EXCLUSIV Guvernul Orban vrea să aloce colegiilor centenare majoritatea fondurilor pentru Educație din Planul Național de Relansare și Reziliență, deși spune că “nu se constată nicio îmbunătățire a rezultatelor școlare, în special în rândul copiilor din zonele rurale și din zonele defavorizate economic”

6.011 vizualizări
Foto: Facebook.com/Raluca Turcan si Marcel Bolos
Guvernul României propune alocarea a 500 de milioane de euro către colegiile centenare, din fondul de 1,05 miliarde de euro propus pentru finanțarea Educației în Planul Național de Relansare și Reziliență. Documentul pe care România îl pregătește pentru atragerea celor 30,4 miliarde de euro pe care țara noastră le-a negociat cu Comisia Europeană din planul NextGeneration EU este în stadiul de draft și a fost consultat de Edupedu.ro. Propunerea de alocare pentru domeniul Educației este de 1,05 miliarde de euro, dar pentru învățământul preuniversitar sunt prevăzute 850 de milioane de euro.

În descrierea situației actuale a Educației din România, Guvernul citează diferite rapoarte ale Comisiei Europene, date Eurostat sau alte studii internaționale care arată că cele mai mari probleme pe care acest domeniu sunt în mediile devaforizate, în zonele rurale și la capitolul formare profesională și intrastructură.

În primul rând PNRR remarcă faptul că “prin recomandările specifice de țară (RST) privind Programul național de reformă al României pentru 2020, Consiliul Uniunii Europene a subliniat, pe de o parte, că echitatea, incluziunea, calitatea educației, dar și capitalul uman rămân provocări importante, fiind necesare reforme strategice în acest domeniu, iar pe de altă parte că nu se constată nicio îmbunătățire a rezultatelor școlare, în special în rândul copiilor din zonele rurale și din zonele defavorizate din punct de vedere economic”.

“România dispune de o infrastructură educațională și de formare profesională învechită, nesigură, ineficientă din punct de vedere energetic și cu un nivel scăzut al accesibilității persoanelor cu dizabilități” se arată în document. Apoi autorii PNRR susțin că problema cea mai mare legată de infrastructură ar fi de fapt la colegiile centenare: “Conform Planurilor de Analiză și Acoperire a Riscurilor (PAAR), un procent important de unități și instituții de învățământ de stat, în special colegii naționale de educație centenare, funcționează în clădiri încadrate ca având risc seismic sau niveluri ridicate de risc la incendiu.”

Așa că propunerea de alocare pentru majoritatea banilor, adică 500 de milioane de euro, din cele 850 de milioane de euro prevăzute pentru învățământul preuniversitar merge spre 60 de colegii cu 30.000 de elevi.

La acestea se adaugă propunerea de a investi 350 milioane de euro în 18 campusuri școlare în care ar fi 18.000 de elevi din învățământul profesional și tehnic.

Documentul Planul Național de Relansare și Reziliență este elaborat de Ministerul Fondurilor Europene și ar trebui prezentat de Guvern sau de către Președintele Iohannis în curând. Săptămâna trecută la Cotroceni a fost o ședință în care au fost decise câteva modificări. Acest proiect a fost analizat de Edupedu.ro înainte de acea ședință.

Pe 28 iulie ministrul Marcel Boloș apărea alături de vicepremierul Raluca Turcan în vizită la Colegiul A.T. Laurian din Botoșani, colegiu centenar pe care vicepremierul Turcan l-a absolvit. În postare, aceasta scria că “împreună cu ministrul fondurilor europene, cu primarul municipiului am identificat soluții pentru reabilitarea corpului principal al școlii, dar și pentru dotarea cu echipamentele necesare a laboratoarelor și spațiilor școlii”.

Cele mai cunoscute colegii centenare din România sunt următoarele:

