picioare. Dar de obtinut v-am obtinut si voua la greva beneficii. PS: Ne vedeti zi de zi, stiti ce posturi sunt libere, ce ore sunt scoase. Puteti oricand sa va rotinjiti veniturile si numarul de zile de concediu daca veniti sa predati alaturi de noi. Ce va opreste?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orban: Actul de educație trece printr-o transformare: discutăm despre un alt mod de predare/interacțiune cu elevul, despre colegi care trebuie să colaboreze la distanță, oameni care învață din mers să profeseze altfel decât au făcut toată viața

Actul de educație în România trece în prezent printr-o transformare care presupune un alt mod de predare și de interacțiune a dascălului cu elevul”, colaborare de la distanță și „oameni…
Vezi articolul

Elevii din Dâmbovița vor avea lucrările corectate digitalizat la Evaluarea Națională, iar cei din Călărași, la Bacalaureat. Sorin Ion: Vom folosi platforma privată Intuitext, pe bază de parteneriat / Dacă va fi diferență de peste un punct între primii doi profesori evaluatori, lucrarea merge automat la alți doi corectori

„Din momentul în care copilul predă lucrarea, circuitul se schimbă față de ce era până acum. Fiecare lucrare se va duce automat în același timp la doi profesori. În niciun…
Vezi articolul

VIDEO Tezele școlare, în scenariul roșu, ar putea fi susținute ca eseu care să fie transmis online în timp real profesorului. Analizăm și posibilitatea eliminării tezelor – Luminița Barcari, secretar de stat în Educație

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru…
Vezi articolul