Guvernul a promis că în cel mult două săptămâni va rezolva problema salarizării personalului nedidactic din școli, susține liderul sindical Marius Nistor / Protestele sunt sistate până atunci

24.262 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Promisiunea pe care au primit-o sindicatele din învățământ de la Guvern a fost că în 1-2 săptămâni va fi rezolvată problema salarizării personalului nedidactic, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Întâlnirea a avut loc miercuri, 1 februarie, după ce aproximativ 1.000 de persoane au protestat în fața Guvernului, deoarece există nemulțumiri pe tema salarizării.

În cadrul discuției au participat următoarele persoane, potrivit lui Marius Nistor: Ligia Deca – ministrul Educației; Sorin Ion – secretar de stat în Ministerul Educației; Cristian Vasilcoiu – secretar de stat în Ministerul Muncii; Mihnea Drumea – consilier de stat al premierului Ciucă.

„Am comunicat principalele probleme, cele care trebuie rezolvate în regim de urgență și cele care impun modificări legislative. Categoric, acestea impun luarea unor decizii politice. În primul rând, cea care poate fi rezolvată cel mai rapid este legată de creșterea salariilor pentru personalul nedidactic, astfel încât ei să atingă maximul prevăzut de legea 153/2017”, susține liderul sindical.

Acesta a precizat că problema salarizării personalului nedidactic ar putea fi rezolvată de Guvern în cel mult 2 săptămâni: „Asta se poate rezolva într-o săptămână. În cel mult 2 săptămâni poți să ai rezolvarea acestei probleme. Ei vor lucra, vor stabili foarte clar impactul”.

Redăm declarațiile lui Marius Nistor:

Marius Nistor: Da, la ora 13 am avut o întâlnire cu o delegație desemnată de către premierul Ciucă, delegație formată din ministrul Educației, Ligia Deca, domnul consilier Drumea, domnul Cristian Vasilcoiu, secretar de stat de la Ministerul Muncii, și domnul Sorin Ion. Am comunicat principalele probleme, cele care trebuie rezolvate în regim de urgență și cele care impun modificări legislative. Categoric, acestea impun luarea unor decizii politice. În primul rând, cea care poate fi rezolvată cel mai rapid este legată de creșterea salariilor pentru personalul nedidactic, astfel încât ei să atingă maximul prevăzut de legea 153/2017.

Argumentul este unul foarte clar. Sunt colegi care au salarii care pleacă de la 1.800 de lei net și ajung la cel mult 2.100 – 2.200 de lei net. În condițiile actuale, ei nu se mai descurcă. Am discutat și despre aplicabilitatea regulamentului de sporuri, pentru că degeaba avem un regulament, dar nu avem posibilitatea legală să-l aplicăm. Este acea ordonanță care ne interzice acest lucru. Și asta în condițiile în care în alte domenii bugetare se acordă sporuri pentru condiții de muncă. (…) Am discutat și despre problema plăților orelor suplimentare prestate de personalul nedidactic, ore care nu sunt plătite în momentul de față. Dacă toate aceste probleme ar fi rezolvate, asta va însemna o îmbunătățire a salariilor colegilor noștri care reprezintă această categorie de personal.

Nu în ultimul rând, am abordat și probleme legate de salarizarea personalului didactic auxiliar, mai ales, pe funcțiile de conducere și problema salarizării directorilor unităților de învățământ preuniversitar.

De 4 ani, indemnizațiile de conducere pentru directori, directori adjuncți, secretar-șef, contabil-șef nu au mai crescut, ajungând, în momentul de față, la situații în care un secretar-șef poate să aibă salariul mai mic decât un secretar și, bineînțeles, directorii au salariile mai mici decât personalul de execuție, lucru care conduce la o demotivare puternică. Este iarăși un aspect care ar putea fi rezolvat tot pe baza unei ordonanțe de urgență și există o mare așteptare din teritoriu.

