Comisia județeană antiviolenţă, convocată în urma cazului de la Liceul Alimentar, unde o elevă cu CES a fost victimă a bullying-ului: „Diriginții vor primi vizite ale inspectorilor școlari”

4.341 de vizualizări
Titularizare 2019
Foto: Pexels.com
Inspectorul școlar general din Timiș, Marin Popescu, a convocat, pentru miercuri, comisia judeţeană antiviolenţă, în urma cazului de bullying al unei eleve cu nevoi speciale de la Liceul Alimentar din Timișoara, transmite Agerpres. El a spus că le cere profesorilor şi consilierilor din şcoli să iasă mai mult din cabinete şi cancelarii, în pauze, printre elevi, să fie mai aproape de ei, pentru a preveni astfel de violenţe, dar şi că în perioada următoare inspectorii şcolari de sector vor intra mai des în şcoli. Amintim că inspectorul general a demis conducerea Liceului Alimentar, a spus marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro. De asemenea, Marin Popescu a trimis corpul de control al inspectoratului școlar la școală, iar „datele preliminare nu sunt deloc îmbucurătoare”, a precizat ministrul Cîmpeanu, marți, la o conferință Salvați Copiii.

„Miercuri avem o comisie judeţeană antiviolenţă pe mai multe probleme. I-am rugat să iasă din birouri, din cabinete, din cancelarii, să iasă în pauze, să vadă cum se desfăşoară activitatea, să stăm lângă elevi, să gestionăm noi situaţia. Apoi, vom monitoriza zilnic activitatea consilierilor în şcoli, iar diriginţii vor primi vizite în unităţile de învăţământ ale inspectorilor şcolari de sector”, a spus Popescu la o conferință de presă.

De asemenea, joi va fi convocată de inspectoratul școlar din Timiş o şedinţă cu toţi directorii unităţilor de învăţământ în care se va discuta distinct despre combaterea violenţei în şcoli, pentru perioada care a mai rămas până la finele anului şcolar, „întrucât pentru anul şcolar viitor vom avea un alt plan de abordare a situaţiei, mult mai atent gândit şi rafinat, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ”, a spus Marin Popescu.

Violența în școli a mai scăzut nu ca rezultat al implicării consilierilor, ci datorită montării camerelor de supraveghere

Potrivit acestuia, o monitorizare din anul şcolar 2014-2015 arată că violenţa în şcolile din judeţul Timiș a scăzut foarte mult, dar nu ca rezultat al implicării consilierilor, ci datorită montării camerelor de supraveghere în unităţile de învăţământ.

„Situaţia despre tipurile de violenţe (discriminare şi instigare la discriminare, insulte grave repetate, ameninţări repetate, violenţe fizice, n.r.) se colectează de IŞJ la finele fiecărui semestru, dar la nivelul fiecărei şcoli, lunar. Ultima raportare din 2020-2021 a fost pe semestrul I şi arată o diminuare, dar şi datorită faptului că a fost activitatea online. Nu a fost semnalat niciun caz de discriminare, dar au fost 28 de insulte grave şi şase violenţe fizice. În semestrul II al anului trecut şcolar, violenţa fizică era de 43 de cazuri, iar în semestrul I al anului şcolar trecut era de 186. La începutul raportărilor, în 2014-2015 violenţa în şcoli era de 356 de cazuri. Numărul violenţelor este în scădere, dar nu neapărat ca o intervenţie a consilierilor sau a planurilor antiviolenţă, ci a faptului că s-au introdus masiv camere de luat vederi în şcoli, pentru examene şi pentru pază”, a detaliat inspectorul Marin Popescu.

În ceea ce privește evenimentele din ziua în care a avut loc incidentul, Popescu a explicat că directoarea adjunctă a liceului a chemat profesoara de la clasa care avea ora de laborator, să-i ducă un dosar, iar profesoara „a dat dovadă de exces de zel” şi a plecat imediat la direcţiune, lăsând clasa nesupravegheată. La revenirea în clasă, nimeni nu i-a spus nimic despre incident.

