Evenimentul „Marea Dictare!”, organizat și la Iași de Ziua Limbii Române

637 de vizualizări
Foto: © Noipornpan | Dreamstime.com
Ziua Limbii Române va fi celebrată la Iaşi printr-un eveniment cu totul special, „Marea Dictare!”, care se va desfăşura joi, 31 august, începând cu ora 10,00, în Parcul Expoziţiei din Copou, relatează Agerpres, citată de G4Media.ro.

La dictarea în aer liber sunt aşteptate să participe un număr cât mai mare de persoane, indiferent că sunt locuitori al judeţului Iaşi sau doar în trecere prin municipiul reşedinţă.

Potrivit organizatorilor, participarea este gratuită, dar este obligatoriu să completaţi formularul de înscriere disponibil online la acest link, numărul de locuri fiind limitat.

O acțiune similară a fost anunțată la București, iar o alta în Republica Moldova.

dictare de mare amploare a avut loc în Franța pe 6 iunie, pe bulevardul central Champs-Élysées, „demnă de cartea recordurilor”.

Foto: © Noipornpan | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
 1. Basmul “Gramatica Limbii Romane”:

  “A fost odata ca niciodata, un Imparat, care avea 3 Fii, 3 PRINTI, care se numeau: <>, <> si <>!
  Simtindu- si sfarsitul aproape, i-a chemat la el sa le imparta “Averea”, numita “GRAMATICA LR”!.
  Tatal – Imparat le-a dat la fiecare, in mod egal, toata “Averea” lui si dupa cateva zile, s-a stins, fiind inmormantat cu Onoruri!

  Cei trei Fii insa erau nemultumiti si ar fi dorit sa aiba “Avere”, si mai mare!
  S-au inteles sa se intalneasca si sa ia o Hotarare!
  Stiind ca in Zona traiau, si niste Domnisoare superbe, pline de altfel de “Bogatii”, s-au gandit sa le “faca curte”, sa le sensibilizeze, sa le promita ca le iau de Neveste, dar, si Ele, sa le ofere din “Inzestrarile” lor!
  Aceste Domnisoare se numeau : <>, <> si <>!

  Apeland la <>, cei trei FII de Imparat au reusit sa-si imbogateasca “Averea”, dar….tot nemiltumiti erau si atunci, s-au gandit sa apeleze, si la<>, si la <> si uite-asa acesti PRINTI: <> ajunsesera cei mai bogati PRINTI dintre toate Tinuturile si Taramurile!
  s.a.m.d., s.am.d., s.a.m.d.
  *************************************************************************************
  In felul acesta, i-am indragostit pe Copii,pe Nepoti s.a. de LR a noastra!
  Acesta este “Basmul”, cu care eu le-am incantat Copilaria scumpilor mei Copii, Fii si Prietenii lor! El e mult mai lung!
  Basmul continua, demonstrand cat sunt de “Hrapareti” acesti Printi, ajungand sa “fure” si “sa se tooot plimbe, alunecosi ” prin “Morfologia LR”!
  In felul acesta , inca din clasa a 5-a scumpii mei Cursanti(Copiii si Nepotii) s-au indragostit de “Gramatica LR” a noastra, nemaiconsiderand-o plictisitoare, arida si dificila!
  *****************************
  Sincer va spun ca “Sunt intimidant de indragostita de LR a mea, inca din clasa a 5-a!”
  O iubesc suprem, ea fiindc “Familia mea <!:
  Am “pastorit Ogorul LR”, ca Studenta, in cei 5 ani de “Filologie” si apoi, ca Profesor, din 1974-2013, la “Universitate”, pana la Pensionarea mea, iar mai apoi, au venit Nepotii si i-am ajutat sa ia “con brio” E.N., la “Licee” de top, la Timisoara si la Bucuresti, pe cel mare, sa ia la “DREPT”, la Capitala, la “Fara taxa, la Buget”, iar pe cea mica, sa ia BAC-ul, anul acesta, cu 9,87 medie care a ajutat-o sa intre la “Arhitectura de Interior”, la TM!!!!

