Licitația pentru cele 70 de milioane de teste-Covid de salivă se lansează joi, 14 octombrie. Președinta Oficiului Național de Achiziții, Cornelia Nagy: Estimez că licitația se va finaliza în aproximativ două săptămâni

863 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC) lansează joi, 14 octombrie, licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă pentru depistarea coronavirusului, care urmează să fie folosite în unitățile de învățământ pentru testarea elevilor și angajaților din sistem. Licitația ar urma să fie finalizată în aproximativ două săptămâni, a explicat pentru Edupedu.ro, președinta ONAC, Cornelia Nagy.

„Facem documentația, mai avem câteva puncte și mâine dăm drumul achiziției publice. Mai departe, urmează depunerea ofertelor, cel mai probabil marți dimineață, ca să le oferim timp să ceară clarificări și după aceea depinde de numărul de ofertanți, fiindcă Uniunea Europeană a aprobat 161 de teste, avem peste 220 de importatori și depinde câți vor veni. La licitația de teste nazo-faringiene am avut 42 de oferte, estimez că la testele pe bază de salivă am putea avea în jur de 80 de ofertanți. Imediat ce vom anunța câștigătorii, vom încheia acordul-cadru, nu se va ține perioada de contestare, fiindcă ai dreptul la negociere să nu ții perioada aceasta.

După ce încheiem acordul-cadru, îl vom trimite la IGSU pentru punere în aplicare. Estimez că licitația se va finaliza în aproximativ două săptămâni”, a declarat Cornelia Nagy pentru Edupedu.ro.

Sorin Cîmpeanu a spus, pe 3 octombrie, că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC).

Cîmpeanu a mai declarat ulterior, pe 4 octombrie, că elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână și că pentru asta este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat pe 9 octombrie achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, potrivit hotărârii 83. Este vorba de cele 70 de milioane de teste care urmează să fie achiziționate prin Inspectoratul general pentru Situații de Urgență. Decizia este una procedurală, la o săptămână după ce a fost anunțată public introducerea de teste pe bază de salivă în școli, ca măsură complementară de monitorizare după eliminarea pragului de infectare de 6 la mie din procedura de decizie pentru închiderea unei unități de învățământ.

„Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă”, potrivit CNSU.

Propunerea CNSU prevede ca banii să vină de la Guvern, din fondul de rezervă bugetară: „pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”.

Totodată, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ trebuie să sprijine testarea rapidă antigen non-invazivă efectuată din probă de salivă a elevilor şi preşcolarilor, personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic.

Foto: © FedecandoniphotoDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
EXCLUSIV Testele de salivă pentru elevii din școli nu trebuie să fie omologate de Agenția Națională a Medicamentului din România, spune șeful instituției, Robert Ancuceanu: Sunt 160 de teste autorizate deja de Comisia Europeană / Premierul și ministrul Educației susțineau că procedura e blocată la ANM


5 comentarii
  1. Super guwern! Maxim. Dar na, cam asta isi doreau profesorii. Un nemernic ordinar la minister care nu minte mai mult decat respira si isi bate joc de copii, de parinti si de scoala. Care se crede si expert in sananate, peste DSP sau ISU. Super am ajuns.

  2. Pana cumpara ei testele vom intra in online, sa faca licitatie pentru saptamanile ramase, plus ca multi sunt deja in online, mai avem si 2 zile libere 30 noi si 1 dec.
    Vor cumpara teste care vor expira pentru ca nu vor fi folosite. Nu pot face licitatie la 4-6 saptamani sau vor sa sifoneaze banii statului?

  3. De ce se cumpara 70 milioane de teste?

    Parca ele erau estimate pentru 11 saptamani de scoala fizica (in ipoteza ca se va accepta testarea tuturor biseptamanala), pana sunt achizitionate si distribuite, vor mai ramane maxim 7 sapatamani de scoala, deci jumatate din cantitate este mai mult decat suficient avand in vedere ca nu vor reveni toate clasele la scoala la 1 noiembrie.

    Nu putem folosi banii respectivi la ceva mai bun cum ar fi medicamente pentru cei care acum se afla in spitale ACUM?

  4. După ce au aruncat cu banii pe ” dotările” pentru online acum vine alta gogomănie:bani aruncați pe teste luate la suprapreț. Ei sa trăiască bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Într-o clasă de liceu vor fi maximum 26 de elevi. Președintele Federației Părinților susține că ministrul Educației i-a anunțat că se face recalibrarea cifrelor de școlarizare pentru filiera teoretică, după apariția criticilor privind desființarea claselor

În clasele de liceu, pe filiera teoretică, numărul maxim de elevi într-o clasă va scădea de la 28 la 26, conform asigurărilor pe care Iulian Cristache, președintele Federației părinților, spune…
Vezi articolul

Comitetul pentru Situații de Urgență aprobă scenariul roșu pentru unele școli la câteva zile distanță după ce acestea au decis deja suspendarea cursurilor fizice. Ordonanța 147 prevede că părinții își pot lua liber plătit doar când Comitetul hotărăște trecerea școlii în online

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență (CMBSU) a anunțat, joi, că elevii și profesorii din 15 școli din București trec la scenariul roșu, deci la predarea online. O parte dintre…
Vezi articolul

Uniunea Europeană lansează un nou instrument de garantare in valoare de 50 de milioane de euro destinat dezvoltării abilităților și educației pe continent

Fondul European de Investiții și Comisia Europeană au anunțat, miercuri, lansarea unei noi facilități-pilot de garantare, destinată îmbunătățirii finanțării pentru persoane fizice și organizații interesate să investească în întărirea abilităților…
Vezi articolul