Eclipsa parţială de Soare va putea fi urmărită pe tot teritoriul României, mai întâi în nord – vest / La București începe la ora 12:26, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”

949 de vizualizări
Foto: Captură – Planetariul şi Observatorul astronomic Galați / Facebook.com
Eclipsa parţială de Soare din ziua de 25 octombrie va putea fi urmărită pe tot teritoriul țării, cel mai bine se va vedea în nord – estul țării, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”. Acesta va fi deschis mai devreme pentru vizitatorii care doresc să vadă eclipsa. La fel și Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” din Galaţi.

Marți, pe 25 octombrie va avea loc o eclipsă parţială de Soare, vizibilă în Europa, Asia şi nord-estul Africii. Eclipsa începe mai devreme în nord-vestul României, și mai târziu în sud-est, dar diferența față de București este de doar +/- 10 minute, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

La București și Galaţi, eclipsa va începe la ora 12 și 26 minute şi se va termina la ora 14 și 52 minute. Punctul maxim va fi la ora 13 si 39 minute.

Cu ocazia acestui eveniment, Observatorul Astronomic din București va fi deschis pentru publicul vizitator începând cu ora 12,00 urmărirea eclipsei cu instrumentele optice din dotare putând să se facă în condiţii de siguranţă, dacă cerul va fi senin. Specialiștii avertizează: “Nu priviți soarele fără un filtru de protec’ie, pentru că veți orbi”.

Eclipsa parţială de Soare va putea fi urmarită și de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” din Galaţi, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al instituţiei de cultură, Florin Matei.

Intrarea publicului la eveniment se va face doar pe la poarta dinspre Punctul Trecere Bac, preţul unui bilet de acces fiind de 3 lei de persoană, mai scrie Agerpres.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va avea loc pe 29 martie 2025 şi va putea fi observată doar în zona vestică şi nordică a României, magnitudinea fiind foarte mică, de 0,04.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra faptului că elevii care învață în liceele care organizează exclusiv învățământ tehnologic nu își pot alege un reprezentat în Consiliile de administrație, potrivit proiectului Ministerului Educației

Consiliul Național al Elevilor semnalează că, “elevii care studiază în licee care organizează exclusiv învățământ tehnologic nu își pot alege un reprezentant în consiliile de administrație”, potrivit proiectului de metodologie-cadru…
Vezi articolul
Ciuca Congres PNL

Premierul Nicolae Ciucă, noul președinte al PNL, întrebat dacă va demisiona în cazul în care se va dovedi că a plagiat: Mai întâi de toate nu am plagiat / Lăsăm instituţiile să îşi prezinte concluziile, apoi voi lua o decizie

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, a fost întrebat, duminică, la finalul Congresului PNL, dacă ia în calcul să se retragă de la conducerea partidului şi din funcţia de premier,…
Vezi articolul

Modificarea structurii anului școlar, propusă în ședință de Ministerul Educației sindicatelor, părinților și elevilor. Cîmpeanu: Prin compensare, aceste zile vor fi înlocuite de școală cu prezență fizică

Modificarea structurii anului școlar este propusă în ședința de astăzi, de către Ministrul Educației elevilor, profesorilor și părinților, după cum a declarat aseară Sorin Cîmpenau, într-o intervenție telefonică la TVR2.…
Vezi articolul

Trei inițiative pentru crearea diplomei europene, anunțate de Comisie: un proiect de diplomă și două seturi recomandări privind sprijinirea învățământului superior în UE

Trei inițiative de cooperare transnațională între universități au fost anunțate, săptămâna aceasta, de Comisia Europeană, în vederea atingerii obiectivului de creare a unei diplome europene. Potrivit Comisiei, cele trei inițiative…
Vezi articolul

Înscrierea la grădiniță și creșă 2023. Regulile, puse în dezbatere: creșele și grădinițele nu au voie să facă liste de preînscrieri, iar cererile pot fi depuse online / Ce conține dosarul

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică, miercuri, regulile pentru înscrierile la creșă și grădiniță valabile pentru copiii care merg din septembrie la acestea. Prima oară au loc reînscrierile, între…
Vezi articolul