În perioada 22-25 iunie absolvenții claselor a VIII-a susțin Evaluarea Națională, iar în perioada examenului propriu-zis școlile trebuie să se organizeze astfel încât elevii din celelalte clase să vină fizic la școală, susține într-o declarație pentru Edupedu.ro Maria Manea, secretarul de stat din Ministerul Educației, președintele Comisiei naționale pentru organizarea examenului de Evaluarea Națională.
UPDATE: Maria Manea, despre săptămâna de școală care se suprapune cu Evaluarea Națională: Nu vor fi organizate cursuri cu prezență fizică în timpul probelor de examen, ci după, acolo unde acest lucru este posibil / În centrele zonale de evaluare orele vor fi exclusiv online
Întrebată ce se întâmplă cu elevii din clasele I-VII și IX-XI în săptămâna în care în școlile care sunt centre de examen se desfășoară Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, Maria Manea susține că școlile vor organiza programul în așa fel încât elevii să desfășoare normal cursurile, chiar dacă sunt în ultima săptămână de școală, pe 25 iunie fiind ultima zi, pentru elevi, din acest an școlar. În plus, profesorii sunt și ei implicați în examinare, fiind ori la asistență/supraveghere, ori la corectat sau în comisiile de examen.
Maria Manea: „În săptămâna în care va fi organizată Evaluarea Națională, pentru elevii din clasele V-VII sau I-VII unitățile de învățământ, prin decizia Consiliului de Administrație, se vor organiza astfel încât acești elevi să urmeze cursurile în mod obișnuit, prin prezență fizică, excepție făcând școlile/clasele aflate din cauza infrastructurii sau a situației epidemiologice în scenariul online.
Această organizare va urmări atât infrastructura necesară, cât și resursa umană, atât pentru examenul național, cât și pentru orele de curs.
În privința resursei umane, profesorii care au în încadrare clasele a VIII-a vor fi în activitate și vor putea să susțină organizarea cursurilor la celelalte clase, acolo de unde, să spunem, s-au înscris la asistență profesori de alte discipline decât cele de examen.
Am încredere că experiența directorilor de școli, a profesorilor și a inspectorilor școlari, parte din comisiile județene va conduce și anul acesta la o bună organizare a acestui examen și a celorlalte examene naționale. Este necesar să înțelegem că rolul nostru de profesori, mai ales în această perioadă încercată, este acela de a fi lângă elevii noștri. Cu atât mai mult cu cât susțin examene importante ale vieții lor, ale parcursului lor școlar. Empatie, implicare, seriozitate și responsabilitate sunt cuvintele cheie în această perioadă”.
Calendar Evaluarea Națională 2021
- 07 – 11 iunie 2021 Înscrierea la evaluarea națională se face automat de către școli, elevii sau părinții nu trebuie să depună nicio cerere
- 11 iunie 2021 Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
- 22 iunie 2021 Limba și literatura română – probă scrisă
- 24 iunie 2021 Matematica – probă scrisă
- 25 iunie 2021 Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 29 iunie 2021 Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
- 29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) Depunerea contestațiilor
- 30 iunie – 4 iulie 2021 Soluționarea contestațiilor
- 4 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Foto: © Lightpoet | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
11 comments
Toți incompetenții care nu au nici o legătură cu învățământul sunt la conducere. Să distrus continuu învățământul schimbandu-se programa de la un an la altul. O nebunie totală, și totul sa fie la superlativ sa făcut școală on line atunci când toată Europa mergea la școală. Este de noaptea minții, dar vina o avem și noi părinții că am tācut.
Doamna bate câmpii!!
Din puțul gândirii MEN…
Ziua si aberația.
Se confirmă ceea ce neoficial se discută prin cancelarii.
Profesorii trebuie transformați in babysitter.
Cu orice preț!
Nu știu cata vina are aceasta doamna, dar prostia se plătește. Ministrul Câmpeanu a prelungit nepermis de mult vacanta de Paște, numai din considerente IMPUSE sau numai de el știute, a desființat fără nici un fel de regret săptămâna altfel, în final prelungind anul școlar cu încă doua săptămâni. (Sa ne spună și noua la sfârșitul anului școlar care sunt realizările din aceasta perioadă).
De asemenea, se înțelegea încă de la initierea proastei masuri de a prelungi vacanta de Paște, ca în perioada Evaluării Naționale, cu prezenta fizica a elevilor din celelalte clase, în scoli va fi o inghesuiala de nedescris – care nu face de loc bine nimănui domnule ministru!
Masuri mai nefirești și fără rațiune luate în învățământ anul acesta nici pe vremea Monicăi Anisie n-au fost!!!!!
Jalnic, domnule Câmpeanu!
Cand ati scris articolul trebuia sa fii trecut adjectivul incompetenta in drepul dnei Manea
Pentru efecte deosebite inserati cate 5 copii de a VIIIa in fiecare din clasele primare si dati-le acolo subiectele de EN sa le lucreze in timpul orelor.
Domnul ministru Câmpeanu spunea ca se pot face cursuri online în acea săptămână, ca să fie liniște în timpul examenlor (cei care predau la gimnaziu știu ce urgie este în pauze).
Aceasta doamna tot din minister, spune altceva.
Asa e în Educatie…
Eheee, odata ce bagi fortat elevi si profesori in vacanta vezi-Doamne sa castigi materie fizic si pui evaluarea in ultima saptamana, iti asumi dracu’ ca nu inlocuiesti profesorii din comosie cu oricine doar ca sa ii pazeasca pe elevi. Este de necrezut cata sfidare are ministerul…
Adica cum…ia stai putin…Nu conteaza ce profesor, ar putea fi si al de sport pentru al de matematica…eventual omul de serviciu sa vina. Prezenta sa fie… Si in al doilea rand…Evaluarea Nationala este PLATITA. De ce sa stau eu in locul colegului care isi face puncte si bani cand si eu, la randu-mi, in ultima saptamana am in loc de a opta foarte mult de lucru la documentele scolare si fe incheierea situatiei?? Adica…unii destepti si altii prosti?? Unii cu fisa foldora si cu bani in buzunar si altii sa le tina ora..Ne-ati gasit…chiar ne credeti fraieri. Ce a ajuns profesorul, un simplu paznic? Serios??
Doamna asta a predat vreodată într-o școală gimnazială sau liceu?
Sau intr-o scoala unde predau profesori cu catedra formata din 3-4 scoli? Se merge pe principiul Star Trek sa se teleporteze sau cum???