Am abordat și problema legată de proiectele care se vor desfășura prin fonduri PNRR, în condițiile în care Ministerul Muncii a venit cu acea propunere de creștere cu până la 50% a salariilor celor care sunt implicați în astfel de proiecte. Mi se pare normal ca și colegii noștri care vor gestiona fonduri prin PNRR să fie plătiți. Nu contează că procentul este de 10%, 20%, 30%, trebuie să existe o recunoaștere a muncii pe care o vor presta, dar și a responsabilității pe care o vor avea. (…)

Am cerut foarte clar o regândire a poziționării personalului din învățământ în ierarhia salarială. Este anormal ca, în țara noastră, angajații în învățământ să fie plasați în pătrimea inferioară a acestei piramide salariale. În toate țările europene, personalul din învățământ este plasat de la jumătatea grilei în sus. (…)

Edupedu.ro: Cu cât ar trebui să crească salariile personalului nedidactic?

Marius Nistor: Pentru majoritatea ar trebui o creștere de aproximativ 20%. Ei au beneficiat de o creștere de 10% de la 1 ianuarie. De fapt, ei sunt singura categorie care primesc 10% la niște salarii foarte mici. Dacă ar trebui să-i duci la maximul de pe grilă, raportându-ne la ceea ce prevede legea 153, ar ajunge la aproximativ 20%, deci ar fi un pas important.

Pentru personalul didactic, problema este că unii au atins maximul pe grilă și, drept urmare, au primit 0 lei creștere salarială. Vorbim de funcțiile de conducere, adică director, director adjunct, secretare, contabil-șef. Sunt foarte mulți profesori care la fel sunt pe maximul pe grilă și nu au primit absolut nimic, astfel încât creșterea medie este pe undeva pe la 5-6%.

Edupedu.ro: Ce promisiuni ați primit în cadrul discuției?

Marius Nistor: Sunt 2 categorii de probleme: cele care pot fi le rezolvate rapid și discutăm aici de salarizarea personalului nedidactic și indemnizațiile pentru funcțiile de conducere secretar- șef, contabil-șef, director și director adjunct. Acestea se pot rezolva rapid, iar impactul bugetar nu este atât de mare.

Edupedu.ro: Ce înseamnă rapid, de când s-ar aplica?

Marius Nistor: Asta se poate rezolva într-o săptămână. În cel mult 2 săptămâni poți să ai rezolvarea acestei probleme. Ei vor lucra, vor stabili foarte clar impactul.

Edupedu.ro: Vor mai continua protestele săptămâna aceasta sau așteptați 1-2 săptămâni?

Marius Nistor: Această perioadă ca să vedem care este răspunsul clar al Executivului vizavi de această problemă și vedem mai departe ce anume vom face. Dacă nu se înțelege acest lucru, este clar că asta va însemna o escaladare a conflictului. (…) Tot cu ocazia aceasta, am cerut o întâlnire, tot în regim de urgență, cu președinții partidelor care se află în coaliție”.

Informații de context

Miercuri, 1 februarie, principalele sindicate din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, au protestat în fața Guvernului. – detalii aici

„Federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ. De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații”, se arată în comunicatul primit de Edupedu.ro.

La sfârșitul anului trecut, Ligia Deca a anunțat că, pentru anul 2023, creșterile salariale ale profesorilor sunt moderate. De asemenea, Deca a mai anunțat creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli. Nu e clar dacă aceste creșteri sunt prinse deja în bugetul pentru 2023 sau sunt planuri pentru următoarea lege a salarizării.

Potrivit Hotărârii de Guvern privind majorarea costului standard per elev în anul 2023, salariile în învățământ vor crește, în medie, cu 7% anul acesta.

În luna decembrie, sindicatele au ieșit în stradă. Premierul Ciucă spunea că analizează o formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
SURSE Profesorii vor primi între 3% și 8% în plus la salariu în luna februarie, pentru salariul din ianuarie. Personalul nedidactic ar urma să primească creșteri de 10% / Pentru 2023, Ligia Deca anunța în decembrie creșteri de până la 24% pentru personalul din școli
UPDATE Creșterea salariilor din învățământ cu 7%, în medie, prin aprobarea costului standard per elev pentru 2023, decisă miercuri de Guvern. Costul cu utilitățile crește cu 17,5% / Finanțarea grădinițelor și școlilor autorizate înființate de universități prin costul standard, eliminată din proiectul de HG
Sindicatele din educație vor protesta miercuri, 1 februarie, în fața Guvernului. Sunt nemulțumiri în privința salariilor personalului din învățământ
Ligia Deca anunță creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli. Pentru profesori, creșterea este de peste 6%
Ligia Deca, despre majorarea cu doar 4,3%, în medie, obținută pentru salariile profesorilor în 2023: Creșterile salariale sunt moderate

