FSLI anunță că depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice: „Şcolile devin un spaţiu al violenţei, al fricii şi al nerespectării legilor”

623 de vizualizări
Foto: Facebook.com
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunță că va depune din nou în Parlament iniţiativa legislativă prin care se oferă protecție cadrelor didactice în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției. FSLI susține că această lege reprezintă în acest moment o necesitate a sistemul de învăţământ. „Noi nu vrem violență în unitățile de învățământ și considerăm că școala trebuie să fie un spațiu sigur pentru toți participanții la actul educațional: în egală măsură cadre didactice și elevi”, susține FSLI.

Federația sindicală din educație afirmă că „asistăm la o creştere a gradului de violenţă în şcolile din România, iar tot mai multe cazuri de agresiune sunt îndreptate împotriva cadrelor didactice! Şcolile devin un spaţiu al violenţei, al fricii şi al nerespectării legilor. Federaţia noastră reia demersurile prin care vom depune în Parlamentul României un proiect de lege prin care cerem aplicarea unor măsuri prin care să combatem astfel de fenomene”.

„Reamintim faptul că o astfel de iniţiativă legislativă a fost depusă de FSLI în anul 2018. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, comisiile de învățământ și juridică din Senatul României au dat aviz favorabil, dar, din păcate, senatorii României au îngropat această iniţiativă. Acum cerem imperativ atât deputaţilor, cât şi senatorilor să voteze această lege, dacă îşi doresc ca şcoala să îşi recapete siguranţa atât pentru cadre didactice, cât şi pentru elevi”, se arată în comunicatul remis Edupedu.ro.

„Nu mai putem accepta ca angajații din sistemul de învățământ din România să devină victime ale elevilor sau ale părinților acestora! Precizăm şi acum faptul că prin adoptarea acestei legi nu ne dorim să afectăm drepturile şi libertăţile elevilor, aşa cum nu susţinem sub nicio formă cazurile în care angajaţii din educaţie devin agresorii elevilor. Dorim în egală măsură ca elevii şi profesorii lor să se simtă în siguranţă şi să medieze conflictele care apar într-un mod paşnic, cu respect şi înţelegere. Apreciem, de asemenea, faptul că este nevoie şi de acordarea unei atenţii mai mari prezenţei psihologilor şcolari în unităţile de învăţământ, al căror real suport va duce la scăderea cazurilor de agresiune, dar şi la reducerea fenomenului de bullying”, susține FSLI.

Simion Hancescu, președintele FSLI, a declarat că „proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice iniţiat de FSLI este o urgență în acest moment pentru sistemul de educație din România. Colegii noştri sunt cei care ne cer pe toate căile să intervenim pentru a schimba climatul din unităţile de învăţământ. Vrem școli sigure pentru angajații din educație așa cum vrem siguranță și securitate și pentru copiii care învaţă în aceste şcoli. Un cadru didactic dominat de frică, a cărui viaţă este ameninţată, nu îşi poate desfăşura activitatea, iar cei care pierd sunt toţi: şcoala, familia, copiii! Violenţa nu este un răspuns, nu este o soluţie, prin urmare copiii noştri trebuie să înveţe această lecţie din familie şi mai departe din şcoală! Parlamentarii care nu vor susţine această iniţiativă legislativă nu fac altceva decât să devină părtaşi la fărădelegile care se petrec acum în unităţile de învăţământ. Le cerem şi pe această cale să adopte cât mai repede legea prin care colegii noştri pot recăpăta siguranţa la locul de muncă, fără să le mai fie afectată integritatea fizică şi psihică!”.

Citește și:
Proiectul legii Învățământului preuniversitar, aflat în Parlament, nu prevede sancțiuni în cazul unor agresiuni asupra cadrelor didactice. Acestea sunt prevăzute în Codul Penal
Procurorii cer în instanţă arestarea elevului care a rănit cu cuţitul profesoara de japoneză: A premeditat atacul

9 comments
  1. Toată nebunia asta s-a ajuns din cauza legilor de educației al României ! Au simțit așa de multă presiune elevii! România are un sistem de învățământ toxic, stresant, agresiv! Toate școlile sunt clasificate de la prost la excelent. Am cunoștințe care copilul lor a rămas traumatizat și a intrat in depresie din cauza unei profesoare abuzive, care tipa la ea. Pe ei nu ii sancționați? Nu încercați sa scoateți păduchii din sistemul învățământ!

