Întârzieri peste întârzieri la tichetele educaționale pentru copiii din familii defavorizate. Cardurile ar putea să ajungă săptămâna viitoare – surse

45.392 de vizualizări
Foto: Ministerul Fondurilor Europene
Tichetele educaționale în valoare de 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte, care se acordă elevilor defavorizați prin OUG nr. 83/2023, ar putea să ajungă la beneficiari în cursul săptămânii viitoare, când se încheie al doilea modul din acest an școlar. Cardurile ar fi trebuit inițial să ajungă în octombrie. Potrivit surselor Edupedu.ro, urmează ca listele cu numele beneficiarilor, verificate de STS, să ajungă la școli și apoi vor fi distribuite cardurile. Până vineri, 15 decembrie, secretariatele școlilor trebuie să facă manual anumite modificări în aplicația unde sunt introduse datele părinților. Asta înseamnă noi întârzieri pentru acordarea tichetelor pentru cei peste 400.000 de beneficiari.

Cardurile educaționale pentru elevii defavorizați ar putea ajunge la beneficiari abia în ultima săptămână din al doilea modul de școală, potrivit surselor Edupedu.ro. Tichetele în valoare de 500 de lei se pot folosi doar pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru școală și ar fi trebuit inițial să ajungă la copii și părinți în luna octombrie, dar au fost numeroase extinderi de termene ale OUG.

Listele finale cu beneficiarii sunt verificate de STS printr-o aplicație și urmează să ajungă la școli în aceste zile. Între timp, mai spun sursele noastre, școlile trebuie să mai facă modificări manuale în aplicația unde sunt introduse datele părinților, ceea ce ar putea să mai îngreuneze procedura până la care vor ajunge cardurile la părinți.

Ce prevede nota trimisă de Ministerul Educației Inspectoratelor școlare:

“Vă transmitem precizările Ministerului Educației cu privire la implementarea măsurilor de acordare a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pentru preșcolarii și elevi dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, transmise la data de 13.12.2023.

Pentru a putea distinge posesorul cererii, care va primi sprijinului educațional și care va folosi acest sprijin așa cum este el destinat, s-a realizat o modificare a aplicației care colectează atributele acestor cereri.

Atașăm aceste precizări, cu recomandarea ca modificările/actualizările în aplicația SIIIR să se realizeze până cel mai târziu la data de 15.12.2023, conform instrucțiunilor atașate.

  1. Accesați modulul Managementul elevului – meniul Lista părinți/tutori și editați părintele din lista de părinți.
  2. Accesați tabul Atribute, apăsați butonul Adaugă, selectați atributul TITULAR SOLICITARE AJUTOR CF OUG 83/2023″.
  3. Completați textul „DA” în câmpul Valoare, completați data în câmpul Data intrării în vigoare și apoi apăsați butonul Salvează.
    Observație: NU se completează câmpul Data ieșirii din vigoare a atributului.
Procedura prin care cardurile ajung la beneficiari

Într-un răspuns pentru Edupedu.ro, Ministerul Fondurilor Europene precizează că “Ministerul Educației, prin unitățile de învățământ din subordine, va primi și centraliza cererile pentru acordarea acestei măsuri de sprijin educațional, iar lista cu destinatarii finali eligibili va fi stabilită în urma verificărilor realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne (prin Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor și Inspectoratul General pentru Imigrări)  precum și al Agenției Naționale de Administrare Fiscală”

Pe baza listei cu destinatarii finali comunicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, se emit, în ordinea primirii listelor, măsurile de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional de către unităţile emitente autorizate de Ministerul Finanţelor.

Inspectoratele școlare (Ministerul Educației) distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional către unitățile de învățământ.

Unitățile de învățământ transmit tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional destinatarului final: părinte/ reprezentant legal/ tutore.

Suporturile electronice se alimentează în termen de 2-3 zile lucrătoare din momentul în care MIPE primește confirmarea de livrare a acestora către beneficiarii finali.

Cine primește tichetele educaționale

Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă. Termenul până la care părinții au putut depune cererile pentru tichetele educaționale fusese extins până la data de 26 noiembrie, potrivit unei modificări a ordonanței de urgență, publicată în Monitorul Oficial. 

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
  • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;

b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.

Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.

Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Informații de context

La finalul primului modul de școală, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța într-o postare pe Facebook că a finalizat modelul cardurilor pe care părinții le pot folosi pentru a cumpăra rechizite pentru copii. Nu este precizat însă și când vor primi aceste carduri cei peste 410 mii de beneficiari. Ordonanța de urgență nr.83/2023 menționează doar că cei 500 de lei vor fi acordați într-o singură tranșă, dar nu există și un calendar anunțat.

Pe 20 octombrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a anunțat că se extinde termenul de depunere al cererilor până pe 26 noiembrie. Edupedu.ro a scris că în aceeași zi, a fost lansată și licitația pentru achiziția cardurilor cu care părinții pot cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru elevii defavorizați.

Chiar dacă părinții nu mai trebuie să aducă adeverințe de venit, procedura de verificare a veniturilor și de acordare a tichetelor educaționale este una birocratică în continuare.

