DOCUMENT Ministerul Educației a condiționat participarea copiilor la Evaluarea Națională de un acord semnat de părinți, acuză Asociația Specialiștilor în Protecția Datelor: Consimțământul și condiționarea sunt ilegale și inutile

8.787 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ministerul Educației a condiționat participarea copiilor la Evaluarea Națională 2020 de un acord semnat de părinți, pentru prelucrarea datelor personale, acuză Asociația Specialiștilor în Protecția Datelor. Condiționarea era prevăzută într-o procedură trimisă de Minister în școli, luni pe data de 12 iunie, în prima zi de examene. Procedura prevedea că școlile sunt obligate să le dea elevilor o notă de informare și un formular numit “consimțământ”, iar părinții copiilor erau obligați să semneze consimțământul.

Dacă nu sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal nu se poate derula Evaluarea Națională în condițiile prevăzute de prevederile legale în vigoare“, scria în nota de informare pe care școlile erau obligate să le-o dea elevilor pentru părinții lor.

Atât consimțământul, cât și condiționarea sunt ilegale și inutile, acuză Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor, care a trimis o scrisoare deschisă către ministrul Educației, Monica Anisie, și către președintele Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în care cere eliminarea atât a consimțământului, cât și a condiționării participării la Evaluarea Națională a elevilor de semnarea acelui consimțământ de către părinți.

Procedura trimisă de Ministerul Educației (sublinierile aparțin ASCPD și evidențiază pasajele pe care specialiștii le consideră ilegale)

Școlile s-au conformat, de exemplu Școala Gimanzială nr 7 din Constanța a pus și pe site aceste documente:

„În conformitate cu Procedura 2217/DGIP/12.06.2020 a Ministerului Educației și Cercetării, Procedură privind modul de comunicare a rezultatelor obținute de candidații la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020, vă aducem la cunoștință faptul că pentru buna desfășurarea a activităților circumscrise Evaluării Naționale și admiterii la liceu este necesar completarea formularului de consimțământ privind prelucrarea datelor personale în conformitate cu nota de informare anexată aici.

 

Despre ce este vorba mai exact

Articolul 5, alin. 2 din Procedura privind modul de comunicare a rezultatelor obținute de candidații la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020 prevede că “unitatea de învățământ ia măsurile care se impun pentru ca părinții, reprezentanții legali ai elevului să completeze formularul intitulat consimțământul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, în vederea desfășurării examenului de Evaluare Națională/admitere la liceu”.

Asociația Specialiștilor în Confidențialitatea și Protecția Datelor (ASCPD) consideră că temeiul invocat ca bază a prelucrării datelor personale este eronat și solicită, în mod justificat, modificarea procedurii. Argumentele juridice pot fi citite aici. 

În scrisoare se solicită și eliminarea formularului de consimțământ și a referirilor la consimțământul părinților/reprezentanților legali din cuprinsul procedurii menționate și din nota de informare, precum și pe cele privind interzicerea participării la evaluarea națională în lipsa consimțământului.

Consimțământul încalcă chiar regulamentul GDPR, spun specialiștii

Totodată, ASCPD atrage atenția că utilizarea consimțământului ca temei de prelucrare a datelor ar putea avea ca efect îngrădirea dreptului la educație al elevilor pe de-o parte, cât și încălcarea principiului echității prevăzut la art. 5, alin. 1., lit. a) din Regulamentul (EU) 2016/679 și implicit a principiului privind reducerea la minimum a datelor, prevăzut la art. 5, alin. 1., lit. c) al Regulamentului.

În plus, solicitarea consimțământului sub amenințarea că altfel elevul nu poate participa la Evaluarea Națională nu înseamnă obținerea unui consimțământ liber exprimat, mai arată specialiștii, care explică faptul că oricum școala și ministerul au un contract educațional cu părintele, așa ca nu este nevoie de un consimțământ suplimentar pentru prelucrarea datelor acestuia.

„Subliniem că nu poate fi vorba despre un consimțământ liber exprimat și fără urmări negative asupra elevului atât timp cât acestuia, în lipsa consimțământului, i se refuză participarea la evaluarea națională, încălcând astfel dreptul la educație al elevului. Vă reamintim că dreptul la învățătură este garantat prin articolul 32 din Constituția României iar alin. 5 din articolul 49 instituie obligativitatea pentru Autorităţile publice de a contribui la asigurarea condiţiilor pentru participarea liberă a tinerilor la viaţa politică, socială, economică, culturală şi sportivă a ţării”, se arată în scrisoarea deschisă.

Reprezentanții Asociației Specialiștilor în Confidențialitatei Protecția Datelor solicită retragerea acestor reguli, precum și ca aceste situații să nu se mai repete și la Bacalaureat. Aceștia salută, pe de altă parte, anunțul ministerului privind „anonimizarea” rezultatelor elevilor.

Secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar, Luminița Barcari, a declarat aseară, la Digi 24, că elevii “la prima probă au primit o declarație pe care părintele ar fi trebuit să o completeze. Absolvenții de clasa a VIII-a încă sunt minori, deci părintele trebuia să fie de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Și pentru că foarte mulți părinți nu și-au dat acordul, a trebuit să luăm o decizie la nivel de minister, astfel încât să anonimizăm”.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea


1 comment
  1. Bravo, tanti Monicuta! Nicio diferenta intre tine si Dancila! Locul vostru este acolo unde se afla si Tartorul Dracnea! Curand-curand sa va vad alaturi de el!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum s-a modificat distribuția mediilor la Evaluarea Națională 2023 în București, după cel mai mare număr de contestații din țară: 4.833 de elevi au medii între 9 și 10, ceea ce va schimba ierarhia elevilor

În București numărul total de contestații la Evaluarea Nationala 2023 a fost de 5.157, adica 15,84% din totalul lucrărilor. Dintre acestea, 3.352 de contestații au fost la Limba și literatura română,…
Vezi articolul

Maria Manea, despre săptămâna de școală care se suprapune cu Evaluarea Națională: Nu vor fi organizate cursuri cu prezență fizică în timpul probelor de examen, ci după, acolo unde acest lucru este posibil / În centrele zonale de evaluare orele vor fi exclusiv online

În nicio școală în care elevii susțin Evaluarea Națională 2021 „nu vor fi organizate cursuri cu prezență fizică în timpul probelor de examen”, a precizat Maria Manea, secretarul de stat…
Vezi articolul

Pregătire gratuită pentru Evaluarea Națională susținută prin campania “Oferă Educație” – 300 de lecții video, exerciții și teste omologate de Ministerul Educației, resurse educaționale inovative și interactive (P)

Peste 3.300 de elevi de clasa a VIII-a din 150 de școli din mediul rural, din județele Argeș, Constanța și Dâmbovița, au primit acces gratuit la programele de pregătire la…
Vezi articolul