Guvernul britanic nu mai acordă împrumuturi de studii pentru tinerii români. Ce opțiuni vor avea de anul viitor? Simon Parker, profesor britanic stabilit în România: „Fiecare universitate va cere o taxă diferită care va varia în funcție de cursuri”

4.086 de vizualizări
împrumuturi de studii
Împrumuturi de studii Foto: Pexels.com
La scurt timp după votarea Brexitului, oficialii britanici spuneau că despărțirea de Uniunea Europeană nu va afecta sprijinul academic pentru atragerea celor mai bine pregătiți tineri de pe continent, însă s-au răzgândit între timp. Începând cu anul academic 2021-2022, studenții din Uniunea Europeană nu vor mai avea acces la împrumutul guvernamental de studii oferit de Marea Britanie, potrivit anunțului oficial din 23 iunie.

Unul dintre efecte este că, peste un an, tinerii români care vor pleca la studii în Regatul Unit vor trebui să-și plătească singuri taxa anuală sau să facă rost de un împrumut din alte surse pentru a acoperi costurile. Mai mult decât atât, taxa unică de 9.250 de lire sterline care există acum la toate universitățile britanice pentru studenții europeni nu va mai fi aceeași. Universitățile vor putea să ceară taxe diverse, în funcție de ceea ce oferă sau de prestigiul lor academic. Asta ar putea însemna că Oxford sau Cambridge vor costa la fel de mult ca universitățile americane din Ivy League, adică zeci de mii de euro pe an.

Împrumuturile de studii

În contextul neclarităților care au rezultat în urma acestei decizii, Edupedu.ro a stat de vorbă cu Simon Parker, profesor britanic stabilit de aproape 20 de ani în România care a pregătit sute de tineri români pentru admiterea la universitățile britanice, pentru a afla în ce condiții se va putea studia în Marea Britanie de anul viitor.

Simon Parker / Foto: Matei Buta
Edupedu.ro: Care sunt implicațiile pentru viitorii studenți români?

Simon Parker: Pe scurt, împrumutul pentru taxele de studii nu va mai fi valabil pentru niciun student care este cetățean al Uniunii Europene, începând cu anul universitar 2021-2022, în Anglia și Țara Galilor. De asemenea, Scoția a anunțat recent că nu va mai oferi scutire de taxe pentru studenții UE.

Edupedu.ro: Ce se va întâmpla cu taxele de studiu?

Simon Parker: Mai multe universități, în special din Scoția, au transmis că studenții europeni vor trebui să plătească aceleași taxe pe care le plătesc în prezent studenții internaționali. Însă, majoritatea instituțiilor de învățământ superior încă nu s-au decis care vor fi taxele pentru studenții europeni de anul viitor. Problema este că nu există un cadru legislativ care să permită o taxare mai mică a unui student european față de un student din India, spre exemplu. În acest context, se poate spune că ar fi vorba de discriminare.

O altă schimbare pentru studenții români ar fi cuantumul taxei, care în prezent este de 9.250 de lire pe an, dar de la anul, fiecare universitate va cere o taxă diferită care va varia în funcție de cursuri. Spre exemplu, un curs de istorie ar putea costa mai puțin decât un curs de informatică, fiindcă la informatică tinerii studiază în grupuri mici, în laboratoare de informatică.

Edupedu.ro: Cum vor putea tinerii români să acceseze fonduri pentru a studia în Marea Britanie începând cu anul academic 2021-2022?

Simon Parker: În primul rând, ar trebui menționat că este foarte probabil ca românii care locuiesc în Republica Irlandeză să aibă în continuare acces la împrumutul guvernamental britanic pentru studii de licență la o universitate din Regatul Unit datorită unei înțelegeri mai vechi dintre Marea Britanie și Irlanda.

De asemenea, este foarte posibil ca universitățile să-și extindă programul de burse bazat pe merite academice. Însă, din păcate, anunțul întârziat al guvernului britanic în ceea ce privește împrumuturile pentru studenții europeni, combinat cu pandemia de COVID-19, ar putea însemna că multe universități nu vor putea confirma bursele înainte de începerea aplicațiilor prin sistemul UCAS.

Edupedu.ro: Probabil că numărul de tineri care vor aplica va fi mai mic decât în anii precedenți, deci nu va mai fi aceeași competiție la admitere.

Simon Parker: Da, cred că admiterea de anul viitor va fi mai puțin competitivă ca cea din 2020, care a fost destul de mare. Însă, sunt mulți factori care vor intra în calcul în 2021. Spre exemplu, mai mulți tineri britanici iau în calcul să amâne intrarea la facultate de anul acesta (pe fondul pandemiei) și să aplice pentru anul viitor.

Edupedu.ro: Ce mesaje ați primit din partea tinerilor români care plănuiesc să plece la studii în străinătate?

