Geoparcul Ţara Haţegului, spațiu de inspirație pentru pedagogiile inovative. Sunt pilotate 5 poveşti cu suport digital multisenzorial / Geoparcul este administrat de Universitatea din București

369 de vizualizări
Foto: © Kantver - Dreamstime.com
Foto: © Dreamstime.com
Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, administrat de Universitatea din Bucureşti, este spaţiu de inspiraţie şi de pilotare a unui proiect educaţional ce vizează pedagogiile inovative, transmite Agerpres. În cadrul proiectului sunt pilotate 5 poveşti cu suport digital multisenzorial, conţinând 5 hărţi tactile interactive ale teritoriului Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.

„Poveştile Balaurului bondoc” fac referire la istoria planetei Pământ şi a principalelor teme promovate în Geoparc – Terra, Natura, Fabula. Aceste poveşti sunt adaptate pentru ciclul primar, gimnazial, liceal şi universitar prin folosirea storytelling cu suport digital ca metodă de interpretare şi de transmitere a mesajelor. Proiectul urmăreşte dezvoltarea unor alternative de învăţare, bazate pe Design Universal, accesibile tuturor, chiar şi celor care au cerinţe educaţionale speciale.

Practic, prin utilizarea unei platforme gratuite, imagini reprezentative din Geoparc sunt create sau adaptate ca desene vectoriale tactile interactive. Cu ajutorul unei aplicaţii pentru telefonul mobil sau tabletă, folosind algoritmi de inteligenţă artificială, cu ajutorul unui cod QR, informaţiile de pe spaţiul desenat sunt citite prin VoiceOver, la o simplă trecere a degetelor pe imaginea tactilă. Astfel, informaţia poate fi explorată independent de orice persoană, iar mesajele pot transmite informaţii sau pot încuraja gândirea critică. În plus, în acest mod, cadrele didactice pot urmări care sunt temele de interes pentru elevi sau pentru studenţi şi unde consideră aceştia că ar avea nevoie de informaţii suplimentare.

Iniţiativa reuneşte cadre didactice şi studenţi de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (FPSE) şi de la Facultatea de Geologie şi Geofizică (FGG) din cadrul Universităţii din Bucureşti. Proiectul se bucură şi de susţinerea studenţilor implicaţi în American Association of Petroleum Geologists – Bucharest Student Chapter, mai scrie Agerpres.

Pentru identificarea principalelor teme, studenţi şi cadre didactice de la cele două facultăţi au făcut o vizită în Geoparc. Pe baza informaţiilor din teren, au fost vectorizate imaginile reprezentative şi textele poveştilor. Produsele rezultate sunt în curs de pilotare în şcolile din Reţeaua EduGeoparc (reţeaua informală a şcolilor de pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului) şi în şcoli din Municipiul Bucureşti. Materialele obţinute în urma proiectul vor putea susţine transferul de expertiză psihopedagogică pentru transmiterea de informaţii despre istoria Pământului, biologie, istorie, geografie în şcolile din România. În plus, vor permite dezvoltarea de către echipa Geoparcului de noi materiale educaţionale personalizabile realizate cu ajutorul studenţilor. Totodată, pot fi folosite pentru promovarea turismului accesibil şi educaţiei outdoor în Geoparc.

Informaţiile despre această modalitate de dezvoltare inovativă a materialelor educaţionale personalizabile au fost prezentate, în această toamnă, în cadrul mai multor conferinţe naţionale şi internaţionale: „Rezervaţii Geologice din România – evaluare, geoconservare, interpretare” (Bucureşti), „Evoluţia sistemului naţional al învăţământului special şi incluziv ca proces unitar teoretico-praxiologic în câmpul educaţional european” (Chişinău) şi World Conference on Social Sciences (Berlin).

Proiectul este coordonat de Loredana Adriana Pătrăşcoiu de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Alexandru Andrăşanu de la Facultatea de Geologie şi Geofizică, Adina Popa şi Cristina Toma din echipa Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului. În proiect sunt implicaţi studenţii FGG Daniela Liseanu, Sabina Mihai, Isa Stancioi, Vlad Iorgoni şi Lia Saghin, respectiv Bianca Dumitrescu, Larisa Mihai şi Cezarina Niculae din partea FPSE.

Această iniţiativă este finanţată de Universitatea din Bucureşti în urma competiţiei de proiecte de pedagogii inovative care s-a desfăşurat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2022-0367 ”Convergenţe fundamentale în asigurarea calităţii activităţii didactice şi a eticii universitare” al Universităţii din Bucureşti.

Foto: © KantverDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cel mai devreme pe 25 septembrie toate procedurile ar fi îndeplinite pentru ca elevii navetiști să aibă transport gratuit, cum prevede Legea Educației – estimare pe termenele din actul normativ

Abia de pe 25 septembrie, luni, peste două săptămâni, toate procedurile privind transportul elevilor navetiști ar fi gata în majoritatea școlilor, astfel încât aceștia să circule gratuit conform ultimelor norme…
Vezi articolul

DOCUMENT Zilele libere de 1-5 iunie se acordă și se plătesc tuturor angajaților din Educație, indiferent dacă sunt în grevă sau nu – precizări de la sindicate, care acuză că sunt presiuni în școli pe profesori să renunțe la protest dacă vor libere

Zilele libere din perioada joi, 1 iunie – luni, 5 iunie se acordă și sunt plătite pentru toți angajații din Învățământ, chiar dacă sunt în grevă sau nu, atrag atenția…
Vezi articolul