 1. Colegiul Național Unirea, Focșani
 2. Colegiul Național Unirea, Brașov
 3. Colegiul National Militar Tudor Vladimirescu
 4. Colegiul Național Traian
 5. Colegiul Național Ștefan cel Mare
 6. Colegiul Dobrogean Spiru Haret
 7. Colegiul Național Spiru Haret
 8. Colegiul Național Silvania
 9. Colegiul Național Sfântul Sava
 10. Colegiul Național Roman Vodă
 11. Colegiul Național Radu Greceanu
 12. Colegiul Național Petru Rareş
 13. Colegiul Național Nicu Gane
 14. Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu
 15. Colegiul Național Nicolae Bălcescu
 16. Colegiul Național Moise Nicoară
 17. Colegiul Național Mircea cel Bătrân
 18. Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu
 19. Colegiul Național Mihai Viteazul
 20. Colegiul Național Mihai Viteazul
 21. Colegiul Național Mihai Eminescu
 22. Colegiul Național Mihai Eminescu
 23. Colegiul Național Matei Basarab
 24. Colegiul Național Iulia Hasdeu
 25. Colegiul Național Ion Maiorescu
 26. Colegiul Național Ion Luca Caragiale
 27. Colegiul Național Ion C. Bratianu
 28. Colegiul Național Iasi
 29. Colegiul Național I.L. Caragiale
 30. Colegiul Național Gheorghe Şincai
 31. Colegiul Național Gheorghe Şincai
 32. Colegiul Național Gheorghe Lazăr
 33. Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi
 34. Colegiul Național Gh. M. Murgoci
 35. Liceul Teoretic Garabet Ibraileanu
 36. Colegiul Național Fraţii Buzeşti
 37. Colegiul Național Ferdinand I
 38. Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi
 39. Colegiul Național Elena Cuza
 40. Colegiul Național Dragoș Vodă
 41. Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă
 42. Colegiul Național Dinicu Golescu
 43. Colegiul National Militar Dimitrie Cantemir
 44. Colegiul Național Decebal
 45. Colegiul Național Costache Negruzzi
 46. Colegiul Național Carol I
 47. Colegiul Național Pedagogic Carol I
 48. Colegiul Național Cantemir Vodă
 49. Colegiul Național Calistrat Hogaş
 50. Colegiul Național C.D. Loga
 51. Colegiul Național Barbu Ştirbei
 52. Colegiul Național B.P. Haşdeu
 53. Colegiul Național Andrei Șaguna
 54. Colegiul Național Al. Papiu Ilarian
 55. Colegiul Național Al. Ioan Cuza
 56. Colegiul Național A. T. Laurian
 57. ….(lista se actualizează)

Reamintim că Edupedu.ro a scris în exclusivitate despre PNRR și despre faptul că autoritățile publică în acest document oficial faptul că numărul copiilor care nu au avut acces la educație în ultimele luni, din cauza închiderii școlilor, este de aproape un milion.

Foto: Facebook.com/Raluca Turcan si Marcel Bolos


4 comments
 1. Cum altfel, vorba românească, ” ban la ban și….”
  Apoi o să fie mare mirare: investim bani în învățământ și tot analfabeți funcțional sunt copiii! Cine e de vină, oare? Evident, profesorii, niște leneși și incompetenți, călăii națiunii!

 2. SRI probabil doarme sau nu ii interesează…cine e omul lor din Laurian? Domnul profesor de istorie care nu a făcut nimic în afara de a se plimba prin Europa? Clădirea aceea e nefolosita de mai bine de 10 ani, cu siguranță Turcan unge niste prietenii mai vechi dar repet….nu interesează pe nimeni. Daca s-ar face public ce gogomani și ce gogomănii se petrec în sistem ar înțelege toată lumea că votam degeaba, pardon, nu degeaba, ci pentru ca alții să o ducă bine și să ne dea lecții din tronul politic. Apropo ….cică s-a început testare covid la Penitenciar și s-a oprit brusc, ieșeau prea multe cazuri și nu dă bine? Zvonuri, zvonuri…

 3. Parerea mea este ca se face iarasi vopsirea gardului, leopardul analfabetismului functional fiind caracristic scolilor ”dezavantajate”, nu colegiilor de renume, unde majoritatea copiilor sunt deja beneficiari ai unor conditii decente, ai unor profesori pregatiti, ai sustinerii familiilor si comunitatilor locale.
  Daca s-ar dori intradevar ca educatia romaneasca sa aduca plusvaloare la nivelul intregii societati ar trebui investiti multi bani, in toate scolile si in principal in scolile defavorizate, profesorii ar trebui sa beneficieze de formari reale, in centre universitare sau prin CCD-uri, dar cu profesori universitari de renume! In paralel scolile ar trebui sa beneficieze de conditiile decente unui invatamant modern si de toate dotarile necesare unui proces educational modern!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE: Nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României – anunță ministrul sănătății. Nu e cazul să ne îngrijorăm / Parlamentul ucrainean anunțase că radiațiile emise de centrala de la Cernobîl au depășit nivelul de siguranță după ce rușii au cucerit zona

UPDATE: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: “Nu avem nicio informație potrivit căreia pe teritoriul României ar fi un nivel de radiații crescut de la Cernobîl. Sigur, dacă se ajunge la o…
Vezi articolul
Școala în Noua Zeelandă

DOCUMENT Dezvoltarea abilităților digitale de bază, a competențelor în gestionarea situațiilor de conflict sau acordarea primului ajutor, printre cursurile de pregătire profesională pe care le poate face personalul nedidactic din Educație cu primele de 500 de lei, în anul școlar și universitar 2023-2024

A fost aprobat și publicat, în Monitorul Oficial, ordinul de ministru privind tipologia și necesarul de cursuri pentru cariera profesională pe care le poate urma personalul nedidactic și care pot…
Vezi articolul