În ce domenii se vor face angajări în România și în Europa până în 2030. Prognoză utilă pentru elevi și părinții lor

4.658 de vizualizări
Regulile examenului de Bacalaureat
Foto: Pexels.com
Prognozele de angajare prezentate de SkillsPanorama arată că joburile din IT&C nu vor avea o expansiune, ci mai degrabă o stagnare până în anul 2030. Vor fi foarte căutați în schimb medicii și asistentele, plus personalul medical auxiliar. Profesioniștii din servicii vor fi cei mai căutați, potrivit sursei citate.

Angajări se vor face în continuare și în educație (+20,4%), în sectorul public și în apărare (+14,6%), în comerț (+10,2%). Servicile administrative, artele și recreerea, sectorul de furnizare a energiei și serviciile administrative – acestea ar fi domeniile cu cele mai mare cresteri, potrivit prognozei de angajare.

 

RomaniaFuture employment growth (in %) in Romania in 2016-2030 across sectors
Future employment growth (in %) in Romania in 2016-2030 across sectors

În descrierea situației din România sunt trecute toate problemele de pe piața muncii de la noi. “România a trecut printr-o cădere a numărului de oameni care încasează salarii de la începutul secolului. Asta a fost explicată făcând referire la ratele ridicate de inactivitate în populația în vârstă de muncă (15-64), cele mai mari din Europa, mulți oameni lucrând în ferme de subzistență, plus fenomenul migrației forței de muncă (mai mult decât oriunde în Europa), ducând la o pierdere a capitalului uman.”

Fiecare domeniu are parte de o prognoză separată, detaliată în comparație cu prognoza angajărilor din Uniunea Europeană. Iat-o pe cea pentru profesioniști. Exemple de astfel de meserii: contabil, evaluator, consultant financiar, manager de investiții, consultant IT, avocat, consultant de management,  consultant de formare și dezvoltare .

RomaniaFuture employment growth (in %) of associate professionals in Romania compared to EU in 2016-2030
Future employment growth (in %) of associate professionals in Romania compared to EU in 2016-2030

În sectorul construcțiilor, angajările vor fi în declin până în 2030, cel puțin în comparație cu ce se va întâmplă în Uniunea Europeană, potrivit prognozei.

Future employment growth (in %) in construction sector in Romania compared to EU in 2016-2030

Profesioniștii din educație vor fi, se pare, la mare căutare, după cum arată datele SkillsPanorama. Pe lângă profesori, este vorba și despre cercetători, experți în educație și autori de manuale/curriculum etc.

Future employment growth (in %) of teaching professionals in Romania compared to EU in 2016-2030
Future employment growth (in %) of teaching professionals in Romania compared to EU in 2016-2030

Date și prognoze detaliate despre fiecare domeniu în parte găsiți aici.

FOTO: skillspanorama.cedefop.europa.eu

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Închisoare cu suspendare pentru o educatoare violentă din Argeș care a lovit mai mulți copii. Pe unul l-a trântit de oliță până când a spart olița, altuia i-a dat o palmă și nasul a început să sângereze. Alt copil a fost făcut „nesimțit”. Este retrasă de la catedră în timpul controlului judiciar. Decizia poate fi atacată

O educatoare din județul Argeș a primit trei ani de închisoare cu suspendare, după ce a lovit mai mulți copii, potrivit unei decizii a Judecătoriei din Pitești. Decizia nu este…
Vezi articolul

Sondaj: 61% dintre profesorii care au răspuns unui chestionar într-un program de digitalizare a școlilor din mediul rural susțin că vor să creeze lecții digitale pentru a-și stimula elevii să fie atenți și să învețe mai bine

Aproximativ 68% dintre profesorii din mediul rural spun că îmbunătăţirea abilităţilor digitale este principalul lor beneficiu în contextul desfăşurării multor ore online din cauza pandemiei, conform unui sondaj desfăşurat de…
Vezi articolul

Noile planuri-cadru pentru liceu ar trebui să fie aprobate până pe 29 februarie 2024, iar programele școlare noi ar ajunge la elevii care încep clasa a IX-a în 2025 – proiect / Patru generații de liceeni, cu reforma curriculară suspendată de politicieni

Noile programe școlare pentru elevii de liceu, care ar fi trebuit să fie în școli din anul 2021, nu vor intra în vigoare nici în următorii doi ani, după cum…
Vezi articolul

INTERVIU Radu Gologan avertizează că 5% din elevii de la Olimpiada online au copiat, unii ajutați de părinți: Nu trebuie să existe milă pentru furt / Sprijinul părinților pentru fraudare este mai mare, cu cât copiii sunt mai mici

“Copilul educat din clasele mici în acest sistem [n. red. al fraudei] este un mare pericol pentru viitorul acestei țări”, atrage atenția, într-un interviu pentru Edupedu.ro, profesorul Radu Gologan, președintele Societății…
Vezi articolul