Premieră în București: Niciun elev din clasele V-VII și IX-XI de la Școala Centrală nu vine fizic la școală săptămâna aceasta, iar de luni părinții elevilor de-a VIII-a și a XII-a au solicitat trecerea în online de teama infectării înaintea examenelor, anunță directorul colegiului

34.291 de vizualizări
Școala Centrală din București / Foto: cnscb.ro
Premieră în București: niciun elev din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a nu merge săptămâna aceasta fizic la Școala Centrală, după ce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență le-a permis pentru prima oară în acest an tuturor școlilor să-și primească fizic toți elevii la cursuri începând din 19 mai 2021. Problema principală este lipsa spațiului, care trenează de ani de zile la Școala Centrală și a explodat acum, când ar trebui ca între bănci să fie asigurată o distanță de minimum 1 metru, a declarat pentru Edupedu.ro directorul Octavian-Lucian Popa. Elevi de la toate clasele ar urma să vină fizic la școală abia de luni, însă părinții celor de-a VIII-a și a XII-a au solicitat trecerea în online a cursurilor din clasele terminale, de teamă ca elevii să nu se infecteze cu SARS-CoV-2 cu 3 săptămâni înainte de examene.  

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar al Municipiului București a declarat pentru Edupedu.ro că nicio altă școală din Capitală nu a mai anunțat până acum continuarea orelor exclusiv online a tuturor elevilor de clasele V-VII și IX-XI.

Astăzi, 19 mai 2021, este pentru prima dată în anul școlar 2020-2021 când școlile din București au primit posibilitatea să-i primească fizic la cursuri pe toți elevii înscriși, în contextul pandemiei.

Școala Centrală din București este, însă, terenul unor acuzații venite din partea părinților, împărțiți în mai multe tabere, după ce Comitetul Reprezentativ al Părinților a lansat un chestionar prin care și-a întrebat membrii dacă vor să-și trimită fizică copiii la școală.

Rezultatele au fost: 68,79% dintre părinți și-au exprimat intenția de a reveni fizic la școală elevii care până acum erau în online, adică de clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a, potrivit directorului școlii.

Dar „intrăm în scenariul 1 de luni, pentru că avem situații punctuale ale unor părinți care nu erau pregătiți fizic să îi aducă la școală de astăzi. În total, erau 87 de părinți care au răspuns că nu își pot aduce copiii, din diverse motive. Nu putem lua o decizie ca schimbul 1 să vina de luni și schimbul 2 să vină de miercuri și atunci în Consiliul de Administrație s-a luat această decizie”, a declarat directorul Școlii Centrale, pentru Edupedu.ro.

Ori toți la școală, ori niciunul – principiul deciziei

Școala Centrală din București are un total de 1.600 de elevi înmatriculați, iar în clasele V-VII și IX-XI sunt 580 de elevi, care vin în două schimburi, a precizat Octavian-Lucian Popa. Întrebat dacă școala nu putea hotărî ca cei care pot să vină fizic de astăzi să facă acest lucru, iar copiii celor 87 de părinți să facă orele în continuare online, directorul Școlii a răspuns că absențele fizice ar fi afectat mai puternic una dintre ture și „nu puteam să luăm decizia ca unii să vină și alții să mai aștepte, pentru că făceam discriminare”.

Elevii din ciclul primar, cei din clasele a VIII-a și a XII-a nu au făcut și ei obiectul întrebării „Vin/Nu vin fizic la școală”, pentru că ei sunt prezenți deja la cursuri de când scenariile le-au permis. „Referendumul” făcut de părinți i-a vizat pe cei 580 de elevi câți sunt înscriși în clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a, a precizat directorul.

În final, clasele de gimnaziu și liceu care nu sunt terminale vor veni fizic la Școala Centrală de luni, dar „dacă dintr-o clasă ne-au optat 10 să vină fizic la cursuri și 20 online, le-am alocat un spațiu mai mic; din cauza pandemiei, am desființat orice laborator, orice cabinet și le-am transformat în săli de clasă, pentru a respecta și pauza aceea de dezinfectare de la prânz”, a afirmat acesta.

