Funcționari și oficiali din Ministerul Educației au semnat pentru acordarea ilegală de burse elevilor de liceu, iar acum trimit școlilor adrese că elevii “renunță” la bani și trebuie scoși din listele de beneficiari

22.022 de vizualizări
repartizare liceu 2020
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Liceenii beneficiari ai bursei „Bani de liceu” sunt nevoiți să renunțe la sprijinul financiar dacă se află în imposibilitatea cumulării cu alte burse. Mai mulți elevi deja au făcut solicitări pentru a renunța la această bursă, potrivit unei informări trimise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.
  • Contactat de Edupedu.ro, secretarul de stat Sorin Ion l-a indicat pe colegul său, Florian Lixandru. Acesta din urmă, până la momentul publicării, nu a răspuns.

„Având în vedere solicitările elevilor beneficiari ai Programului național de protecție socială Bani de liceu de a renunța la acest sprijin financiar ca urmare a imposibilității cumulării acestuia cu alte burse, conform legislației în vigoare, solicitări centralizate și transmise Comisiei Naționale a programului de către comisiile Banii de liceu constituite la nivelul inspectoratelor școlare, precum și necesitatea operării acestor modificări în aplicația dedicată, la momentul depunerii acestor solicitări, vă comunicăm următoarele:

  • operarea modificării solicitate de elevi se va realiza de către persoana desemnată inițial pentru introducerea elevilor în aplicație, accesând modulul de marcare a absentelor, selectând statusul Retras și marcând data retragerii”, se arată în informare.

În septembrie, Edupedu.ro a scris că ordinul care stabilește criteriile pentru bursele elevilor încalcă 2 hotărâri de Guvern. Elevii cu bursa socială nu pot beneficia și de bursa „Bani de liceu” sau de cea profesională, conform HG-urilor, în timp ce noul ordin prevede că pot. – detalii aici

Elevii care iau bursa „Bani de liceu” nu pot beneficia și de bursă socială, potrivit art. 10 din Hotărârea de Guvern nr. 1.488 din 9 septembrie 2004: „Beneficiarii Programului național de protecție socială “Bani de liceu” nu pot beneficia în același timp și de bursă socială”.

Inițial, Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022 a prevăzut la art. 19 alin. (4) că „elevii care beneficiază de sprijinul financiar „Bani de liceu” sau „Euro 200” pot obține bursă de studiu/ merit/ performanță/ ajutor social, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul ordin”.

De remarcat este că, pe site-ul Ministerului Educației, ordinul este pus doar în format text, fără a se vedea de către cine a fost semnat. În documentul publicat în Monitorul Oficial apare că ordinul a fost semnat în locul lui Sorin Cîmpeanu de secretarul de stat Gigel Paraschiv.

Foto: Captură Monitorul Oficial

Pe 3 noiembrie, secretarul de stat Florian Lixandru a declarat pentru Edupedu.ro că școlile nu trebuie să respecte ordinul de ministru în cazul suprapunerii bursei sociale cu bursa „Bani de liceu” sau cu cea profesională, ci trebuie să pună în aplicare prevederile hotărârilor de Guvern. – detalii aici

Tot atunci, Lixandru a menționat că a fost trimisă către Monitorul Oficial o îndreptare de eroare materială: „A fost o scăpare în ordin. S-a trimis către Monitorul Oficial o îndreptare de eroare materială care încă nu a fost publicată. A fost o eroare materială în ordin și așteptăm să se publice. Până atunci, puterea actelor juridice primează. Practic, hotărârea de Guvern bate orice act normativ care este emis sub ea”.

În data de 11 noiembrie, ordinul care stabilește criteriile pentru acordarea burselor a fost modificat, iar bursa socială nu poate fi cumulată cu bursa „Bani de liceu”. Concret, ordinul ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022, semnat de Ligia Deca, are următorul cuprins la articolul 19, alineatul (4):

„(4) Elevii care beneficiază de sprijinul financiar «Bani de liceu» pot obține bursă de performanță/merit/studiu, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul ordin.”

În tot acest timp, pe 27 octombrie, Ministerul Educației a publicat lista celor 20.498 de elevi din toată țara care primesc, în anul școlar 2022-2023, bursa “Bani de liceu”, adică 250 de lei pe lună.

Foto: Captură edu.ro

Conform Hotărârii de Guvern 712/2018, beneficiarii eligibili ai programului „Bani de liceu” sunt elevii aflați în întreținerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii dosarului, este de maximum 500 de lei. Sunt eligibili, de asemenea, elevii care beneficiază de o măsură de protecție ori aflați sub tutelă sau curatelă, în cazul respectării condiției de venit.

În hotărârea de mai sus apare că sprijinul financiar de 250 de lei din cadrul programului „Bani de liceu” se acordă pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenului de bacalaureat sau de diplomă și pe perioada practicii în producție.

