G4Media: Acuzații de cenzură în Biserica Ortodoxă după ce conducerea BOR a interzis un proiect de cercetare privind robia romilor. Cercetarea teologică, doar cu voie de la Patriarh

717 vizualizări
Foto: vestitorulortodoxiei.ro
Sfântul Sinod, organul colectiv de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a interzis participarea teologilor ortodocși români la un proiect ce are ca temă rolul bisericii în robia romilor, potrivit unui document consultat de G4Media.ro.

Documentul, care pleacă de la situația acestui proiect finanțat din fonduri norvegiene, impune o serie de restricții draconice pentru teologii ortodocși, care sunt obligați să obțină acordul scris al ierarhului superior și aprobarea Patriarhului Daniel pentru orice proiect de cercetare și cooperare cu instituții sau organisme internaționale, interortodoxe, intercreștine, interreligioase.

Decizia Sfântului Sinod din iulie 2021, care se bazează pe o hotărâre din 24 mai 2018 a aceluiași for, a produs nemulțumire în rândul teologilor români ortodocși implicați în proiecte de cercetare sau colaborare cu omologi străini sau din alte confesiuni, potrivit mai multor teologi consultați de G4Media.ro.

La rândul său, sociologul Gelu Duminică, director executiv al Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară ”Împreună”, acuză ”o formă abruptă de cenzură” și spune, într-o postare pe Facebook, că “nu cumva cunoașterea unor realități istorice, în care Biserica ortodoxă a avut un rol, ar duce mai degrabă la insănătoșirea societății decât la decredibilizarea instituției?”.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

3 comments
  1. Gelu Duminica sa faca, mai intai, dovada ca poate citi documentele legate de problema robiei tiganilor, care sunt redactate în slavă, chirilică si greacă! Pana atunci, Gelu Duminica nu este decat un impostor care papa bani degeaba din proiecte pseudoştiinţifice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Nu s-a preocupat nimeni de amenajarea cancelariei pentru asigurarea unei stări de bine, a unui vestiar, a unui loc de studiu sau de relaxare pentru profesori, spune Cornelia Popa Stavri, secretar general al FSLI / Aceste lucruri aduc o contribuție importantă la sănătatea în muncă, iar profesorul ar trebui să poată beneficia de asistența unui psiholog

În contextul dezbaterii organizate de Scena9, privind violența profesorilor la locul de muncă, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Cornelia- Popa Stavri, a vorbit despre lipsa unei legislații…
Vezi articolul

Bâlbe în explicații, învinuirea sindicatelor pentru întârzieri, dar și o “victorie a tuturor” proclamată de guvern – Declarațiile complete ale miniștrilor Deca și Budăi, în ziua în care a fost suspendată greva din educație

Bâlbe ale ministrului Muncii, Marius Budăi, despre felul cum guvernul a găsit peste noapte, după trei săptămâni de refuz, posibilitatea de a răspunde unor solicitări-cheie ale sindicatelor din învățământ, dar…
Vezi articolul