„Asta a fost decizia Consiliului de Administrație, în care nu suntem doar noi, profesorii, ci și Consiliul Local și părinții. Pentru a se putea pregăti deschiderea școlii cum trebuie, asta a fost decizia luată în CA. Nu a existat niciun vot împotrivă, este o decizie corectă, să nu facem discriminare”, a declarat pentru Edupedu.ro directorul Școlii Centrale, Octavian-Lucian Popa.

„Orice unitate școlară din învățământul bucureștean nu poate asigura în totalitate prezența fizică a tuturor elevilor la școală cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare. Este vorba despre spații, pentru că nu toate sălile sunt foarte mari”, a acuzat directorul școlii. Acesta a precizat că i-a repartizat în săli, pe elevi, „conform dorinței lor de a-i aduce la școală”: „i-am repartizat în săli mai mari pe cei care veneau în totalitate la școală și în săli mai puțin mari pe cei care nu vin în totalitate”.

„Dar nu i s-a interzis niciunui copil să vină la școală, nu s-a pus problema așa. Doar am încercat să optimizăm toate spațiile existente în școală”, a precizat Octavian-Lucian Popa. Parte dintre părinți au acuzat că, la sondaj, ar fi primit presiuni din partea unor profesori să răspundă în favoarea rămânerii în online a elevilor. „Nu am cum să măresc sălile de clasă într-o clădire monument istoric. Nu avem nicio clasă care studiază strict online, nu avem nicio interdicție de a participa la cursuri”, a afirmat acesta.

„Nu a fost cazul de nicio presiune din partea cadrelor didactice. Acestea nu au fost implicate în chestionarul respectiv. Nu s-au ocupat diriginții, ci Comitetul Reprezentativ al Părinților, prin reprezentanții lor. Argumentele părinților au fost de ordin logistic, să putem asigura spații mici claselor unde se prezintă fizic mai puțini elevi și spații mari celorlalți. Părinții sunt speriați că elevii din clasele terminale se pot confrunta cu un risc de infectare, odată cu revenirea tuturor elevilor la școală”, a declarat Popa.

Reprezentanții tuturor celor 14 clase de-a VIII-a și a XII-a au cerut intrarea în online de luni, zi în care vin la școală fizic elevii tuturor celorlalte clase

Directorul Școlii Centrale a anunțat că “14 reprezentanți ai claselor terminale solicită intrarea în online a acestora începând de luni, pentru că se tem pentru copiii lor că nu vor putea participa la Evaluarea Națională și la Bacalaureat”.

„Le-am spus că noi în școală respectăm, dar este decizia dânșilor, cadrele didactice nu au prezentat niciodată o presiune. Și eu, dacă aș fi părinte de elev în an terminal, m-aș întreba dacă pentru 3 săptămâni…”, a continuat Octavian-Lucian Popa.

Acesta a precizat că nu există nicio decizie încă în ceea ce privește prezența sau absența fizică a elevilor de clasele a VIII-a și a XII-a, de luni, ci există la acest „doar discuții”.

Problema istorică a spațiului limitat din Școala Centrală: “Părinții nu sunt de acord cu mutarea elevilor în containere”

Întrebat care sunt demersurile pe care le-a făcut pentru rezolvarea problemei de fond, și anume lipsa spațiului necesar pentru orele de curs, directorul Colegiului Național Școala Centrală a declarat că „este o clădire veche ce nu poate fi mărită și e o problemă generală în aproape toate unitățile de învățământ bucureștean. Este făcut demersul [către primărie – N. Red.], doar că aici este o problemă: Școala Centrală este o unitate monument istoric și intervențiile sunt destul de dificile. Părinții nu sunt de acord cu mutarea elevilor în containere”.

