EXCLUSIV Primăria Sectorului 2, în scandalul de la Școala Centrală: Nu a fost înregistrată nici o solicitare de extindere a spațiilor de învățământ / Primarul Radu Mihaiu: Voi avea o discuție cu directorul

2.373 de vizualizări
Radu Mihaiu / Foto: gov.ro
Radu Mihaiu / Foto: gov.ro
Școala Centrală înregistrează premiera de a nu-i putea primi în condiții de distanțare pe cei 580 de elevi de gimnaziu și liceu care nu se află în clase terminale, însă nu a depus “nici o solicitare de extindere a spațiilor de învățământ”, a răspuns Primăria Sectorului 2, la solicitarea Edupedu.ro. Reprezentanții administrației locale îl contrazic pe directorul Octavian-Lucian Popa, care a declarat că așteaptă un răspuns de la primărie la solicitarea de identificare a unei soluții la problema lipsei spațiului pentru orele de curs.

Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, a declarat miercuri seară pentru Edupedu.ro: “voi avea o discuție mâine [joi, 20 mai – N. Red.] cu directorul, pentru a găsi soluțiile necesare continuării în siguranță a cursurilor“.

Amintim că niciun elev din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a nu merge săptămâna aceasta fizic la Școala Centrală, după ce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență le-a permis pentru prima oară în acest an tuturor școlilor să-și primească fizic toți elevii la cursuri începând din 19 mai 2021. Problema principală este lipsa spațiului, a spus directorul Colegiului Școala Centrală, care a precizat că “răspunsul primăriei [la solicitarea școlii privind lipsa spațiilor – N. Red.] este că va analiza solicitarea”.

Răspunsul integral al Primăriei Sectorului 2, la întrebările Edupedu.ro:

Edupedu.ro: Ce soluții are în vedere Primăria, pentru soluționarea problemelor de spațiu cu care se confruntă Colegiul Național “Școala Centrală”?

Primăria Sector 2: La nivelul Primăriei Sector 2, prin DGAPI (administratorul clădirilor și terenurilor unităților de învățământ) nu a fost înregistrată nici o solicitare de extindere a spațiilor de învățământ, aferente Colegiului Național Școala Centrală. Solicitarea ar fi trebuit formulată de către conducerea unității de învățământ sau de către Consiliul de Administrație.

Menționăm că singura documentație care există cu privire la o potențială extindere este legată de construirea unei săli de sport.

Edupedu.ro: Aveți în vedere mutarea elevilor în containere sau în alte spații/școli, încă din acest an școlar?

Primăria Sector 2: Orice astfel de demers are la bază o solicitare din partea conducerii unității de învățământ aprobată în cadrul Consiliului de Administrație. Menționăm că la momentul acesta nu am primit nici o astfel de solicitare.

Informații de background

Școala Centrală din București are un total de 1.600 de elevi înmatriculați, iar în clasele V-VII și IX-XI sunt 580 de elevi, care vin în două schimburi, a declarat în urmă cu o zi directorul școlii, Octavian-Lucian Popa, pentru Edupedu.ro. Acesta a precizat că elevii din clasele de gimnaziu și liceu care nu sunt terminale (cei 580) vor veni fizic la Școala Centrală de luni, 24 mai 2021, dar „dacă dintr-o clasă ne-au optat 10 să vină fizic la cursuri și 20 online, le-am alocat un spațiu mai mic; din cauza pandemiei, am desființat orice laborator, orice cabinet și le-am transformat în săli de clasă, pentru a respecta și pauza aceea de dezinfectare de la prânz”.

„Asta a fost decizia Consiliului de Administrație, în care nu suntem doar noi, profesorii, ci și Consiliul Local și părinții. Pentru a se putea pregăti deschiderea școlii cum trebuie, asta a fost decizia luată în CA. Nu a existat niciun vot împotrivă, este o decizie corectă, să nu facem discriminare”, a precizat directorul Școlii Centrale.

„Orice unitate școlară din învățământul bucureștean nu poate asigura în totalitate prezența fizică a tuturor elevilor la școală cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare. Este vorba despre spații, pentru că nu toate sălile sunt foarte mari”, a acuzat directorul școlii. Acesta a precizat că i-a repartizat în săli, pe elevi, „conform dorinței lor de a-i aduce la școală”: „i-am repartizat în săli mai mari pe cei care veneau în totalitate la școală și în săli mai puțin mari pe cei care nu vin în totalitate”.