Simon Parker: Majoritatea tinerilor pe care îi pregătim acum intră în clasa a XII-a în septembrie și au confirmat deja că vor continua cu procedura de admitere (aplicațiile prin UCAS încep pe 8 septembrie 2020). Interesant este de ce familiile aleg în continuare Marea Britanie ca destinație universitară. Părinții și tinerii îmi spun că din punctul lor de vedere, Marea Britanie are, la nivel global, cel mai mare număr de universități de top pe care să le găsești într-o singură țară. Asta reiese și din topurile internaționale QS, care arată că 40% din universitățile care ocupă primele 10 locuri la nivel mondial sunt britanice. Încă ceva, tinerii și părinții lor încep să privească sistemul de învățământ superior britanic ca pe o investiție și se gândesc atent dacă vor obține salarii mai bune pe viitor ca absolvenți. Mulți spun că dacă nu intră la universități ca Oxford, Cambridge, LSE, Imperial College, Warwick sau St. Andrews, atunci preferă să studieze la o universitate europeană. Am mai întâlnit această strategie în trecut și în jur de 50% din tinerii pe care îi pregătim ajung la una din aceste universități de top, dar mai nou aceasta devine strategia dominantă.

Edupedu.ro: Ce se întâmplă cu tinerii care studiază deja la universitățile britanice?

Simon Parker: Ei vor avea în continuare acces la împrumutul guvernamental obținut până își termină studiile și vor avea aceleași taxe de studii. De asemenea, o schimbare legislativă din octombrie 2019 le oferă studenților internaționali posibilitatea de a lucra fără viză de muncă până la doi ani după absolvire.

Edupedu.ro: Și ce se întâmplă cu tinerii care încep anul acesta studiile universitare?

Simon Parker: Nimic, ei vor primi împrumutul guvernamental care acoperă taxele de studiu de 9.250 de lire până la absolvire.

Edupedu.ro: Ce se va întâmpla cu numărul de studenți, se va vedea o scădere a aplicațiilor? Universitățile britanice iau în calcul deschiderea de campusuri pe continent?

Simon Parker: Da, este foarte probabil. Însă, nu cred că foarte multe universități o vor lua pe acest drum, după criza generată de pandemia de coronavirus, multe nu vor mai avea bugetele pentru a construi aceste campusuri universitare, iar altele se vor concentra pe atragerea de studenți în Asia. Manchester, Nottingham și Aberdeen, spre exemplu, au campusuri de mare succes în China, Malaezia și Singapore.

Informații de background

Potrivit unui studiu realizat de Study.eu pe 2.505 respondenți europeni care urmează să intre la facultate peste un an, dacă taxele universitare cresc cu 100% de anul viitor, atunci 84% din tinerii care plănuiau să învețe la o universitate britanică nu vor mai aplica la studii în Regatul Unit.

Sursă: Study.eu

Asta înseamnă că universitățile britanice vor pierde aproximativ 120.000 de studenți, adică 25% din tinerii europeni care plecau în fiecare an la studii în Marea Britanie.

De asemenea, 56% din viitorii studenți ar fi afectați dacă nu vor mai avea acces la împrumutul guvernamental, neavând posibilitățile financiare să-și plătească studiile. Rezultatul va fi că tinerii se vor orienta către cursuri predate în limba engleză în alte țări europene, iar cele mai căutate destinații după Marea Britanie sunt Olanda, Germania și Franța.

Sursă: Study.eu

Photo by David Jakab from Pexels

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Studiu Salvați Copiii: 31% dintre copiii participanți au petrecut mai puțin timp cu familia sau făcând lucruri pentru școală, pentru a naviga pe internet / Mulți dintre cei de pe rețelele de socializare cu care cei mici se compară sunt influenceri și bloggeri, oameni care din asta trăiesc – Iulia Ionescu, jurnalist și consultant social media

Mulți dintre cei cu care noi facem comparații și în special cei cu care cei mici se compară pe rețelele de socializare sunt influenceri și bloggeri, sunt oameni care din…
Vezi articolul

Directoarea Colegiului din Bacău, unde un elev a bătut şi umilit doi colegi cu cerinţe educaţionale speciale, a fost demisă / 75% dintre infracțiunile din școlile din județul Bacău au avut loc în școli gimnaziale și primare – prefectul se declară „stupefiat”

În urma cercetărilor realizate de Inspectoratul Școlar Județean Bacău la Colegiul Tehnic “Dumitru Mangeron” din Bacău, unde un elev a lovit doi colegi cu cerinţe educaţionale speciale, s-a decis eliberarea…
Vezi articolul

Senatul a respins solicitarea lui Iohannis de reexaminare a legii „educației sexuale”. Disciplina se va numi în continuare „educație sanitară” și elevii vor participa doar cu acordul scris al părinților

Plenul Senatului a respins, marți, solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris…
Vezi articolul