  Sunt, din 2002, Autor de “Gramatici” de LR, de “Manuale de LR ca Limba straina”, de “Fonetica deconspirata” etc., etc.,precum si de “Grile de LR”, comandate de “Fac.de DREPT”: 1999, 2002, 2003 !
  “Gramaticile” mele, de la “ROTOMAT”, EDP si de la “CORINT” s-au publicat in foarte multe editii si exemplare si au fost cumparate, si de catre cei interesati, din Strainatate!
  (cf.Google)
  Am luat <> la Timisoara, la Prof.univ.dr.G.I.TOHANEANU si am redactat “prima < din RO, in LR, despre <>!”

  Pe Google, se afla CV-ul meu, dublu, numai ca atunci eram doar “CONF.UNIV.DR.”!Dupa 5 ani, am devenit PROF.UNIV.DR.!
  Murindu-mi Fiul, la 42 de ani, cu “Medicina” si “ASE”, la activ, “Viata a murit pentru mine si n-am mai stiut ca exist!
  “Domnul sa mi-l tina in Lumina Raiului Sau!”

  “Sa va traiasca Fiii si Fiicele, sanatosi, <>!AMIN!”
  “Sa ne traiasca infinit <>, < a noastra!!
  “SLAVA LIMBII ROMANE!”

  Cu aleasa pretuire,
  prof.univ.dr. Anica Ada Iliescu

 2. Sunt indragostita de “Limba Romana” a noastra, de scrierea corecta si de exprimarea elevata !!! Vreau sa particip, si eu, numai ca sunt din alt municipiu! Eu as fi propus – pentru cei de Acasa – , si “Redactarea unei <>, cu o <> data!” si trimiterea ei, prin E-mail, in Laptop! Mai sunt cateva zile! Poate citeste cineva Comentariul meu! ” SLAVA LIMBII ROMANE si Poporului Roman!” “Doamne, ocroteste Romania! Amin!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În 17 județe copiii sunt lăsați corigenți masiv în clasa a VIII-a, ca să nu intre în Evaluarea Națională. “Intenționăm să descifrăm mecanismul intern prin care am ajuns aici,” anunță ministrul

În 17 județe din toată țara, ratele de corigenți sau elevi lăsați cu situația neîncheiată cresc masiv în clasa a VIII-a, potrivit unei statistici publicate de Ministerul Educației. Cele mai…
Vezi articolul

Ministrul Educației, Ligia Deca, scrie pe Facebook că se gândește să facă „vizite fără fast“ în școli: „Ar putea fi luni“ „sau vineri”, „de fapt, ar putea fi orice zi” / Enunțul ambiguu vine după o vizită la Călărași, unde între mai multe activități de partid, Deca a mers și la o școală de vară

Mesaj atipic și ambiguu din partea Ministrului Educației. La finalul săptămânii trecute aceasta a anunțat, pe pagina de Facebook, că se gândește ca, odată ce va începe anul școlar 2023-2024,…
Vezi articolul

DOCUMENT Școlile trebuie să se asigure că toți elevii sunt promovați în aplicația informatică SIIIR, până pe 21 august, potrivit Ministerului Educației / Clasele fără elevi vor fi radiate pe 29 septembrie

Până pe 21 august, școlile trebuie să se asigure că sunt promovați toți elevii în aplicația informatică „Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România”, se arată într-o adresă a Ministerului…
Vezi articolul

Consultare publică online pe tema proiectului de ordonanță ce prevede o sumă forfetară pentru transportul elevilor, anunțată de Ministerul Educației pentru joi / Documentul fusese criticat de elevi și ar fi trebuit să fie discutat luni, în Comisia de Dialog Social

Ministerul Educației a anunțat, luni, că va organiza o consultare publică în format online pe tema proiectului de Ordonanță de Urgență ce prevede introducerea unei sume forfetare pentru decontarea transportului…
Vezi articolul

Ministra Educației, răspuns tautologic despre salariul unui profesor debutant: „Este în jur de aproximativ 2800 de lei” / Un angajat începător în justiție, cu aceleași studii, câștigă de două ori și jumătate mai mulți bani

Întrebată cât este salariul unui profesor debutant, la Digi 24, ministra Educației, Ligia Deca, a dat un răspuns tautologic: “Salariul debutantului este în jur de aproximativ 2.800 lei”. Ministra nu…
Vezi articolul