Întârzieri și de peste șase luni ale burselor școlare, în special pentru elevii din mediul rural, semnalate de Federația Națională a Părinților. Organizația cere mai multor instituții acordarea integrală a drepturilor copiilor

2.526 de vizualizări
repartizare liceu 2020
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Remedierea plăților întârziate ale burselor elevilor, mai ales în mediul rural, unde ar fi decalaje și de 6 luni, este cerută de Federația Națională a Părinților (FNP) în două adrese trimise luni, 10 iulie, către Asociația Comunelor din România (ACoR) și Asociația Orașelor din România (AOR).

Documentele remise Edupedu.ro sunt semnate de președintele FNP, Iulian Cristache, și vin pe fondul „sesizărilor primite de către federație cu privire la neacordarea integrală a burselor elevilor, în special în mediul rural, în unele localități înregistrându-se întârzieri de peste șase luni”.

„Vă adresăm rugămintea de a ne acorda sprijinul dumneavoastră, în limita competențelor pe care le aveți, în vederea remedierii aspectelor sesizate și asigurarea acordării burselor tuturor elevilor, conform prevederilor legislației în vigoare”, se arată în adresele trimise organizațiilor administrațiilor locale.

În octombrie 2022, Ministerul de Finanțe (MF), cel care face plata burselor școlare către autoritățile din teritoriu, anunța că va demara anchete în județele unde s-au înregistrat întârzieri la primirea sumelor de către elevi. Era vorba de bursele de merit, performanță, studiu și ajutor social care, potrivit celei mai recente hotărâri de guvern, trebuie primite de elevi în fiecare zi de 15 a lunii.

  • Cei de la Finanțe mai anunțau și că banii sunt deja la trezoreriile locale, iar că primăriile îi pot extrage dacă depun cererile specifice.
Redăm mai jos textul integral al adresei FNP către cele două organizații:

„Având în vedere multitudinea sesizărilor primite de către federație cu privire la neacordarea integrală a burselor elevilor, în special în mediul rural, în unele localități înregistrându-se întârzieri de peste șase luni;

Luând în considerare dispozițiile H.G. nr. 1.138/2022  pentru aprobarea cuantumului minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, care se acordă în anul școlar 2022-2023, și pentru stabilirea termenelor de plată a acestora, potrivit cărora „bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație„ (art. 1, alin. 2) și „se plătesc la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă” (art. 2);

Având în vedere faptul că Ministerul Finanțelor a pus la dispoziție sumele pentru plata burselor în conturile trezoreriilor locale, iar unitățile administrativ-teritoriale retrag sumele necesare și le direcționează către școli;

Luând în considerare prevederile legislației din domeniu privind dreptul elevilor la burse și obligațiile corelative ale autorităților publice locale în acest sens;

Vă adresăm rugămintea de a ne acorda sprijinul dumneavoastră, în limita competențelor pe care le aveți, în vederea remedierii aspectelor sesizate și asigurarea acordării burselor tuturor elevilor, conform prevederilor legislației în vigoare”.

Context. Au existat întârzieri din prima parte a anului școlar 2022-2023

Au fost mai multe situații de-a lungul anului școlar legate de întârzieri la plata burselor. Elevii unui colegiu din Ploiești au primit în decembrie 2023 banii de burse pentru primele trei luni din anul școlar trecut, după ce primăria a aprobat alocarea financiară.

Tot anul trecut, la final, conducerea Colegiului “I. L. Caragiale” din Ploiești a blocat toate bursele elevilor, timp de 2 luni, deși acestea ar fi trebuit virate încă din 15 noiembrie. Directoarea liceului, Laura Pandelache, spunea că „nu au verificat situația diriginții la timp așa încât să transmită numărul acela de absențe, care nu trebuie să depășească 10 lunar”.

Amintim că bursele școlare și drepturile financiare ale elevilor cu CES nu sunt afectate de greva profesorilor din mai – iunie 2023 și se plătesc conform normelor în vigoare, a anunțat Ministerul Educației.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Calendarul examenelor de certificare a calificării profesionale a fost publicat în Monitor. Postlicealele Ministerului de Interne încep examenele în noiembrie 2019

Calendarul examenelor de certificare a calificării profesionale a absolvenților de învățământ profesional și tehnic preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial. Primele examene se susțin la școlile postliceale ale Ministerului…
Vezi articolul

Derapaj în Guvern: Raluca Turcan numeşte “informaţie falsă” faptul că bugetul Educaţiei este mai mic şi vorbește doar de finanţarea totală care ar fi 3,8% din PIB. Vicepremierul compară bugetul ministerului pe 2019 cu alocarea totală pentru domeniul Educaţiei în 2020

Derapaj la vârful Guvernului. Vicepremierul Raluca Turcan susţine că “bugetul total pentru Educație”, cu sumele defalcate din impozitul pe venit și TVA, cu programele cu fonduri europene și cu sumele…
Vezi articolul

LISTA Un liceu și o grădiniță din Capitală au intrat de azi în scenariul roșu, iar alte 8 unități de învățământ, în scenariul galben, a decis Comitetul pentru Situații de Urgență

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a decis modificarea scenariului de funcționare pentru 10 unități de învățământ, după prima săptămână de școală. Prefectura Capitalei a dat un comunicat, primit…
Vezi articolul

Ministerul Educației stârnește reacția dură a mai multor asociații de elevi cu o nouă ordonanță de urgență privind transportul școlar. Asociațiile elevilor din mai multe județe: “O batjocură”, gratuitatea e înlocuită cu decontul

Ministerul Educației a publicat, săptămâna aceasta, un nou proiect de ordonanță de urgență privind regulile pentru transportul gratuit în cazul elevilor care nu învață în localitatea de domiciliu. Proiectul a…
Vezi articolul