Liga Studenților Iași acuză că mai mulți profesori de la UMF Grigore T. Popa ar fi comis abuz în serviciu și șantaj, pentru că ar fi condiționat accesul la examene de vaccinarea studenților împotriva Covid-19

624 de vizualizări
Sursa: Facebook – UMF Grigore T. Popa
Liga Studenților din Iași anunță că a depus un denunț pentru sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, prin care acuză cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași de abuz în serviciu și șantaj, pentru că ar fi condiționat accesul studenților la examene de vaccinarea împotriva Covid-19. Organizația susține că “în momentul de față se exercită presiuni foarte mari asupra studenților UMF Iași care nu s-au vaccinat din considerente personale sau medicale (sarcină, alăptare, afecțiuni grave cu contraindicații, boli auto-imune etc.), existând o stare de temere permanentă în rândul tinerilor mediciniști, aceștia fiind amenințați că nu vor trece examenele sau că nu vor mai putea ajunge medici.”
  • Amintim că, luna trecută, decizia conducerii UMF Grigore T. Popa de a condiționa participarea la examene de vaccin, de teste negative sau de dovada trecerii prin boală a fost criticată de Liga Studenților, dar a fost apărată, între altele, de premier și de ministrul Educației. Acesta din urmă a apreciat, între altele, că “nu e îngrădit niciun drept”, iar “dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere”.

Liga Studenților acuză acum în comunicatul de presă că mai mulți profesori ar fi refuzat accesul studenților nevaccinați din varii motive, chiar dacă unii au prezentat teste. Între altele, e prezentată o imagine ce pare a fi o copie a unui mesaj din partea unei profesoare, prin care aceasta ar condiționa participarea la o simulare de prezentarea unei copii a certificatului de vaccinare, deși, arată organizația studențească, “Ministerul Sănătății a apreciat printr-o adresă înaintată Avocatului Poporului că o astfel de condiționare este discriminatorie, fiind „în afara cadrului legal”.

Printre alte cazuri, este menționat și unul prin care, susține comunicatul, o profesoară ar fi organizat un examen “în afara intervalului de timp pentru care se aplica decizia” privind vaccinarea, dar “la examen au fost primiți doar studenții vaccinați, iar cel puțin 5 (cinci) studenți nu au fost primiți, deși au prezentat testele corespunzătoare”.

În mai, UMF Grigore T. Popa din Iași a adoptat două decizii prin care studenții și profesorii pot să participe la sesiunea de examene din vară doar dacă prezintă dovada vaccinării, un test PCR sau antigen negative, ori adeverință că au trecut prin COVID-19 în urmă cu cel mult 90 de zile. Atunci, premierul Florin Cîțu aprecia că măsura condiționării pe bază de vaccin sau teste PCR/antigen negative pentru a participa la examenele din vară anunțată de UMF Iași este luată „pentru a ne asigura că nu răspândim mai departe boala și de aceea se încearcă a se crea un mediu sigur pentru cei care participă la acest examen”.

În timp ce Liga Studenților aprecia că decizia UMF este o “ingerință total extralegală” care “creează un precedent foarte periculos”, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, aprecia că “nu este îngrădit niciun drept”, arătând că “dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere și am primi studenții de la medicină în spitale fără test PCR”.

Citește și:
Studenții și profesorii de la Universitatea de Medicină Iași pot participa la sesiunea de examene doar dacă prezintă dovada vaccinării, teste negative PCR sau antigen, ori adeverință că au trecut prin boală
Cîțu, reacție la decizia UMF Iași de a condiționa prezența la examenele din vară de vaccin sau teste negative: Astfel de măsuri se iau pentru a ne asigura că nu răspândim mai departe boala / Se creează un mediu sigur pentru cei care participă la acest examen
“Dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere” în cazul studenților – ministrul Educației, despre cazul UMF Iași / Liga Studenților din Iași: ce face universitatea e “o ingerință total extralegală”

3 comments
  1. Pai si daca asa s-a decis de catre facultate, ce mai caraie astia? Profesorul se supun deciziei facultatii. In alta(sau aceeasi) ordine de idei, medicinistii antivaccinisti nu au ce cauta in medicina. Sa se inscrie in ashramuri, in scoli de vraci si samani.

    1. bai nene, tu te auzi ce spui ? daca se decide de facultate sa nu intri in examen decat daca aduci un om viu sa il lobotomizezi , tu faci asta , ca ti-a cerut facultatea ? sau nu intri in examen daca nu dai o spaga ? sau nu intri in examen daca nu te imbraci in culorile curcubeului ? sau in chiloti ? sau daca nu dansezi jerusalema la capul bolnavului ? MA TU GANDESTI ? SAU “CÂRÂI” de plictiseala?
      MEDICINA nu inseamna vaccinism, inseamna sa TII CONT de toate CONTRAINDICATIILE si PRECAUTIILE si mai ales de OPTIUNEA pacientului. MEDICINA nu se face cu SATÂRUL nici cu FORTA. PRIMUM NON NOCERE , stii ce-i aia ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sancțiuni pentru profesori și directori și obligația școlilor de a avea un mecanism de sesizare anonimă în Regulament, introduse de Ministerul Educației în procedura de management a cazurilor de violență – surse

Profesorii și directorii vor fi sancționați dacă nu respectă procedura de management a cazurilor de violență, nerespectarea constituie abatere disciplinară. Școlile vor fi obligate să aibă în Regulamentul de ordine…
Vezi articolul

Andronescu despre propunerea de tăiere peste noapte a 30.000 de locuri la liceu: Nu am acum cifrele în faţă ca să vă spun, sunt două locuri mai sus sau două locuri într-o parte sau 10 locuri în partea cealaltă

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, reacţionează după ce Edupedu.ro a scris că aproximativ 30 de mii de locuri din licee au dispărut în proiectul de HG privind cifra de şcolarizare…
Vezi articolul

UPDATE Amendamentul care i-ar amnistia pe plagiatori a primit vot pozitiv în ședința de luni a Comisiei de Învățământ a Camerei Deputaților. USR a încercat întoarcerea la Comisie, dar propunerea a fost respinsă / Pălărie: Dacă trece de plen, vom sesiza CCR

Al doilea amendament-surpriză care i-ar amnistia pe plagiatori, după cum a avertizat USR, a trecut, luni, de Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, cu 11 voturi pentru și 6 împotrivă.…
Vezi articolul