Evaluarea psihologică a unui profesor, explicată de președintele Colegiului Psihologilor din România: Se face un screening cu privire la aptitudinea pentru a profesa

7.794 de vizualizări
Foto: © Alexsokolov | Dreamstime.com
Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor din România, spune că evaluarea psihologică a profesorilor este periodică, anuală, potrivit legii Educației: „În evaluarea aceasta psihologică sunt multiple aspecte ce sunt inventariate, aspecte care țin de agreabilitate, de conștiinciozitate, de extraversie, de maniera în care te raportezi la cei din jurul tău (…)”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea “Profesor și Părinte AZI,” difuzată pe A7 TV

Art. 168 (1) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că încadrarea și menținerea într-o funcție didactică sunt condiționate de prezentarea unui certificat medical. Certificatul medical eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că este apt pentru prestarea activității.

Același articol prevede la alin. (2) că „avizele pentru exercitarea profesiei sunt stabilite prin ordin comun al ministrului educației și ministrului sănătății”. Momentan, ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății nu există. Potrivit măsurilor tranzitorii, ordinul ministrului educației privind aprobarea avizelor pentru exercitarea profesiei ar trebui să fie gata până la data de 1 aprilie 2024.

Foto: Ordinul nr. 6.072 din 31 august 2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior

„Iată, de data aceasta, Legea Educației Naționale specifică foarte clar faptul că un cadru didactic poate să profeseze, printre multe alte aspecte care i se cer în portofoliu, să prezinte și un certificat medical, respectiv un aviz care să evidențieze capacitatea de exercițiu. Asta înseamnă un aviz aptitudinal, avizul aptitudinal pe care îl primește de la psiholog.

De altfel, evaluarea aceasta medicală și psihologică este periodică, anuală. Din acest punct de vedere, n-ar trebui să existe o temere, pentru că, de multe ori, se face această confuzie, chiar și pentru persoanele educate, între psiholog și psihiatru, între psiholog și medicul psihiatru. În această variantă, psihologul este cel care radiografiază, se face un screening cu privire la aptitudinea pentru a profesa în calitate de cadru didactic”, a precizat Edmond Cracsner.

Președintele Colegiului Psihologilor din România a explicat ce presupune evaluarea psihologică, ce aspecte pot fi identificate de specialiști:

„Și atunci în evaluarea aceasta psihologică sunt multiple aspecte ce sunt inventariate, aspecte care țin de agreabilitate, de conștiinciozitate, de extraversie, de maniera în care te raportezi la cei din jurul tău, aspecte de sociabilitate: calm, toleranță la frustrare, înclinație psihologică, flexibilitate, sigur și identificarea unor tendințe către depresie, anxietate. Lucrurile acestea, odată cunoscute, sunt discutate cu respectivele cadre didactice, care, să spunem, ar avea anumite distorsiuni, dizarmonii, da, accentuări. Și atunci lucrul acesta poate fi înțeles, poate fi armonizat de către fiecare cadru didactic în parte.”

Informații de context

Amintim că Edupedu.ro a scris că peste 80 de cazuri de agresiuni asupra elevilor, din partea profesorilor, din 2021 și până în martie 2023, se află în evidența Avocatului Poporului, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro.

Iată ce prevede Hotărârea de Guvern nr. 355/2007 pentru personalul didactic:

Fişa 138. Personal didactic din instituţii de învăţământ

Examen medical la angajare:

– examen clinic general

– examen psihiatric – la indicaţia medicului de medicina muncii

– examen coproparazitologic – pentru personalul educativ (educatori)

Examen medical periodic:

– examen clinic general – anual

– examen psihiatric – la indicaţia medicului de medicina muncii

– examen coproparazitologic – pentru personalul educativ (educatori) – anual

Contraindicaţii:

– leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive

– tulburări psihice de orice natură

– balbism, disartrie

– tulburări de comportament

– boli infectocontagioase în evoluţie

– alcoolism cronic”

Iată ce prevede Legea Învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Articolul 162 – „(2) Din categoria personalului didactic fac parte persoanele care îndeplinesc condițiile de studii prevăzute de lege, care au capacitate de exercițiu deplină, o conduită morală conformă cu deontologia profesională, sunt apte din punct de vedere medical și psihologic pentru îndeplinirea funcției și nu se află în situația prevăzută la art. 168 alin. (7).”

Articolul 168 – (1) Încadrarea și menținerea într-o funcție didactică, didactică auxiliară sau administrativă, precum și într-o funcție de conducere, de îndrumare și control sunt condiționate de prezentarea unui certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că este apt pentru prestarea activității.