  2. Daca au fost atat de multi profesori care ” altoiau ” elevii, de ce pana acum nu s-a auzit nimic pana acum?

  3. O sa fii șocat dar de sute și sute de ani părinții și educatorii mai altoiau câte una-doua și zeci de generații normale au ieșit din mâinile lor.Acum ,cu noua moda,care nu a existat niciodată în istoria omenirii și nu numai nu îmi pare ca da rezultate bune nici pentru individ ,nici pentru societate.

  4. Ne pierdem in detalii si nu vom face nimic. Nici profesorul nu are voie sa loveasca elevul, nici elevul nu are voie sa loveasca profesorul. Daca vrem sa facem ceva vom face reguli clare. Daca nu ne vom impiedica de tot felul de probleme.

  5. Parca proiectul asta vorbea doar de majorarea cu putin a unor pedepse care oricum nu se aplica. Nimic de finantarea per capita, nici despre imposibilitatea exmatricularii. Probabil nici greva anuntata nu se va tine. Oricum ne faceam de ras, ca era doar pentru salarii, ca e rusine mare sa recunosti problemele cu elevii, nu exista solidaritate in invatamant. Se gaseste cate un idiot sau ipocrit mereu sa tina cu bietii elevi agresivi care ii bat pe ceilalti.

  6. Buna ziua. In scoala trebuie sa existe statutul elevului cu ce are voie sa faca si ce nu. Acest statut sa fie facut de profesori, nu de parinti si nu de elevi. La intrarea in scoala ne trebuie detector de metale. In halul asta s-a ajuns. Nu avem ce face. In momentul in care incepe ora sa se dea clar prezenta la clasa. Elevul / eleva care lipseste sa aiba imediat facut raport si pus la dosarul lui / ei. Elevii sa aiba reguli clare ce au voie si ce nu la clasa. Sa introducem uniforma pentru a sti daca in scoala, pe strada sunt elevi / eleve sau oricine altcineva. Uniforma sa fie toata la fel. Culoare bleumarin de ex. Pentru fete – fusta plisata lunga sa acopere genunchiul sau pantaloni, vesta, bluza alba, sacou. Pentru baieti – pantaloni, vesta, sacou, bluza alba. Ca sa se diferentieze scolile intre ele pe spatele sacoului, bluzei sa existe emblema specifica fiecarei institutii scolare. Aceasta emblema sa apara si pe piept pe bluza si sacou. Daca elevul lipseste nemotivat de la scoala sa se faca raport la cate ore a lipsit si sa fie pus acest raport in dosarul elevului. Cu cat lipseste mai mult parintele sa fie amendat. Amenda sa inceapa de la 300 de lei pentru absenta nemotivata si sa ajunga si pana la 1000 de lei atunci cand parintele nu se intereseaza daca elevul lipseste de la scoala mai multe zile la rand. Sa se faca statutul profesorului si sa gasim solutii sa-i aparam pe profesori. Sa nu mai poata intra parintii in scoala sa se certe cu profesorii si directorii. In statutul profesorului sa se stipuleze clar cum se poate face raport daca un elev lipseste, astfel incat sa nu existe abateti de la regului. In scoli sa se intre pe baza de legitimatii ca la metrou. Nu ai legitimatia corecta, nu intrii. Paza scolilor sa se faca temeinic. E simplu. Trebuie doar sa se vrea sa se ia masuri. Daca nu situatiacde fata ramane doar o stire de tv care maine va fi inlocuita de alta stire de senzatie. Semnat : profesor logoped. Eu lucrez cu copii de la 5 la 12 ani. Aici nu sunt probleme. Dar colegii mei lucreaza cu copii peste 12 ani si problemele sunt parca fara de iesire. Pana nu vom avea legi clare, legi facute de adulti nu de comitetul de elevi si parinti, pana atunci o sa ne zbatem in mocirla de zi cu zi din invatamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Senatorul USR Ștefan Pălărie, despre propunerea ca elevii să fie mustrați în fața clasei, din proiectul noului Statut al Elevului: Propunerile de sancționare a copiilor trebuie discutate cu psihologi specializați pentru vârsta minorilor

Senatorul USR Ștefan Pălărie scrie, despre proiectul pentru noul Statut al Elevului, că “elementele din el aduc aminte nu de Comunism, ci de Evul Mediu – cu mustrarea elevilor în…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor cere ministerului Educației dezbateri și consultări până la sfârșitul lunii pe tema modificărilor ce trebuie aduse Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), în contextul în care din 5 septembrie structura anului școlar va fi împărțită în 5 module

Încă din luna aprilie 2022, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a menționat în repetate rânduri o serie de modificări care ar putea să fie introduse în noul regulament, și a anunțat…
Vezi articolul