„Problema aceasta, din punctul meu de vedere, poate fi rezolvată doar cu construirea unor spații noi educative în cadrul curților școlare sau unde se găsește posibilitatea. Asta ar trebui să învățăm din această nenorocire care ne-a lovit, la nivel internațional. Părinții consideră că containerele nu sunt un mediu propice spațiului școlar, că i-am chestionat. A fost un chestionar la începutul anului școlar, când pentru clasele primare trebuia să găsim soluții pentru a respecta distanțarea. Atunci, regulile spuneau că vin clasele mici și, cu jumătate din efectele, clasele de gimnaziu și liceu. Acum, este prima dată de la începutul pandemiei când Școala Centrală ar trebui să îi primească pe toți și noi de atunci știam că este matematic imposibil, în condițiile în care trebuie să păstrăm minimum 1 metru între bănci și să respectăm acea pauză de 1 oră între schimburi la prânz, pentru realizarea dezinfecției”, a explicat directorul școlii.

„Răspunsul primăriei [la solicitarea școlii – N. Red.] este că va analiza solicitarea. Este monument istoric, a fost foarte greu până am găsit o soluție tehnică și pentru internet, pentru că nu ai voie să dai găuri și atunci am trecut pe un sistem wireless și ne-am asigurat că ține transmisia, pentru că nu e ușor. Am încercat tot ce e posibil ca toți copiii să se poată întoarce la școală și nimănui nu i s-a interzis prezența”, a continuat acesta.

Informații de background

Amintim că rata de infectare cu noul coronavirus a scăzut sub 1 la mia de locuitori, în Capitală, luni, iar Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au modificat ordinul comun cu regulile de redeschidere a școlilor în pandemie, astfel încât unitățile de învățământ să-i poată primi pe elevi fizic la cursuri imediat ce localitatea a intrat în scenariul verde, fără să mai aștepte ca incidența de sub 1 la mie să se repete în ziua de vineri, cum era stabilit în vechiul ordin.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) s-a reunit marți, 18 mai, a doua zi de la coborârea sub pragul de 1 la mie a incidenței, și a decis că toți elevii din Capitală se pot întoarce oficial miercuri la școală, a anunțat prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Concret, hotărârea CMBSU care vizează școlile este următoarea:

  • Începând cu data de 19.05.2021 la nivelul unităților de învățământ din municipiul București activitățile didactice se pot desfășura cu participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitatea de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, conform Ordinul ministrului educației și al ministrului sănătății nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare”.

Foto: cnscb.ro / Școala Centrală din București

Citește și:
Peste 100.000 de elevi din București revin la școală azi, pentru prima dată din 9 noiembrie 2020 / 7% din elevii din țară încă fac cursuri online
Toți elevii din București, indiferent de clasă, revin de miercuri la școală – Alin Stoica, prefectul de București
OFICIAL Școlile și grădinițele pot intra de pe o zi pe alta într-un scenariu de funcționare. Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății a intrat în vigoare
BREAKING Sorin Cîmpeanu: De miercuri toți elevii din București este posibil să meargă la școală. Nu este logic să organizeze ședință CMBSU în această noapte pentru a anunța deschiderea școlii de marți dimineață
Bucureștiul a intrat în scenariul verde pentru școli: rata de incidență a scăzut sub 1 la mie. Este așteptată publicarea în Monitor a ordinului comun care să permită revenirea tuturor elevilor la școală
Toți elevii din București, Cluj și din celelalte localități în scenariu galben se reîntorc fizic la clase a doua zi după intrarea în verde. Cîmpeanu: Se va da posibilitatea actualizării scenariului de funcționare începând cu ziua următoare zilei în care rata de infectare a coborât sub 1 la mie


11 comments
  1. Inspectoarea aia e o amețită! Habar nu are pe ce lume este. Nici elevii CN Matei Basarab nu merg la liceu, din cauza lucrărilor de reabilitare și a indiferenței Primăriei sectorului 3 de-a le oferi spațiu .

  2. Bun gasit! Scoala Centrala nu este singura in care elevii nu revin la cursuri.
    Liceul de arte plastice Nicolae Tonitza se afla in aceeasi situatie, insa din cauza starii fizice a cladirii din Bd. Iancu de Hunedoara.

