Două școli ar putea ieși din scenariul galben pentru a începe cursurile cu toți elevii în clase, spun autoritățile din Bistriţa-Năsăud. Subprefect: Focarele sunt în două centre de îngrijire a persoanelor vârstnice

1.214 vizualizări
Beclean / Foto: Primaria Beclean
Școlile din două localități din judeţul Bistriţa-Năsăud ar putea începe anul şcolar în scenariul verde, cu toţi elevii prezenţi în sălile de curs, deşi în harta realizată de Ministerul Sănătăţii apar în scenariul galben. Anunțul a fost făcut de către subprefectul Eugen Curteanu, care a explicat în cadrul unei conferințe de presă că incidenţa cazurilor a crescut pe raza acestor primării ca urmare a focarelor de COVID-19 depistate la două centre de îngrijire a adulţilor şi vârstnicilor, relatează Agerpres.

Este vorba despre unităţile şcolare din oraşul Beclean şi din comuna Livezile, judeţul Bistriţa-Năsăud, care pe harta publicată de Ministerul Sănătăţii apar în scenariul galben, cu o incidenţă a cazurilor de COVID-19 de 1,96, respectiv 1,55 la mia de locuitori.

Dacă pe harta comunicată ieri de Ministerul Sănătăţii apar două zone critice, în care scenariul 2 ar fi aplicabil, respectiv Livezile şi Beclean, această situaţie urmează a fi apreciată la modul concret. Acolo a apărut un număr mare de îmbolnăviri pentru că s-au detectat două focare în două centre de îngrijire a persoanelor vârstnice, şi de aici şi numărul mare de îmbolnăviri, şi scenariul aplicabil strict teoretic. Acolo vom aprecia lucrurile în funcţie de situaţia de fapt. Atâta vreme cât în comunitate nu există riscul de propagare a coronavirusului, atunci şcoala poate să înceapă în condiţii normale“, a declarat subprefectul Eugen Curteanu, prezent la o conferinţă de presă organizată la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bistriţa-Năsăud.

Şi directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, prezentă la conferinţă, a afirmat că pentru Beclean şi Livezile nu se impune luarea unor măsuri sociale.

Sunt cele două localităţi unde sunt centrele de vârstnici şi acolo, după părerea noastră, nu se impune o măsură specială, pentru că acele centre sunt cu persoane izolate care nu au interacţionat cu comunitatea, deci nu ar trebui să o influenţeze. Noi urmărim situaţia în fiecare zi, chiar şi astăzi am văzut-o, şi, în momentul în care vor apărea modificări semnificative, sigur vom interveni, ca să nu lăsăm situaţia să meargă timp de o săptămână“, a declarat Andriţoiu, citată de Agerpres.

Primăria oraşului Beclean a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că este pregătită pentru debutul anului şcolar fie în scenariul verde, fie în cel galben, şi că de la bugetul local s-a alocat suma necesară pentru achiziţionarea a aproximativ 400.000 de măşti de protecţie, a substanţelor dezinfectante necesare în unităţile de învăţământ și de tablete.

S-a asigurat din bugetul local suma necesară pentru achiziţia de măşti de protecţie (aproximativ 400.000 bucăţi), soluţii biocide, spirt, şi s-au demarat achiziţiile în conformitate cu Ghidul de finanţare pentru aceste produse specifice, precum şi pentru tablete tuturor elevilor care se încadrează în prevederile Ghidului. Primele măşti au fost repartizate în prima săptămână a lunii septembrie şi se fac toate igienizările solicitate, sălile de clasă au fost amenajate în vederea distanţării şi au fost dotate cu toate conexiunile necesare pentru posibilitatea transmiterii orelor de curs prin internet acolo unde va fi cazul, în plus, au fost create culoare separate pentru intrarea şi ieşirea elevilor în curte“, se arată în comunicatul Primăriei Beclean.

Potrivit informaţiilor făcute publice de Ministerul Sănătăţii, în judeţul Bistriţa-Năsăud, din totalul de 62 de unităţi teritorial-administrative, niciuna nu se încadrează în scenariul roşu şi doar şase apar în scenariul galben: comunele Dumitra, Şieuţ, Livezile, Spermezeu, Rebra şi oraşul Beclean. 

Citește și:

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Noul Minister al Educației și Cercetării are cu 95 de posturi mai multe față de câte aveau Educația și Cercetarea la un loc în fostul guvern, potrivit unui proiect de HG. Explicația ministerului

Hotărârea de guvern pentru organizarea noului Minister al Educației și Cercetării, pusă în dezbatere joi seară, arată o creștere a numărului total de posturi față de precedentele ministere separate în…
Vezi articolul