Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Nu avem încă în vedere redeschiderea școlilor, suntem focusați pe aspectele de ordin epidemiologic

6.146 de vizualizări
FOTO: Captura video Agerpres/Youtube.com
“În această etapă, încă suntem preocupați de menținerea stării de sănătate a populației, și în rândul copiilor, a elevilor și studenților. Preocuparea este focusată pe aspect epidemiologic. Nu avem încă în vedere redeschiderea școlilor”, a declarat în această seară Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Realitatea Plus.

Dacă se vor deschise sau nu școlile pentru a primi fizic elevii “e o chestiune pe care o discutăm cu Ministerul Educației aproape cotidian, dar nu s-a luat această decizie și suntem focusați pe aspectele de ordin epidemiologic“, a continuat secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Trebuie să înțelegem că odată cu data de 15 mai fenomenul epidemic nu încetează, de aceea măsurile de restricție vor trebui menținute“, a explicat oficialul.

Horațiu Moldovan a anunțat că după 15 mai “oamenii vor putea circula liber, fără să mai fie necesare declarațiile scrise, însă trebuie avută în vedere evitarea centrelor comerciale cu număr foarte mare de persoane, a spațiilor de manifestări sportive, culturale. E cea mai importantă distanțarea socială. Această menținere a distanței între oameni, distanță mai mare de 2 metri, este necesară pentru a împiedica un nou val epidemiologic“.

Va fi necesară purtarea generalizată a măștii“, a declarat secretarul de stat, la Realitatea Plus.

În ceea ce privește cabinetele stomatologice, “ele vor funcționa numai în regim de urgență [și după 15 mai 2020 – N.Red.]. În această perioadă există o sumă de cabinete care prestează aceste servicii, probabil că o să luăm în discuție mărirea numărului de cabinete care prestează servicii stomatologice de urgență. Deschiderea completă nu e luată în calcul, pentru că e o zonă de impact important de transmitere a infecției“, a spus Moldovan.

Secretarul de stat în Ministerul Educației a declarat că “este foarte probabil să crească acest număr [de persoane infectate cu noul coronavirus – N.Red.] în urmatoarele săptămâni și să ne confruntăm cu un vârf al pacienților infectați în aproximativ 2 săptămâni. Scopul este să fie sub 15.000, pentru ca procentul cu forme grave și severe să fie acceptabil, astfel încât să putem trata eficient în spitalele noastre. E foarte important să evităm apariția unui număr exploziv, a unei creșteri exponențiale care să suprasolicite sistemul sanitar“.

FOTO: Captura video Agerpres/Youtube.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lăsați profesorii să fie profesori - campanie Edupedu.ro pentru debirocratizarea muncii cadrului didactic

Învățător: Sunt foarte multe cazuri în care cadrele didactice plătesc cursurile de formare din banii proprii / Cheltuielile pentru formarea continuă a profesorilor, cel puțin pentru obținerea numărului minim de credite transferabile, sunt suportate de angajator, potrivit cadrului legal

Un învățător a declarat pentru Edupedu.ro, sub protecția anonimatului, că sunt multe cazuri în care profesorii își plătesc singuri cursurile de formare și perfecționare. „Aici depinde fiecare școală cum se…
Vezi articolul

Olimpiada județeană de limba română 2024 – subiecte și bareme. Textele suport, alese din autori contemporani, printre care Ioana Pârvulescu, Lavinia Braniște, Veronica Niculescu, Mircea Cărtărescu / Rezultatele inițiale au fost publicate de mai multe centre de concurs

Elevii de gimnaziu și liceu au susținut sâmbătă în prima parte a zilei etapa județeană a Olimpiadei de Limba și literatura română (OLLR), potrivit calendarului competițiilor școlare 2024 și informațiilor…
Vezi articolul

Medicul român Radu Lupescu, decorat de președintele Franței pentru lupta anti-Covid: În România, e nevoie de formarea de asistenți medicali specializați pe anestezie, care cunosc cum să se ocupe de un pacient intubat

Pregătirea unui număr mai mare de medici anesteziști este una dintre soluțiile pentru combaterea deficitului sistemului sanitar care a fost prins pe nepregătite de pandemia de coronavirus, având prea puțini…
Vezi articolul
Invatatoare in fata elevilor la clasa, in scoala / Foto: Dreamstime.com

Programele remediale au nevoie de trasabilitatea elevilor și de experți din afara școlii – europarlamentar / “Ar fi o eroare majoră să-i abandonăm pe acei copii crezând că au făcut niște cursuri remediale și gata, sunt la zi cu materia”

“Ar fi o eroare majoră să-i abandonăm pe acei copii crezând că au făcut nişte cursuri remediale şi gata, sunt la zi cu materia”, crede europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu, vicepreședintele…
Vezi articolul

Toți profesorii care predau discipline de examen sunt obligați să evalueze lucrările de la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2025 – înștiințări ale inspectoratelor către școli

Profesorii care predau discipline de examen sunt obligați să participe la evaluarea lucrărilor din cadrul simulărilor naționale ale examenelor, după cum se arată într-o înștiințare a unui inspectorat școlar. „În…
Vezi articolul