DOCUMENT Circulara trimisă inspectoratelor de minister pentru descurajarea școlilor să treacă la „programul de iarnă”

14.663 de vizualizări
Foto: © Gajus | Dreamstime.com
Ministerul Educației a trimis marți dimineață o adresă semnată de secretarul de stat Bogdan Cristescu prin care anunță că descurajează trecerea la „programul de iarnă” a școlilor, concretizat prin reducerea duratei orelor de curs și a pauzelor. În documentul obținut de Edupedu.ro, instituția precizează că activarea articolului 11, alineatul 8, din ROFUIP ar trebui făcută doar „fundamentat pe condiții meteorologice justificate sau pe avertizări publice comunicate de instituțiile abilitate și nu pe interpretarea discreționară sau cutumiară a cadrului legal”.

Circulara ministerială vine după ce Ministerul Educației a transmis și un mesaj public marți dimineață conform căruia „descurajează practicile unităților de învățământ care trec la „orarul de iarnă” și reduc durata orelor și a pauzelor”.

Reacția oficială are loc după apariția în presă a deciziilor luate de mai multe școli de trecere la „programul de iarnă” și după ce o petiție care cerea respectarea orarului normal de predare în școli a fost lansată pe internet.

„Dat (sic!) fiind pierderile în învățare generate de perioada pandemiei, considerăm că este un act de responsabilitate și respect față de beneficiarii educației să fie valorificat fiecare minut din programul școlar”, transmite Ministerul în nota către inspectorate.

 • Formularea oficială conține și un dezacord gramatical în construcția „dat fiind pierderile”, corect ar fi fost „date fiind pierderile” prin acordul cu substantivul feminin la plural. În comunicatul de presă dat de Ministerul Educației formularea este corectă „Date fiind pierderile în învățare generate de perioada pandemiei, orice minut de școală contează.”

Instituția cere și o informare din partea ISJ-urilor cu situațiile de modificare a programului școlar apărute.

Circulara nr. 171/BC/01.11.2022:

O informare trimisă părinților de Școala Gimnazială Nicolae Titulescu, cu decizia Consiliului de Administrație, anunța că, din 7 noiembrie, va trece la ceea ce numește ”programul de iarnă”, potrivit educatieprivata.ro.

Foto: captura educatieprivata.ro

Foto: © Gajus | Dreamstime.com/ Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
 1. Avem o solutie domnule secretar de stat!
  Parlamentarii si ministrii sa devina soferi de taxi pentru elevii care termina orele la 7 si 20!
  Mai fac un ban !

 2. >> Formularea oficială vs comunicatul de presă
  Arata lipsa de profesionalism a managementului. De inteles cand la minister ajung tot felul de incompetenti.

  In mod normal hartia asta trebuie sa treaca pe la un departament de comunicare inainte sa ajunga la scoli. Sau nu au proceduri sau sunt proaste sau nu le respecta.

  Cred ca nici departament de comunicare nu au. Probabil au un birou de presa pentru comunicate de presa. Ceea ce este stupid. Daca comunicarea interna e varza degeaba este cea externa facut intr-un mod mai profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național, precum laserul de la Măgurele, cele din domeniul nuclear sau centrele de monitorizare seismică – actualizată printr-o hotărâre de guvern / Instalațiile sunt grupate în rețele naționale

Proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), ansamblul de nave de cercetare  Mare Nigrum-Istros o serie de centre din domeniul verificării și monitorizării în cazul pericol naturale sau din…
Vezi articolul

Noi discipline anunțate de Ligia Deca: “Istoria, robia și deportarea romilor”, opțională pentru elevii de gimnaziu și liceu, iar “Istoria Comunismului din România” se va studia obligatoriu la liceu

Elevii de gimnaziu și liceu vor putea alege ca disciplină opțională “Istoria, robia și deportarea romilor”, iar liceenii vor mai studia o nouă disciplină obligatorie: “Istoria Comunismului”, a spus Ligia…
Vezi articolul