Elevul de la liceul sportiv din Constanța care n-a fost lăsat de șoferul unui microbuz să folosească abonamentul gratuit, pe motiv că nu ar fi venit de la școală, ci de la antrenament, anunță că va da în judecată Consiliul Județean și firma de transport

47.588 de vizualizări
Foto: © Photovs | Dreamstime.com
Elevul de la liceul cu program sportiv “Nicolae Rotaru” din Constanța anunță că dă în judecată Consiliul Județean (CJ) și firma de transport, după incidentul produs marți, caz semnalat de Edupedu.ro. Elevul Eric Crînguș a scris marți pe pagina sa de Facebook că pe drum spre casă, pe ruta Constanța – Medgidia, șoferul microbuzului nu a vrut să îl lase să urce în mașină în baza abonamentului gratuit, eliberat de școală pe motiv că nu ar veni de la școală, ci de la antrenamente. Amintim că elevii au asigurat transport gratuit prin noua lege a Educației. 

Elevul, de la Liceul cu Program Sportiv “Nicolae Rotaru” din Constanța, nu a fost lăsat să urce în microbuz pe ruta Constanța-Medgidia, pe baza abonamentului gratuit, și anunță că va da în judecată Consiliul Județean și firma de transport pentru modul în care s-a purtat șoferul microbuzului.

Șoferul microbuzului i-a reproșat că “abonamentul este pentru școală, nu pentru antrenamente”. Asta pentru că elevul avea la el geanta de antrenament, nu ghiozdan. Elevul a precizat pentru Edupedu.ro că nu era singur, ci cu un coleg atunci când s-a întâmplat incidentul, iar șoferul l-a pus să plătească bilet, dar nu i l-a și eliberat.

Eric Crînguș scrie miercuri pe pagina sa de Facebook, într-o nouă postare, că va face și plângere penală împotriva șoferului.

“Vom face plângere penală împotriva șoferului și vom acționa în instanță atât firma prestatoare, SC Metropolitan SRL, cât și Consiliul Județean Constanța. Prin această acțiune solicităm despăgubiri în valoare de 100.000 de euro, în speranța că prin această corecție se va pune stop abuzurilor săvârșite împotriva elevilor încălcând legile.

Acești bani vor fi donați în urma procesului către Asociația Elevilor din Constanța, cea care militează și luptă neîncetat pentru drepturile elevilor.

Motivația acestei decizii este clară: multiplele acțiuni care au avut loc până în prezent nu au dus la niciun rezultat. Este timpul să oprim aceste nemernicii și să ne asigurăm că drepturile noastre sunt respectate! Vom apela la justiție pentru a se face dreptate!”, a scris tânărul pe rețeaua socială.

Informații de context

Edupedu.ro a scris marți, 12 martie, că un elev al liceului cu program sportiv „Nicolae Rotaru” a semnalat pe pagina sa de Facebook că pe drum spre casă, pe ruta Constanța – Medgidia, șoferul microbuzului nu a vrut să îl lase să urce în mașină în baza abonamentului gratuit, eliberat de școală pe motiv că nu ar veni de la școală, ci de la antrenamente.

Elevul, Eric Crînguș, susține că a încercat să îi explice șoferului că este elev la un liceu sportiv și că face antrenament acolo, de aceea are cu el geanta de antrenament, și nu ghiozdanul de școală, însă șoferul i-a spus că trebuie să plătească bilet.

Elevii au transport gratuit prin noua lege a Educației, pe hârtie. Au fost multe probleme semnalate de când a început anul școlar în cazul elevilor navetiști, pentru că noua lege și metodologia prevăd modalități diferite de a acorda gratuitate elevilor, față de legea anterioară.

Pe 24 noiembrie, într-o dezbatere cu elevii și secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, mai mulți elevi, au semnalat mai multe probleme, una dintre ele fiind că în weekenduri, transportatorii nu le primesc abonamentele gratuite.

“Abonamentele nu sunt valabile și în weekend, deși am citit că așa ar trebui ca dreptul elevului abonamentul să fie gratuit pe tot timpul anului, în afară de vacanța de vară, cât e anul școlar și în weekend-uri și în vacanțe”, spunea Eric Crânguși, elev la Liceul cu Program Sportiv Nicolae Rotaru.

Alți elevi au subliniat că merg în weekend la meditații în altă localitate și nu beneficiază de gratuitate la transport: “Problemele cu meditațiile în weekend. Suntem din oraș și trebuie să ajungem, nu știu la Valul, Poarta Albă sau Murfatlar, nu avem abonamente, n-avem, trebuie să plătim ca să putem să ajungem la meditații”, a spus Eric Delicoti, elev.

Ștefania Huțan, elevă spunea că: “Mi se pare că ar trebui să avem aceste abonamente și în weekend, deoarece avem și meditații și mi se pare că și la acestea ar trebui să avem transport gratuit”.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației a răspuns: “Da, cred că poate să fie și o astfel de situație. Nu ne-am gândit la asta. Bun, am reținut si notat”.