Întrebat de Edupedu.ro care sunt demersurile pe care le-a făcut pentru rezolvarea problemei de fond, și anume lipsa spațiului necesar pentru orele de curs, directorul Colegiului Național Școala Centrală a declarat că „este o clădire veche ce nu poate fi mărită și e o problemă generală în aproape toate unitățile de învățământ bucureștean. Este făcut demersul [către primărie – N. Red.], doar că aici este o problemă: Școala Centrală este o unitate monument istoric și intervențiile sunt destul de dificile. Părinții nu sunt de acord cu mutarea elevilor în containere”.

Problema aceasta, din punctul meu de vedere, poate fi rezolvată doar cu construirea unor spații noi educative în cadrul curților școlare sau unde se găsește posibilitatea. Asta ar trebui să învățăm din această nenorocire care ne-a lovit, la nivel internațional. Părinții consideră că containerele nu sunt un mediu propice spațiului școlar, că i-am chestionat. A fost un chestionar la începutul anului școlar, când pentru clasele primare trebuia să găsim soluții pentru a respecta distanțarea. Atunci, regulile spuneau că vin clasele mici și, cu jumătate din efectele, clasele de gimnaziu și liceu. Acum, este prima dată de la începutul pandemiei când Școala Centrală ar trebui să îi primească pe toți și noi de atunci știam că este matematic imposibil, în condițiile în care trebuie să păstrăm minimum 1 metru între bănci și să respectăm acea pauză de 1 oră între schimburi la prânz, pentru realizarea dezinfecției”, a explicat directorul școlii.

Răspunsul primăriei [la solicitarea școlii – N.Red.] este că va analiza solicitarea. Este monument istoric, a fost foarte greu până am găsit o soluție tehnică și pentru internet, pentru că nu ai voie să dai găuri și atunci am trecut pe un sistem wireless și ne-am asigurat că ține transmisia, pentru că nu e ușor. Am încercat tot ce e posibil ca toți copiii să se poată întoarce la școală și nimănui nu i s-a interzis prezența”, a continuat acesta.

Amintim că rata de infectare cu noul coronavirus a scăzut sub 1 la mia de locuitori, în Capitală, luni 17 mai 2021, iar Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au modificat ordinul comun cu regulile de redeschidere a școlilor în pandemie, astfel încât unitățile de învățământ să-i poată primi pe elevi fizic la cursuri imediat ce localitatea a intrat în scenariul verde, fără să mai aștepte ca incidența de sub 1 la mie să se repete în ziua de vineri, cum era stabilit în vechiul ordin.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) s-a reunit marți, 18 mai, a doua zi de la coborârea sub pragul de 1 la mie a incidenței, și a decis că toți elevii din Capitală se pot întoarce oficial miercuri la școală, a anunțat prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Citește și:
Premieră în București: Niciun elev din clasele V-VII și IX-XI de la Școala Centrală nu vine fizic la școală săptămâna aceasta, iar de luni părinții elevilor de-a VIII-a și a XII-a au solicitat trecerea în online de teama infectării înaintea examenelor, anunță directorul colegiului


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Materialele folosite în programul „Neuroștiința la clasă” nu au fost verificate de specialiștii din Ministerul Educației „din perspectiva acurateței sau actualității informației științifice prezentate”, susține ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, care anunță că instituția sprijină programul în cazul căruia cercetătorii au semnalat erori științifice

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declară într-un comunicat cu „precizări” că materialele folosite în programul „Neuroștiința la clasă” nu au fost verificate de specialiștii din Ministerul Educației „din perspectiva acurateței sau…
Vezi articolul

Caietul Alexandrei – liber la descărcat gratuit: fișe de lucru pentru copii cu cerințe speciale făcute de fetița de clasa a IV-a

“Caietul Alexandrei” este de astăzi disponibil gratuit pentru orice profesor care lucrează la clasă cu copii cu CES (cerințe educative speciale). Centruldeautism.ro a publicat fișele pe care le-a făcut o fetiță de numai…
Vezi articolul