Dispute la Universitatea Valahia, înaintea alegerilor pentru rector: Reclamații la Ministerul Educației că mai mulți cercetători nu au drept de vot și că sunt probleme în Carta universitară / Surse: Ministerul indică drept responsabil biroul electoral, spune că a dat aviz de legalitate pentru cartă

901 de vizualizări
Sursa: Facebook – Universitatea Valahia din Targoviste
Alegerile pentru funcția de rector în cadrul Universității Valahia din Târgoviște, programate să aibă loc luni, 11 martie, sunt prefațate de o serie de dispute, însoțite de plângeri la Ministerul Educației. Acestea vizează, în principal, Carta universitară, adoptată oficial la începutul acestui an, precum și faptul că mai mulți cercetători, care au drept de vot, nu pot vota deoarece nu apar pe listele de votare. Disputele se aud în contextul în care la această universitate, unde nu lipsesc interferențele politice în structurile de conducere, alegerile pentru funcția de rector, de acum 4 ani, au avut un rezultat extrem de strâns.

La funcția de rector candidează, în alegerile de luni, rectorul actual, Laura Gorghiu, și Ioan-Corneliu Sălișteanu. Laura Gorghiu (CV-ul acesteia) este rector cu un mandat la activ, după ce, anterior, a fost prorector timp de opt ani. Corneliu Sălișteanu este conferențiar la Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică și Tehnologia Informației, dar și subprefect de Dâmbovița din 2022, după ce a fost consilier local în Târgoviște între 2020-2022. În conducerea universității a fost notabil până acum, ca președinte al uneia dintre comisiile Senatului universitar, și Adrian Țuțuianu, fost ministru, fost președinte PSD Dâmbovița și al CJ Dâmbovița și fost senator, secretar general adjunct al guvernului actual.

Unul dintre prorectorii Universității Valahia, Silviu Miloiu, a semnalat, într-o scrisoare deschisă adresată Ministrului Ligia Deca și publicată pe 4 martie, faptul că, la instituția de învățământ superior, și Carta, și Metodologia de organizare a alegerilor de conducere „contravin, în formă repetată”, legislației în vigoare. El arată că Biroul Electoral al Universității a încălcat dreptul de vot al cercetătorilor din instituție, care nu se regăsesc pe listele de vot. El semnalează, totodată, 36 de prevederi din Carta universității despre care spune că ar contraveni prevederilor legale.

  • Potrivit informațiilor Edupedu.ro, prorectorul citat nu este singurul care s-a adresat Ministerului, într-o formă sau alta, pentru a reclama posibile nereguli în procesul de pregătire a Cartei universitare și după adoptarea acesteia. Au mai existat adrese cel puțin din partea rectorului de până acum și din partea Institutului de cercetare al Universității.
Ce spun reclamanții

Contactat de Edupedu.ro, prorectorul Silviu Miloiu a spus că este vorba despre 14 cercetători titulari care, potrivit reclamațiilor, nu ar avea drept de vot

Numărul este mic, prin raportare la cei 239 de membri ai comunității Universității Valahia care sunt înscriși pe lista de alegere a rectorului. Dar, la alegerile din 2020, actualul rector, Laura Gorghiu, a câștigat în fața contracandidatului Iulian Udroiu cu 156 de voturi față de 146 – diferență de doar 10 voturi, potrivit procesului verbal al alegerilor de atunci.

Potrivit lui Miloiu, ceea ce el a consemnat în scrisoarea deschisă a transmis, în prealabil, ministerului și printr-un Memoriu. El a spus că, la universitate, Carta adoptată în ianuarie  (documentul integral aici)  a primit un aviz din partea Ministerului, „însă nu a primit și aviz de legalitate, exact cum scrie în lege”. El a spus că sunt privați de drept de vot în cadrul alegerilor „cercetători autentici, cu articole și cu o viață academică, științifică bogată”.

Edupedu.ro a contactat-o și pe Ioana Dulamă de la Institutul de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară al Universității Valahia, care a confirmat că cercetătorii s-au adresat ministerului încă din noiembrie anul trecut, primind în decembrie răspuns că au și trebuie să aibă drept de vor. Ulterior, după adoptarea Cartei, despre care spune că „a primit doar aviz favorabil, deci nu un aviz de legalitate, conform legii, din punctul meu de vedere”, „noi am făcut din nou sesizări continue”, cerând inclusiv ca ME să trimită „o comisie de cercetare disciplinară, așa cum scrie în lege”. „Am primit un răspuns negativ”, a precizat ea. 

  • „Ne rezervăm dreptul de a ne apăra drepturile până la capăt. Nu știu o altă universitate din România în care cercetătorii să nu voteze”, a spus ea.
Surse: Poziția Ministerului în răspunsurile către reclamanți

Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației să precizeze care este poziția sa față de reclamațiile referitoare la Carta și alegerile de la Universitatea Valahia. Vom publica aceste informații în momentul în care le vom primi.