(2) Avizele pentru exercitarea profesiei sunt stabilite prin ordin comun al ministrului educației și ministrului sănătății.

(3) În situații de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală a personalului angajat într-o unitate de învățământ/unitate de educație extrașcolară sau în cadrul instituțiilor publice aflate în subordinea și/sau coordonarea Ministerului Educației, angajatorul poate solicita, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educațional, prin hotărâre a consiliului de administrație al instituției/unității de învățământ în cauză, un nou examen medical complet.

(4) Situațiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală sunt analizate și stabilite de către o comisie formată din 3-5 membri, medici specialiști și psihologi, constituită la nivel județean în baza unui ordin comun al ministrului educației și ministrului sănătății, care realizează expertiza capacității de muncă în domeniul educației.

(5) Hotărârea consiliului de administrație nu este publică până la obținerea rezultatului de la comisia prevăzută la alin. (4).

(6) Nu pot ocupa funcții în învățământul preuniversitar, precum și funcții de conducere sau de îndrumare și control persoanele care desfășoară activități cum sunt:

a) prestarea oricărei activități comerciale în incinta unității de învățământ sau în zona limitrofă – minimum 300 m;

b) comerțul cu materiale obscene sau pornografice scrise, audio ori vizuale, cu droguri sau substanțe psihotrope;

c) practicarea, în public, a unor activități cu componentă lubrică sau altele care implică exhibarea, în manieră obscenă, a corpului.

(7) Nu poate ocupa/exercita o funcție didactică de predare, de îndrumare și control, didactică auxiliară, administrativă sau orice activitate didactică sau de conducere în sistemul de învățământ preuniversitar persoana care a fost condamnată penal definitiv pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni contra vieții, integrității corporale sau sănătății, contra libertății persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hărțuire, trafic de minori, proxenetism, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, luare și dare de mită, trafic de influență, fals și uz de fals, furt calificat, pentru care nu a intervenit reabilitarea.”

Foto: © Alexsokolov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Părintele are un rol fundamental în educarea copilului, spune președintele Colegiului Psihologilor din România: Trebuie să impună reguli, astfel încât copilul să acceseze și aspectele legate de învățare, și de joacă, dar și anumite responsabilități
Dreptul elevilor la profesori apți din punct de vedere psihologic și psihiatric, inclus într-un proiect al Statutului elevului
Pentru abaterile disciplinare ale profesorilor și directorilor de școli se aplică Legea Educației 1/2011 – adresă a Ministerului Educației / Comisia Națională de Inspecție Școlară încă nu este constituită
OFICIAL Termenele limită până la care trebuie aprobate actele normative pe noile legi ale educației, publicate în Monitorul Oficial – listă / Sunt aproape 400 de ordine de ministru și hotărâri de guvern

4 comments
  1. Asta se face deja demult.

    De câte ori îți faci datoria riști să dai peste câte o beizadea si apoi să regreți (la întâlnirea cu părinții lui/ei) că ai încercat să îți faci meseria de a educa.

    De multe ori urmează același scenariu cu întrebări/afirmații standard:
    -Doar al meu face?
    -Aveti ceva cu el/ea?
    -Cum v-ati permis să…
    -Voi face plângere la dir./ISJ dacă mai îndrăzniți….
    -Stii cati oameni cunosc eu…
    -O sa te vezi in ziare….
    Etc, etc

  2. Dar pentru abaterile disciplinare ale elevilor, abateri care depășesc chiar și imaginația uneori, cine și când stabilește reguli?
    Încă puțin și ne vom cere iertare și lor și părinților lor, pentru că vrem să îi învățăm câte ceva, atunci când ne permit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lucrurile pe care nu trebuie să le împartă elevii la școală, enumerate în materialele informative trimise școlilor de Ministerul Educației, în contextul creșterii numărului de cazuri / Cum pot deosebi părinții gripa de o banală răceală

Materiale informative despre cum se pot proteja elevii împotriva gripei au fost transmise școlilor de către Ministerul Educației, după cum a anunțat secretarul de stat Sorin Ion, într-o intervenție la…
Vezi articolul

Monica Anisie: After school-urile nu sunt în subordinea Ministerului Educației, nu putem să le suspendăm activitatea. Profesorii vor fi solicitați de Minister, dacă luăm măsura realizării de cursuri online / Analizăm amânarea simulărilor de Evaluare Națională și Bacalaureat

After school-urile nu sunt în subordinea Ministerului Educației, “nu putem noi să luăm măsura de a suspenda și activitatea din cadrul after school-urilor”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, la…
Vezi articolul