În toamna anului trecut, Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene la acea vreme și actual ministru al Finanțelor în cabinetul Ciolacu, a declarat pentru Edupedu.ro că, începând cu anul școlar 2023-2024, o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile.

Acesta spunea vă banii ar putea să fie virați înainte să înceapă anul școlar: „Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Listele de beneficiari încercăm să le generăm fără să mai umble după adeverințele de venit. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie (…)”, spunea Boloș în noiembrie 2022.

Și anul trecut, când cei 500 de lei pentru cumpărarea rechizitelor și hainelor se acordau în două tranșe, ministerul a întârziat aproape un an școlar cu emiterea cardurilor și încărcarea lor. Abia în luna mai au primit toți beneficiarii restul banilor, cu o lună înainte de vacanța de vară. Ministrul Fondurilor Europene de atunci, Marcel Boloș inițial invocase greva profesorilor ca motiv pentru întârzierea celor 500 de lei.

Citește și:
Tichetele educaționale în valoare de 500 de lei vor ajunge la beneficiari în prima jumătate a lunii decembrie, încărcate – surse
Ministerul Fondurilor Europene anunță la finalul primului modul de școală cum vor arăta noile carduri pentru tichete educaționale, în valoare de 500 de lei, cu care cei peste 410 mii de elevi ar fi trebuit să poată cumpăra rechizite la începutul anului școlar
Toți beneficiarii tichetelor educaționale în valoare de 500 de lei vor primi carduri noi – precizează Ministerul Fondurilor Europene / Nu se știe când vor fi livrate, pentru că licitația pentru carduri a fost lansată abia vineri, după ce Guvernul a extins termenul până la care părinții pot depune cererile
OFICIAL Părinții pot depune cererile pentru tichetele educaționale în valoare de 500 de lei pentru rechizite până în data de 26 noiembrie
Părinții pot depune cererile pentru tichetele educaționale de 500 de lei până pe 26 noiembrie, după ce termenul a fost prelungit, anunță purtătorul de cuvânt al Guvernului
Toți beneficiarii tichetelor educaționale în valoare de 500 de lei vor primi carduri noi – precizează Ministerul Fondurilor Europene / Nu se știe când vor fi livrate, pentru că licitația pentru carduri a fost lansată abia vineri, după ce Guvernul a extins termenul până la care părinții pot depune cererile
OFICIAL Modelul de cerere pentru acordarea tichetelor educaționale de 500 de lei, în 2023, aprobat prin Ordin de ministru / Cererile se depun până pe 26 noiembrie

10 comments
  1. De ce n-au primit toți copiii până acum aceste tichete,mai e o lună și se sfârșește anul școlar,așa sunt ajutați copiii rușine că în țara asta nu se respecta nimic

  2. De ce unii copii nu au promit ticheye, chiar daca se incadrau ca fiind eligibili. Stie cineva cui trebuie sa ne adresam pt a remedia aceasta situatie?

  3. As vrea sa îmi explice cineva de ce trebuie sa dea școlile aceste tichete care nu sunt condiționate de note sau absențe. Școala ar putea da adeverință de elev iar de calcule de venituri sa se ocupe cei care dau ajutoare sociale. Sau sa se angajeze asistenți sociali în scoli. Școala trebuie sa se ocupe de educație nu sa distribuie bani și tichete. Unele scoli nici nu au personal pentru asta. Ma întreb ce se întâmplă în școlile care au 0,25 norma de secretar sau de contabil.

    1. La nicio școală din România n-au ajuns încă, stai calm. Guvernul promite cu gura mare, dar de ținut de promisiuni nu prea se ține.

  4. Bună ziua. Fiind secretară la o școală, țin să menționez că nu 3ste vina școlilor, a secretarilor această întârziere. Noi am procesat la termen cererile pentru aceste ajutoare, vina este a celor care târziu și-au dat seama ca există familii cu mai mulți copii, iar acolo este o problemă pentru că SIIIR-ul nu știa sa aleagă același părinte la toți frații. Astfel s-au gândit cei de la SIIIR că rugăm secretarii din școli să lingă din nou toate dosarele și sa introducă un atribut care sa îi ajută pe ei. Termenul de completare l-am primit de ieri pe mâine. Din păcate ăsta este sistemul nostru românesc!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Povestea cărții de povești pentru copii pentru care se bat edituri din alte țări / Alex Donovici: Seria ȚUP a început de când am văzut-o pe Lorelai Moșneguțu cum a apărut cântând la pian cu degetele de la picioare, fără mâini

Poveștile clasice pentru copii sunt cunoscute tuturor părinților care aleg să citească o carte în loc să îi lase pe aceștia în fața televizoarelor. Există, în ultimii ani, o tendință…
Vezi articolul

Iohannis despre moartea copilului de 3 ani căzut în fosa septică a școlii: ”Dureroasă și revoltătoare. Situaţia în care se găsesc încă multe şcoli din ţară este o ruşine naţională pentru România europeană a anului 2019”

Preşedintele Klaus Iohannis consideră “dureroasă şi revoltătoare” tragedia din judeţul Iaşi, unde un copil de 3 ani şi-a pierdut viaţa după ce a căzut în fosa septică din curtea unei…
Vezi articolul