  3. Elevii trebuie sa mearga la scoala. Toti. Si asa a fost total incorect si daunator pentru cei care au stat in online aproape tot anul. Daca Centrala are o problema cu spatiile, sa incadreze mai putine clase in anii urmatori. Se stie de ani de zile ca elevii stau pe holuri asteptand sa li se elibereze o clasa. Bine ca se pot face petreceri si merge la terase si restaurante, dar nu se poate merge la scoala.

    1. Andra, nu modul de lucru (online sau face to face) cu elevii este determinant, ci atitudinea elevului în raport cu învățătura.
      Daca un copil nu are putere de concentrare, are o lene infinita de a depune efort intelectual, de a fi atent și de a se implica la orele de curs( făcând astfel activa predarea și fixarea cunoștințelo) , nu e o atitudine potrivita.
      Iar dacă tu, ca părinte te ascunzi după scoala online, dând vina pe aceasta, deși știi bine ca și atunci când copilul tău este în banca, la scoala, are aceeași atitudine, atunci ești părtinitor, tragi concluzii greșite și îți îndreptățești copilul sa își mențină atitudinea greșită în raport cu învățarea.

  4. O decizie corectă. Dacă toate școlile ar proceda la fel poate ar lua și domnul ministru al învățământului decizii în conformitate cu realitatea pandemica

  5. Corect!
    Părinți care vor binele copiilor lor.
    Învață online, acasă, astfel :
    -nu risca infectarea în mijloacele de transport în comun
    -scutesc cel puțin doua ore zilnic, timp afectat odihnei si invatatului
    -nu stau cu masca 8-9 ore zilnic (drumul plus orele de curs)
    -folosesc toaleta din casa lor
    -în pauze mănâncă o gustare mai consistenta, igienic, fără sa se tot dezinfecteze pe maini
    In concluzie, părinții și elevii care au tragere de inima, apreciază scoala online.

  6. Teroarea pluteste deja in aer, poate fi taiata cu cutitul…
    Conform cifrelor oficiale, in 2020 au murit DE covid (diagnostic principal) 227 oameni.
    Restul e reprezentat de decese CU covid (diagnostic secundar).

    1. Majoritatea ar fi trait si astazi daca nu luau virusul. Nu am vazut niciodata pana la inceputul pandemiei mai mult de 3 parinti decedati, in 19 ani de invatamant. Numai in anul 2019 am avut 4 parinti decedati, la care s-au adaugat 17 bunici (la 1150 de elevi).

    2. Max, tu te uiti prea mult la iUmor:)) Si sutele de mii de morti din India tot fake? Pun pariu ca esti antivaccinist.

      1. Sutele de mii de morți din India înseamnă 206 morți la milionul de locuitori.
        România are 1550 iar Ungaria peste 3000. Adică de 8/15 ori mai putin/mult.
        Iar în tarile de concedii, Turcia de 2,5 mai mult ca India, Grecia de aproape 6 ori mai mult.
        Despre ce vorbeai?

    3. Max, a fi pidosnic în ziua de astăzi nu este o calitate, ci denota ca ești rupt de realitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Inspecția specială

Concediul pentru directorii de școli, stabilit în contractul colectiv de muncă. Un director cu peste 15 ani vechime are un concediu de odihnă de 28 de zile lucrătoare, la care se adaugă și un concediu suplimentar între 5 și 10 zile

Concediul pentru directorii de școli și grădinițe este stabilit în contractul colectiv de muncă. Un director cu peste 15 ani vechime are un concediu de odihnă de 28 de zile…
Vezi articolul

FOTO Caracteristicile misterioase ale planetei Uranus, dezvăluite într-o nouă imagine a telescopului James Webb / Cum arată inelele, lunile și atmosfera gigantului de gheață / Un an pe Uranus, circa 84 de ani tereștri. Dar o zi, numai 17 ore

Telescopul spațial James Webb a realizat un nou portret strălucitor al planetei Uranus, care prezintă inelele, lunile, vremea și atmosfera gigantului de gheață, de obicei ascunse, caracteristici care nu au…
Vezi articolul