Din informațiile Edupedu.ro, Ministerul a răspuns adreselor primite arătând că a emis „avizul de legalitate” – despre care reprezentanții universitari contactați menționați au spus că nu există – printr-o adresă datată 15 ianuarie. 

Totodată, ME arată că, după ce a făcut observații asupra proiectului de cartă, aceasta a ajuns să include reglementarea dreptului cercetătorilor titulari „de a alege și de a fi aleși în senatul universitar”. Totodată, instituția guvernamentală arată că nu se poate pronunța asupra listelor de vot, care sunt „atribut exclusiv” al Biroului Electoral al universității. În privința metodologiei privind alegerile, răspunsurile Ministerului arată că aceasta este un act administrativ care beneficiază de prezumția de legalitate.

  • Iar ME mai spune, în răspunsurile sale, că divergențele dintre Rector și Senat, la această universitate, „nu pot anula” decizia Senatului de aprobare a Cartei.

Prorectorul Silviu Miloiu a menționat, pentru Edupedu.ro, și faptul că joi a fost convocată o ședință a senatului universității într-un mod neregulamentar, fostul președinte al senatului, al cărui mandat a expirat, fiind cel care a convocat-o. Potrivit informațiilor noastre, Ministerul a transmis, joi, că mandatul noului senat ales în baza Legii 199/2023 începe în aceeași zi, 7 martie., dată la care trebuia să desemneze un ordonator de credite, pe care să-l propună ME în vederea numirii.

Citește și:
CALENDAR Începe sezonul pentru alegerea rectorilor în universitățile românești, pentru următorii cinci ani / Anca Buzoianu deschide calea – realeasă pentru un nou mandat la conducerea UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca

2 comments
  1. Este trist ceea ce se intampla. Se pare ca frica din perioada comunista reapare printre noi. Universitarii sunt speriati daca se opun manevrelor facute de Tutuianu&company. Mai nou, senatul infiintat pe 7 martie, valideaza pentru functia de rector interimar, un decan (evident din echipa Tutianu&Salisteanu) care nu are functia de prorector actual asa cum prevede legea 199/2023. Oare Ministerul chiar nu se sesizeaza si chiar nu vrea sa intervina???? Pana unde pot merge abuzurile????
    O autonomie universitara prost inteleasa si evident, senatul nu poate fi tras la raspundere!!!!!!!!!!

  2. Hahaha.
    Pai la o alta universitate, cu același acronim, Carta recent aprobată, cu aviz de legalitate, etc. conține informații legate de procesul electoral 2023-2024, proces care-i pe final, toate etapele importante fiind finalizate.
    Si, ce dacă? A pasat cuiva ca au avut alegeri, cu final așteptat, pe baza Cartei vechi?
    Nicidecum, nici măcar micuțul amănunt ca vechea carta se referă la un mandat pe 4 ani, iar numirile au fost pe 5 ani 😀 Complet legal, în viziunea ministerului.

    Ca are in spate 8 ani de prorector? Și, ce dacă? Sunt unii cu 12 ani vechime în functia de prorectori, aplicându-se vechiul principiu comunist: rotația cadrelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Corina Crețu susține că România mai are de cheltuit 300 de milioane de euro, fonduri europene destinate ocupării forței de muncă în rândul tinerilor: Există bani atât pentru cei care se întorc în România după studiile realizate în străinătate, cât și pentru cei care studiază în țară

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, grupul S&D) susține că „divizarea” studenților, prin inițiativa Guvernului de a oferi sprijin financiar celor care studiază în străinătate, este „inutilă și contraproductivă”, deoarece există…
Vezi articolul

VIDEO Cum arată clădirea de 3,3 milioane de euro în care Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Casa Corpului Didactic ar putea avea sediul, dacă Guvernul aprobă cumpărarea imobilului – o clădire veche de aproape 100 de ani, în centrul Timișoarei – proiect de hotărâre

Guvernul intenționează să achiziționeze, cu bani provenind din Fondul de rezervă, o clădire din centrul Timișoarei care să servească drept sediu pentru Inspectoratul Școlar Județean Timiș și pentru Casa Corpului…
Vezi articolul

„Regretabil, doamna viceprim-ministru Turcan, să propagați un astfel de mesaj menit să demoralizeze elevii” – Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, despre posibilitatea repetării anului școlar

Președintele Consiliului Național al Elevilor reacționează într-un mesaj pe Facebook la declarația vicepremierului Raluca Turcan. „Regretabil, doamna viceprim-ministru Turcan, să propagați un astfel de mesaj menit să demoralizeze elevii (elevii…
Vezi articolul