„În primul rând, fiecare profesor trebuie să respecte locul de muncă, adică clasa (…). Ţinând cont de gravitatea extremă a evenimentului (filmat de colegi n. red.), poliţia s-a autosesizat şi a deschis dosar penal. Ca urmare a neglijenţei persoanelor care au fost în unitatea de învăţământ (implicate în acest caz n. red.), a proastei organizări a stagiului de practică (între orele 8.00 – 14.00, fără pauză, n.r.) am decis eliberarea din funcţie a conducerii unităţii de învăţământ şi am dat avizul pentru o nouă conducere cu acordul consiliului de administraţie al ISJ”, a declarat Marin Popescu miercuri, în conferinţa de presă.

El a spus că a luat deja legătura cu Centrul Judeţean pentru Activităţi Educaţionale, unde se găsesc resursele psihologice ale învăţământului preuniversitar, pentru consilierea focusată şi specializată pe tema bullying-ului în Liceul Alimentar.

Dosar penal pentru bullying

Poliția a anunţat, marţi, că a întocmit un dosar penal într-un caz de bullying, în acest caz.

„S-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, în cadrul căruia se fac cercetări pentru stabilirea situaţiei de fapt şi a măsurilor legale care se impun”, au declarat, marţi, pentru Agerpres, reprezentanţi ai Biroului de presă al Poliţiei Timiş.

Informații de background despre caz:

Amintim că scena de bullying s-au petrecut luni, 7 iunie, într-un laborator de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din Timișoara, potrivit site-ului local tion.ro, care a publicat video-ul și știrea inițială. În imagini se vede cum minora cu nevoi speciale este ținută pe un scaun, iar colegele ei o bruschează și o amenință cu bătaia. Între timp, alți colegi, doi băieți, martori la întâmplare, filmează cum cele două fete o chinuie pe adolescenta de 15 ani.

La un moment dat, una dintre colege o apucă de păr, în timp ce cealaltă o ține, iar victima este lovită.

„Bă, vorbești?”, îi spune una dintre ele.

„Bă zici că degeaba vorbește asta”, completează adolescenta, în timp ce băieții din sală sunt preocupați să filmeze scena râzând.

Mama victimei a declarat pentru presa locală că depune plângere la poliție și se teme să-și mai trimită fata la școală.

„Fata i-ar fi scris la cea mare azi-dimineață că se iau fetele alea de ea, că i-au pus piedică și că era să cadă. Nu știu unde o să ajung, dar o să ajung și la poliție, și la liceu. Aștept o explicație, să văd ce au de împărțit cu ea, ea este o fire tăcută. Ea atâta mi-a zis, că au amenințat-o că dacă ne spune o bat. Eu ce să mai zic? Pot să mai îmi las copilul la școală? O fată de 18 ani ce să caute în clasa a IX-a? Bate un copil cu retard?”, a povestit mama revoltată pentru tion.ro.

Persoana care le-a trimis video-ul jurnaliștilor a spus că „profesorii nu fac nimic și nici diriginta, care a fost înștiințată de părinții fetei”, „nimeni nu face nimic, asta e filmarea de astăzi, iar zilele trecute s-a întâmplat la fel”.

Contactată de jurnaliștii de la tion.ro, conducerea școlii a spus că nu știa nimic despre cele întâmplate. Mai mult, nici inspectorul școlar general de Timiș, Marin Popescu, nu a fost informat de incidentul deosebit de grav, mai precizează sursa citată.

Sursă foto: pexels.com

Citește și:
UPDATE VIDEO Caz grav de bullying într-o școală din Timiș. O adolescentă cu nevoi speciale, batjocorită de două colege care o trag de păr, o imobilizează și o lovesc. Poliția a deschis dosar penal. Cîmpeanu: Corpul de control al inspectorului general de Timiș este în școală / Directorul a fost demis
Ministrul Educației a trimis corpul de control la Școala Bacovia, unde un elev s-a aruncat pe geam: Bullying-ul se petrecea de mult timp acolo… și totuși nimic nu se întâmpla – VIDEO
VIDEO Cîmpeanu, despre demiterea inspectorului general din București, Ionel Pușcaș, susținător al lui Orban la șefia PNL: „Îmi pare rău că un coleg a făcut această declarație, măsurile au fost corelate în raport cu gravitatea declarației”. Pușcaș declarase despre un elev care a sărit de la etajul I al școlii că a fost „o joacă obișnuită… a avut o stare de nervi”

6 comments
  1. Bullying exista peste tot, in scoli bune si in cele mai putin bune, la noi si in alte tari. Este o problema complexa fara solutii simple. Bullying-ul din scoala se continua in afara scolii si pe internet.

