Două școli ar putea ieși din scenariul galben pentru a începe cursurile cu toți elevii în clase, spun autoritățile din Bistriţa-Năsăud. Subprefect: Focarele sunt în două centre de îngrijire a persoanelor vârstnice

1.238 de vizualizări
Beclean / Foto: Primaria Beclean
Școlile din două localități din judeţul Bistriţa-Năsăud ar putea începe anul şcolar în scenariul verde, cu toţi elevii prezenţi în sălile de curs, deşi în harta realizată de Ministerul Sănătăţii apar în scenariul galben. Anunțul a fost făcut de către subprefectul Eugen Curteanu, care a explicat în cadrul unei conferințe de presă că incidenţa cazurilor a crescut pe raza acestor primării ca urmare a focarelor de COVID-19 depistate la două centre de îngrijire a adulţilor şi vârstnicilor, relatează Agerpres.

Este vorba despre unităţile şcolare din oraşul Beclean şi din comuna Livezile, judeţul Bistriţa-Năsăud, care pe harta publicată de Ministerul Sănătăţii apar în scenariul galben, cu o incidenţă a cazurilor de COVID-19 de 1,96, respectiv 1,55 la mia de locuitori.

Dacă pe harta comunicată ieri de Ministerul Sănătăţii apar două zone critice, în care scenariul 2 ar fi aplicabil, respectiv Livezile şi Beclean, această situaţie urmează a fi apreciată la modul concret. Acolo a apărut un număr mare de îmbolnăviri pentru că s-au detectat două focare în două centre de îngrijire a persoanelor vârstnice, şi de aici şi numărul mare de îmbolnăviri, şi scenariul aplicabil strict teoretic. Acolo vom aprecia lucrurile în funcţie de situaţia de fapt. Atâta vreme cât în comunitate nu există riscul de propagare a coronavirusului, atunci şcoala poate să înceapă în condiţii normale“, a declarat subprefectul Eugen Curteanu, prezent la o conferinţă de presă organizată la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bistriţa-Năsăud.

Şi directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, prezentă la conferinţă, a afirmat că pentru Beclean şi Livezile nu se impune luarea unor măsuri sociale.

Sunt cele două localităţi unde sunt centrele de vârstnici şi acolo, după părerea noastră, nu se impune o măsură specială, pentru că acele centre sunt cu persoane izolate care nu au interacţionat cu comunitatea, deci nu ar trebui să o influenţeze. Noi urmărim situaţia în fiecare zi, chiar şi astăzi am văzut-o, şi, în momentul în care vor apărea modificări semnificative, sigur vom interveni, ca să nu lăsăm situaţia să meargă timp de o săptămână“, a declarat Andriţoiu, citată de Agerpres.

Primăria oraşului Beclean a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că este pregătită pentru debutul anului şcolar fie în scenariul verde, fie în cel galben, şi că de la bugetul local s-a alocat suma necesară pentru achiziţionarea a aproximativ 400.000 de măşti de protecţie, a substanţelor dezinfectante necesare în unităţile de învăţământ și de tablete.

S-a asigurat din bugetul local suma necesară pentru achiziţia de măşti de protecţie (aproximativ 400.000 bucăţi), soluţii biocide, spirt, şi s-au demarat achiziţiile în conformitate cu Ghidul de finanţare pentru aceste produse specifice, precum şi pentru tablete tuturor elevilor care se încadrează în prevederile Ghidului. Primele măşti au fost repartizate în prima săptămână a lunii septembrie şi se fac toate igienizările solicitate, sălile de clasă au fost amenajate în vederea distanţării şi au fost dotate cu toate conexiunile necesare pentru posibilitatea transmiterii orelor de curs prin internet acolo unde va fi cazul, în plus, au fost create culoare separate pentru intrarea şi ieşirea elevilor în curte“, se arată în comunicatul Primăriei Beclean.

Potrivit informaţiilor făcute publice de Ministerul Sănătăţii, în judeţul Bistriţa-Năsăud, din totalul de 62 de unităţi teritorial-administrative, niciuna nu se încadrează în scenariul roşu şi doar şase apar în scenariul galben: comunele Dumitra, Şieuţ, Livezile, Spermezeu, Rebra şi oraşul Beclean. 

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca: Triajul epidemiologic la școală și grădiniță este unul observațional și se face de către profesori și educatori / Cred că este responsabilitatea noastră, a tuturor, părinți, profesori și management școlar, să prevenim răspândirea virusului gripal

Ministrul Educației, Ligia Deca a spus, în conferința de presă comună cu ministrul Sănătății privind evoluția cazurilor de infecții respiratorii acute și gripă, că elevii revin la ore luni, 9…
Vezi articolul

Modificări masive în rata de vaccinare a angajaților din școli și grădinițe, după introducerea acesteia drept criteriu de redeschidere fizică. Cîmpeanu anunță că 14% dintre școli au depășit pragul de pe o zi pe alta

68% din școlile și grădinițele României vor începe luni cu prezență fizică, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, sâmbătă seara la B1TV. Acesta a prezentat un procent cu 14 puncte…
Vezi articolul
Concursul de directori la București

Contradicţie: Preşedintele, Premierul şi ministrul Educaţiei anunţă profesionalizarea funcţiei publice, dar în contractele de mandat ale viitorilor inspectori şcolari este impusă în continuare “realizarea obiectivelor Programului de Guvernare”

Contractele de mandat care vor fi încheiate de viitorii inspectori şcolari generali, inspectori şcolari generali adjuncţi şi directori ai caselor corpului didactic menţin în obligaţiile noilor manageri angajaţi prin concurs…
Vezi articolul

Licitația pentru cele 70 de milioane de teste-Covid de salivă se lansează joi, 14 octombrie. Președinta Oficiului Național de Achiziții, Cornelia Nagy: Estimez că licitația se va finaliza în aproximativ două săptămâni

Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC) lansează joi, 14 octombrie, licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă pentru depistarea coronavirusului, care urmează să fie folosite în unitățile…
Vezi articolul

Zece elevi ai Asociației Elevilor din Constanța nu au fost primiți la o dezbatere publică pe proiectele legilor Educației și au fost dați afară din sediul Prefecturii, unde aveau loc discuțiile / ISJ Constanța anunța anterior pe Facebook că “invită la discuții elevi, părinți, organizații sindicale, manageri școlari, reprezentanți ai ONG-urilor”

Zece elevi, membri ai Asociației Elevilor din Constanța, au reclamat faptul că nu au fost primiți la dezbaterea publică de azi, anunțată pe Facebook atât de ministrul Educației, cât și…
Vezi articolul

Disciplinele STE(A)M – subcapitol separat în “România Educată”: La TIC să se predea și despre tehnologii mobile și Internet of Things / Educația bazată pe investigație să fie inclusă în formarea inițială a profesorilor

Una dintre zonele de interes pentru dezvoltarea de programe educaționale la nivel global, STEM – Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică – are parte de un subcapitol dedicat în proiectul România Educată,…
Vezi articolul