Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Nu avem încă în vedere redeschiderea școlilor, suntem focusați pe aspectele de ordin epidemiologic

6.141 de vizualizări
FOTO: Captura video Agerpres/Youtube.com
“În această etapă, încă suntem preocupați de menținerea stării de sănătate a populației, și în rândul copiilor, a elevilor și studenților. Preocuparea este focusată pe aspect epidemiologic. Nu avem încă în vedere redeschiderea școlilor”, a declarat în această seară Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Realitatea Plus.

Dacă se vor deschise sau nu școlile pentru a primi fizic elevii “e o chestiune pe care o discutăm cu Ministerul Educației aproape cotidian, dar nu s-a luat această decizie și suntem focusați pe aspectele de ordin epidemiologic“, a continuat secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Trebuie să înțelegem că odată cu data de 15 mai fenomenul epidemic nu încetează, de aceea măsurile de restricție vor trebui menținute“, a explicat oficialul.

Horațiu Moldovan a anunțat că după 15 mai “oamenii vor putea circula liber, fără să mai fie necesare declarațiile scrise, însă trebuie avută în vedere evitarea centrelor comerciale cu număr foarte mare de persoane, a spațiilor de manifestări sportive, culturale. E cea mai importantă distanțarea socială. Această menținere a distanței între oameni, distanță mai mare de 2 metri, este necesară pentru a împiedica un nou val epidemiologic“.

Va fi necesară purtarea generalizată a măștii“, a declarat secretarul de stat, la Realitatea Plus.

În ceea ce privește cabinetele stomatologice, “ele vor funcționa numai în regim de urgență [și după 15 mai 2020 – N.Red.]. În această perioadă există o sumă de cabinete care prestează aceste servicii, probabil că o să luăm în discuție mărirea numărului de cabinete care prestează servicii stomatologice de urgență. Deschiderea completă nu e luată în calcul, pentru că e o zonă de impact important de transmitere a infecției“, a spus Moldovan.

Secretarul de stat în Ministerul Educației a declarat că “este foarte probabil să crească acest număr [de persoane infectate cu noul coronavirus – N.Red.] în urmatoarele săptămâni și să ne confruntăm cu un vârf al pacienților infectați în aproximativ 2 săptămâni. Scopul este să fie sub 15.000, pentru ca procentul cu forme grave și severe să fie acceptabil, astfel încât să putem trata eficient în spitalele noastre. E foarte important să evităm apariția unui număr exploziv, a unei creșteri exponențiale care să suprasolicite sistemul sanitar“.

FOTO: Captura video Agerpres/Youtube.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mai multe organizații ale elevilor și Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali cer Guvernului să nu aprobe ordonanța de urgență privind alocația “forfetară” pentru transport: “Ordonanța prevede decontarea transportului parțial, nu gratuitate”

Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bacău, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, Asociaţia Elevilor din Maramureş, Asociaţia Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din Timiș și Federația Părinților și…
Vezi articolul