Potrivit metodologieian școlar înseamnă “perioada anului calendaristic în care se desfășoară activitatea de învățământ preuniversitar a cărei durată este stabilită prin ordin al ministrului educației, în conformitate cu prevederile art. 115 alin. (2) lit. r) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023“;

Foto: © Photovs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Un elev navetist de la Liceul Sportiv din Constanța susține că a fost nevoit să plătească din banii săi drumul la școală, după ce șoferul i-a refuzat abonamentul gratuit pe motiv că avea geanta cu echipament și nu ghiozdan: Mi s-a spus că abonamentul este pentru școală, nu pentru antrenamente

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin lege: Practic, cred că în toate județele avem această situație, spune secretarul de stat Sorin Ion / Propunerile elevilor pe proiectul de hotărâre de guvern privind alocarea sumelor forfetare pentru transport
Ligia Deca: Toți elevii care plătesc abonamente din banii lor le vor avea decontate în luna februarie
VIDEO Elevii cer demisia ministrului Educației într-un protest față de încălcarea dreptului la transport gratuit la școală, în fața Ministerului: „Ligia Deca să ne vadă, facem orele în stradă” / UPDATE Elevii au fost primiți în audiență de un secretar de stat, nu de ministră
Președinta Asociației Elevilor din Constanța, după protestul la care elevii au cerut demisia ministrei și transport gratuit la școală: Secretarul de stat Florian Lixandru ne-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă și că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul / Am spus că vrem să vorbim cu dna. Ligia Deca și ni s-a spus că avem pretenții cam mari
Op Ed / Avocatul Alexandru Bajdechi: Din nou despre transportul elevilor – probleme și soluții. Ministerul Educației întotdeauna greșește. Despre HG 1337/2023 și altele
Modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor și mecanismul prin care se face plata către elevi – proiect pe ordinea de zi a ședinței de Guvern / Elevii ar primi sumele restante la mijlocul anului școlar 2023-2024

Elevii anunță un nou protest, joi, în fața Ministerului Educației, de la ora 10:00. „Problema transportului gratuit persistă”, susține Asociația Elevilor din Constanța

7 comments
  1. Si in judetul Calarasi pe ruta Calarasi – Nicolae Balcescu aceasi problema , patronul chiar incearca sa oblige elevii sa circule cu autobuzele la anumite ore . Se pare ca sunt mai presus decat legea . Consiliul judetean nu a luat nici o masura .

  2. Și pe ruta Ovidiu-Constanta este aceeași problema(în cursul săptămânii).Șoferii nu vor sa ia elevii cu abonament. Pur și simplu i-au învățat care sunt și de multe ori nici măcar nu mai opresc.RUSINE !

  3. hai inteleg baiatul avea dreptate dar asta cu wekend- l este prea detot adica daca ai bani de meditatii trebuie sa ai si de autobuz ori invata la scoala si numai face meditatii ori o dati cu meditatiile sa va plimbati pe gratis in wekend cum era pe vremea lui dragnea se umplea trenul de studenti ca era moca iar cei care plateau stateau pe holuri ca trebuia sa mearga studenti la mare si la munte in wekeend

    1. De ce trebuie, în județe, copii să plătească transportul ? In București nu exista situațiile astea…gratuitatea este pentru, Potrivit metodologiei, an școlar înseamnă “perioada anului calendaristic în care se desfășoară activitatea de învățământ preuniversitar a cărei durată este stabilită prin ordin al ministrului educației, în conformitate cu prevederile art. 115 alin. (2) lit. r) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023“;

      1. Un an calendaristic are 365/366 zile, din care 252 sunt lucratoare. Salariul il iei pe zilele muncite, nu si pe week-end! la fel si diurna sau tichetele de masa. Nici in zilele de concediu (alea 20/an) nu iei diurna sau tichete de masa. Un autocar are 40-50 de locuri. Toate ocupate. Nu au voie sa ia in picioare! Traseul nu e Constanta – Medgidia, ci liceul din Constanta – Medgidia. Tariful e calculat la nr de km parcursi. Autocarul nu e inchiriat si in week-end sau in vacante, decat in cazuri exceptionale, caz in care se achita tarif suplimentar! Motorina costa, soferii la fel, piesele! Da degeaba in judecata, ca o sa piarda! Daca urca de la scoala, da, era abuz! Singurul abuz de aici e ca i-a luat bani fara sa elibereze bilet (ca nu e dotat cu casa de marcat fiscala)!

    2. De ce, domnu Jean, calitatea de elev inceteaza in weekend? Atunci, ce parere aveti de copiii care merg la olimpiade in weekend? Ar trebui sa plateasca bilet?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admitere UMF „Carol Davila”. Peste 3.400 de candidați susțin duminică examenul de intrare la universitatea de medicină. Cîmpeanu: Universitatea a semnat un acord cu banca Mondială pentru o finanțare de 24 milioane de euro

Duminică, 3.427 de candidați susțin examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București. Prezent la conferința de presă care a avut loc în această dimineață…
Vezi articolul

Ateliere gratuite de educație cinematografică pentru elevi și profesori, la UNATC, în Săptămâna „Școala altfel”: vizite pe platoul de filmare, lecții de montaj și de istorie a filmului / Profesoara Iulia Voicu: Învățăm să navigăm conștient într-o lume inundată de imagini

Un atelier gratuit de educație cinematografică, despre istoria filmelor, montaj, creare de film, selecție și interpretare de imagini este organizat pentru elevi și profesori la Universitatea Națională de Arte Teatrale…
Vezi articolul