    Cu niste directori si profi ignoranti sau cu un consilier care ajunge probabil de doua ori pe saptamana in scoala, cateva ore, nu poti sa faci ceva. Ce sa mai zic de asa zisa comisie din scoala care probabil completeaza doar niste hartii.

    Cazul de la TM si celalalt din Bucuresti sunt numai varful aisbergului.

    Interesante masurile anuntate la TM. Dovedesc o ignoranta crasa.

  2. Cate cazuri penale de violența în școală s- au finalizat in instanță? Că de comitete m am lămurit. Pedepsele in învățământ sunt scăderea notei la purtare sau exmatricularea. Daca agresorului nu i pasa de nota la purtare sau de exmatriculare ce e de făcut?

  3. Din păcate astfel de scene se întâmplă tot mai des în școlile din România, și mai rău este că nu se iau măsuri corespunzătoare! În alte țări europene nu prea auzi astfel de cazuri.

    1. Hai, ma lasi? In alte tari vin aia cu Kalashnikovul si omoara prin scoli. Da, e regretabil evrnimentul, da, se mai intampla. Nu, nu este o regula generala. Ai facut tu vreo statistica?

  4. Și mai erau întrebări de genul:cum atragem elita studențească?Pai așa:punem copii antisociali și cu CES în aceeași clasă și apoi de vina e profesorul.
    De ce este doar o singura filmare si doar din timpul orei?Fetele in mod clar sunt experte in ce fac și în mod sigur au un lung istoric.A apărut doar o filmare,doar din timpul orei și prin urmare profesoara,directoarea sunt vinovate.
    Nu e bătător la ochi?

    1. Cica “exces de zel” al profesoarei. Bah, dati-va cu reveneala: te suna directorul sa duci nu stiu ce hartoaga in ora, te duci, nu comentezi, ca te ia la ochi. Si daca directorul e la alt etaj sau in alt corp, aia au destul timp sa-si dea in cap. Sunt tot felul de cacaturi de situatii de dat la termenul de, la ora de si te duci sa dai, altfel iti vine pe cap ISJ-ul. Si da, asa e. Fata nu a creat nicio problema, nu a instigat sau ceva. Dar aveti dreptate: cand bagi in invatamant de masa elevi cu retard mintal te poti gandi ca dai peste cel putin un sociopat in clasa care il va agresa. News flash: scolile romanesti au din ce in ce mai multi elevi antisociali. Genetic, prin mediul familial sau de gasca, sunt din ce in ce mai multi. Mai bine s-ar investi intr-un psiholog la fiecare scoala si la inceputul fiecarui an elevii sa treaca printr-o reevaluare. Cei cu probleme consiliati daca nu e grav, cei grav la psihiatrie cu ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Cursurile vor fi suspendate în tot Bucureştiul vineri, pe 31 mai şi doar în şcolile de pe traseul Papei Francisc, joi 30 mai, anunţă primarul Gabriela Firea şi inspectorul şcolar general

Cursurile liceelor, şcolilor şi grădiniţelor aflate pe o rază de 1-2 km, pe traseul vizitei Papei Francisc vor fi suspendate joi 31 mai, a anunţat Gabriela Firea. Aceasta a declarat…
Vezi articolul

VIDEO Vor fi 5 itemi de departajare, pentru nota maximă, la noul Bacalaureat din anul 2027, spune secretarul de stat Bogdan Cristescu într-un exemplu ilustrativ pentru examenul reformat propus în proiectul legii educației. Proba unică ar putea fi de maximum 4 ore, cu pauze

La examenul de bacalaureat din 2027, elevii vor susține o probă de verificare a competențelor dintr-un trunchi comun de materii, indiferent de profil și de specializare, iar diferența va fi…
Vezi articolul