DOCUMENT Ministerul Educației a condiționat participarea copiilor la Evaluarea Națională de un acord semnat de părinți, acuză Asociația Specialiștilor în Protecția Datelor: Consimțământul și condiționarea sunt ilegale și inutile

7.783 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ministerul Educației a condiționat participarea copiilor la Evaluarea Națională 2020 de un acord semnat de părinți, pentru prelucrarea datelor personale, acuză Asociația Specialiștilor în Protecția Datelor. Condiționarea era prevăzută într-o procedură trimisă de Minister în școli, luni pe data de 12 iunie, în prima zi de examene. Procedura prevedea că școlile sunt obligate să le dea elevilor o notă de informare și un formular numit “consimțământ”, iar părinții copiilor erau obligați să semneze consimțământul.

Dacă nu sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal nu se poate derula Evaluarea Națională în condițiile prevăzute de prevederile legale în vigoare“, scria în nota de informare pe care școlile erau obligate să le-o dea elevilor pentru părinții lor.

Atât consimțământul, cât și condiționarea sunt ilegale și inutile, acuză Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor, care a trimis o scrisoare deschisă către ministrul Educației, Monica Anisie, și către președintele Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în care cere eliminarea atât a consimțământului, cât și a condiționării participării la Evaluarea Națională a elevilor de semnarea acelui consimțământ de către părinți.

Procedura trimisă de Ministerul Educației (sublinierile aparțin ASCPD și evidențiază pasajele pe care specialiștii le consideră ilegale)

Școlile s-au conformat, de exemplu Școala Gimanzială nr 7 din Constanța a pus și pe site aceste documente:

„În conformitate cu Procedura 2217/DGIP/12.06.2020 a Ministerului Educației și Cercetării, Procedură privind modul de comunicare a rezultatelor obținute de candidații la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020, vă aducem la cunoștință faptul că pentru buna desfășurarea a activităților circumscrise Evaluării Naționale și admiterii la liceu este necesar completarea formularului de consimțământ privind prelucrarea datelor personale în conformitate cu nota de informare anexată aici.

 

Despre ce este vorba mai exact

Articolul 5, alin. 2 din Procedura privind modul de comunicare a rezultatelor obținute de candidații la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020 prevede că “unitatea de învățământ ia măsurile care se impun pentru ca părinții, reprezentanții legali ai elevului să completeze formularul intitulat consimțământul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, în vederea desfășurării examenului de Evaluare Națională/admitere la liceu”.

Asociația Specialiștilor în Confidențialitatea și Protecția Datelor (ASCPD) consideră că temeiul invocat ca bază a prelucrării datelor personale este eronat și solicită, în mod justificat, modificarea procedurii. Argumentele juridice pot fi citite aici. 

În scrisoare se solicită și eliminarea formularului de consimțământ și a referirilor la consimțământul părinților/reprezentanților legali din cuprinsul procedurii menționate și din nota de informare, precum și pe cele privind interzicerea participării la evaluarea națională în lipsa consimțământului.

Consimțământul încalcă chiar regulamentul GDPR, spun specialiștii

Totodată, ASCPD atrage atenția că utilizarea consimțământului ca temei de prelucrare a datelor ar putea avea ca efect îngrădirea dreptului la educație al elevilor pe de-o parte, cât și încălcarea principiului echității prevăzut la art. 5, alin. 1., lit. a) din Regulamentul (EU) 2016/679 și implicit a principiului privind reducerea la minimum a datelor, prevăzut la art. 5, alin. 1., lit. c) al Regulamentului.

În plus, solicitarea consimțământului sub amenințarea că altfel elevul nu poate participa la Evaluarea Națională nu înseamnă obținerea unui consimțământ liber exprimat, mai arată specialiștii, care explică faptul că oricum școala și ministerul au un contract educațional cu părintele, așa ca nu este nevoie de un consimțământ suplimentar pentru prelucrarea datelor acestuia.

„Subliniem că nu poate fi vorba despre un consimțământ liber exprimat și fără urmări negative asupra elevului atât timp cât acestuia, în lipsa consimțământului, i se refuză participarea la evaluarea națională, încălcând astfel dreptul la educație al elevului. Vă reamintim că dreptul la învățătură este garantat prin articolul 32 din Constituția României iar alin. 5 din articolul 49 instituie obligativitatea pentru Autorităţile publice de a contribui la asigurarea condiţiilor pentru participarea liberă a tinerilor la viaţa politică, socială, economică, culturală şi sportivă a ţării”, se arată în scrisoarea deschisă.

Reprezentanții Asociației Specialiștilor în Confidențialitatei Protecția Datelor solicită retragerea acestor reguli, precum și ca aceste situații să nu se mai repete și la Bacalaureat. Aceștia salută, pe de altă parte, anunțul ministerului privind „anonimizarea” rezultatelor elevilor.

Secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar, Luminița Barcari, a declarat aseară, la Digi 24, că elevii “la prima probă au primit o declarație pe care părintele ar fi trebuit să o completeze. Absolvenții de clasa a VIII-a încă sunt minori, deci părintele trebuia să fie de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Și pentru că foarte mulți părinți nu și-au dat acordul, a trebuit să luăm o decizie la nivel de minister, astfel încât să anonimizăm”.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
  1. Bravo, tanti Monicuta! Nicio diferenta intre tine si Dancila! Locul vostru este acolo unde se afla si Tartorul Dracnea! Curand-curand sa va vad alaturi de el!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Andronescu ia în calcul ca BAC-ul viitor să fie cu teste grilă: Mulți spun că nu se poate la materia X să mergem pe itemi obiectivi. Asta e calea / Plus: O nouă lege a educației va fi lansată în dezbatere

Ecaterina Andronescu a anunțat că Ministerul Educației va regândi subiectele de la Bacalaureatul viitor și a vorbit despre teste grilă, evitând să spună dacă subiectele de la examenele următoare vor…
Vezi articolul

DOCUMENT Evaluarea Națională 2021, clasa a VIII-a. Calendarul oficial al etapei speciale 28 iunie – 12 iulie la care pot participa doar cei care au lipsit din motive medicale / În sălile de examen va fi cel puțin un profesor supraveghetor

Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a va avea și în acest an o etapă specială organizată de Ministerul Educației în perioada 28 iunie – 12 iulie, potrivit Ordinului de ministru…
Vezi articolul

Protestul #foaiagoală. Maria, elevă clasa a VIII-a: Lumea se plânge că tinerii nu merg la vot, dar ei de unde să știe cu cine să voteze dacă ei au învățat la istorie despre Decebal, nu despre ce s-a întâmplat în ultimii ani?

O elevă care spune că este în clasa a VIII-a și care a dat săptămâna trecută simularea examenului de Evaluare Națională 2019 ne-a trimis un mesaj în care explică susținerea…
Vezi articolul