11 comments
  1. Bună ziua, lucrez din 2013 ca administrator patrimoniu grad I-S la o Școală Profesională din Maramureș, salariul meu net era de 2550 lei acum în anul 2023 am salariu net de 2988 lei, 438 de lei a fost creșterea de salariu în zece ani, aicea intră și indemnizația de hrană… Tot din 2013 plătesc sindicatul care până în acest moment simt că nu ma reprezentat cu nimica. Nu doresc să fiu penibil salariul de bază știu că nu se poate majora deoarece am atins maximul prevăzut de legea 153/2017, dar acele sporuri pentru condiții de muncă care este un drept pentru aceasta breaslă nu a fost menționat pănă în prezent de acest sindicat care doarme pe banii noștri. Sunt administrator de patrimoniu la o școală care numără puțin peste 1000 elevi cu 3 scolii mari și 9 periferii, volumul de lucru este unul imens și stresant cu decizii de numirii în diferite comisii, casierie, achiziții publice, responsabil ISU-SSM, responsabil lapte-corn… Întreb și mă întreb dacă la o școală cu 100 elevi personalul nedidactic are același salariu cu personalul nedidactic la o scoală cu 1000 elevi și cu un volumul imens de lucru și nenormat, atunci unde este salarizarea corectă și echitabilă.

  2. dragi colegi eu că personal auxiliar am un salar de 500 de lei lunar cine se poate descurca cu asemenea salar in ziua de astăzi?

  3. Ati rezolvat o , sindicate de 2 lei… profesorii au salarii prea mari sa va zva zbateti pentru ei…pana la urmă cine va plateste cotizatia de supravietuire…niste mancatori inutili de bani sunteti… pentru profesori n ati mai obtinut nimic de zeci de ani…Uaaaaaaaaa!👎👎👎👎👎👎👎👎

  4. Mințiți cu nerușinare,din anul 2017 nu a-ți fost capabili să rezolvați mai nimic cine aveți impresia că vă crede? Aveți decența de a fi oameni nu altceva……E strigător la cer în ce lume trăim ….

  5. Guvernul să nu uite că de cinci ani nu a rezolvat nici acum pt casetele didactice problema diferențelor de salarii care sunt la gradații sau la vechime

  6. Credeti ca rezolva in 2 saptamani ce nu au rezolvat in 3 ani?
    Iar v-ati lasat pacaliti, dupa o sa va mai mobilizati pe la Paste.

  7. Dar ca profesorii de informatica platesc impozit pe venit iar angajatii din IT nu platesc, nu vi se pare normal ca nici profesorii de informatica sa nu plateasca? Este fix acelasi lucru ca fondurile PNRR, mai ales ca din acest an angajatii la stat din IT nu platesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii și copiii de grădiniță refugiați din Ucraina au pregătite 360 de locuri în școli din Timiș unde se studiază ucraineana ca limbă maternă, anunță Inspectoratul Şcolar Judeţean. Inspectorul Marin Popescu: Sunt foarte mulţi copii de grădiniţă

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, a declarat, miercuri, că au fost identificate şi pregătite 360 de locuri în unităţi de învăţământ din opt localităţi din judeţ, unde…
Vezi articolul

Die Welt: Guvernul Germaniei vrea să blocheze încercarea lui Donald Trump de a cumpăra cu un miliard de dolari patentul pentru vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de o companie germană

Președintele SUA, Donald Trump, încearcă să cumpere patentul unui vaccin anti-coronavirus dezvoltat în Germania pentru a-l utiliza exclusiv în SUA, transmite cotidianul german Die Welt. Ziariștii germani scriu că guvernul…
Vezi articolul

Ce se întâmplă când un profesor are o suspiciune că un elev se droghează? Ligia Deca: Profesorul merge la conducerea școlii, care contactează familia, are loc o discuție, inclusiv cu consilierul școlar și se agreează măsuri

„Avem deja o procedură privind prevenția și adresarea consumului de substanțe interzise, cine, ce face, ce trebuie să facă directorul, profesorul, cum interacționează cu Direcția de protecție a copilului, cu…
Vezi articolul