Pentru a beneficia de acest sprijin, elevii au depus la școală mai multe documente, în perioada 15-25 septembrie. Acum, o parte dintre aceștia renunță la bursă pentru că nu poate fi cumulată cu cea socială.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Bursa socială nu poate fi cumulată cu bursa „Bani de liceu”, după ce ordinul care stabilește criteriile pentru acordarea burselor a fost modificat
Puțin peste 20 de mii de elevi vor primi burse „Bani de liceu”, de 250 de lei pe lună, în anul școlar 2022-2023, anunță Ministerul Educației. Numărul beneficiarilor este în scădere cu peste 8.000 față de acum 2 ani
Eroare majoră la Ministerul Educației. Ordinul care stabilește criteriile pentru bursele elevilor încalcă 2 hotărâri de Guvern / Elevii cu bursa socială nu pot beneficia și de bursa „Bani de liceu” sau de cea profesională, conform HG-urilor, în timp ce noul ordin prevede că pot

6 comments
  1. Daca un profesor simplu ar gresi, conducerea scolii l-ar pune sa plateasca din buzunar greseala facuta!
    Cei din ministeri sunt deasupra, de neatins, iar greselile lor nu se pun!
    Romania Nedreapta!

  2. Cateva comentarii:

    1) Toata problema porneste de la incompetenta. Ordinul de ministru al domnului Cimpeanu (semnat de fapt Gigel Paraschiv), incalca mai multe hotarari de guvern. Nu e lucru neobisnuit la acest minister, unde diverse ordine de ministru incalca legi, ordonante de urgenta si hotarari de guvern. In plus, daca studiati cu atentie si ordinul de ministru prin care a fost aprobat Regulamentul de functionare , puteti observa o mare prroblema: domnul ministru a invocat gresit o hotarare de guvern, ceea ce poate atrage dupa sine chiar nulitatea actului.
    In ceea ce priveste speta actuala, statul a fost prejudiciat prin plata ilegala a acelor sume. Cine raspunde? Legea este clara, cei vinovati de incalcarea / aplicarea incorecta a legii sunt cei care trebuie sa acopere prejudiciul. Adica functionarii din minister, incepand cu cei ce au avizat din punctul de vedere al legalitatii ordinul emis de minsitrul Cimpeanu, de unde a inceput problema. NU elevii, asa cum induce nota ministerului !!!

    2) In ceea ce priveste Statutul elevilor, exista in vigoare un astfel de act normativ, valabil de cca 5 ani.
    Cei din minister, au apucaturi dictatoriale , au incercat marea cu degetul….

    In rest, sa auzim de bine.
    Craciun fericit !

  3. Cât timp in minister, la inspectoratele școlare, la conducerea școlilor posturile se iau politic (eventual sub masca unui concurs de forma, unde proba orala necontestabilă stabilește câștigătorul) aberațiile vor curge gârlă iar cei care le scot vor avea tupeul să spună că nu ei sunt de vina, ci subordonații care le aplica!
    Apropo, un Statut al elevului trebuia să existe la începutul anului școlar. A scoate acum un statut și a spune că se aplica pe tot anul școlar este ilegal. Legile se aplica de la momentul adoptării, nu retroactiv!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministra-candidată Ligia Deca marchează drept propagandă electorală materiale online realizate în grădinițe și școli, la întâlniri cu profesorii și directorii / Propaganda politică este interzisă în unitățile de învățământ

Mai multe materiale și mesaje publicate de Ligia Deca, ministru al Educației și candidată în alegerile parlamentare pe listele PNL Vâlcea pentru Senat, poartă codul electoral alocat de Autoritatea Electorală…
Vezi articolul

Cazul directorului Colegiului Gojdu, demis de inspectorat – Peste 100 de elevi din patru licee mari din Oradea au protestat față de decizie / Fostul director: Inspectorul a trimis o inspectoare la școală ca să o preseze pe directoarea interimară să facă orele de 50 de minute. Dar nu inspectorul școlar general conduce școala

Peste 100 de elevi din patru licee mari din Oradea au protestat față de decizia inspectoratului școlar de a-l demite pe directorul Colegiului Național “Emanuil Gojdu”, luată vinerea trecută. protestul…
Vezi articolul
10 lei

Toți oamenii responsabili cu salarizarea profesorilor din școli și inspectorate, chemați la o videoconferință organizată luni, 27 noiembrie, de Ministerul Educației, pentru explicații despre modulul de plată a diferențelor salariale

Contabilii și personalul responsabil cu salarizarea din școli și inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) sunt convocați luni, 27 noiembrie, de la ora 10, la o videoconferință generală pe tema plății diferențelor salariale…
Vezi articolul

Ligia Deca a anunțat că vor fi semnate pe 26 iulie unele contracte de finanţare pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare. Sesiunile de informare privind contractarea continuă, potrivit UEFISCDI

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că miercuri, 26 iulie, vor fi semnate unele contracte de finanţare pentru dotarea a 5.600 de unităţi de învăţământ preuniversitar şi conexe cu mobilier,…
Vezi articolul

Ar fi trebuit întâi să începem cu planurile-cadru până să mutăm examenele de final, spune directorul Lucian Popa, despre suprapunerea cursurilor și Bacalaureatului în 2025: Este foarte ușor să spunem că facem Săptămâna Altfel sau Verde. Va fi buluceală

Până să umblăm la calendarul examenelor de final, „ar fi trebuit întâi să se înceapă cu o nouă programă, un nou plan-cadru”, este de părere Octavian Lucian Popa, directorul Școlii…
Vezi articolul