Ligia Deca, mesaj pentru elevii care susțin Evaluarea Națională: Să nu își facă griji, subiectele sunt calibrate încât să fie reflectate cunoștințele lor

8.250 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministra Educației le-a transmis elevilor de clasa a VIII-a care luni, au susținut proba de limba și literatura română la Evaluarea Națională: “Să nu își facă griji, subiectele sunt calibrate încât să fie reflectate cunoștințele lor. Să nu îi învingă emoțiile, să învingă ei emoțiile”, a spus Ligia Deca. Ea a fost întrebată de un jurnalist dacă se așteaptă la rezultate bune în acest an la Evaluarea Națională: “Ne așteptăm la rezultate bune, așa cum am avut în fiecare an, în așa fel încât copiii să poată merge mai departe, conform potențialului”, transmite TVR.
  • Subiecte Evaluarea Națională 2023, Limba și literatura română. Elevii au avut de făcut o compunere de caracterizare a unui personaj dintr-un text la prima vedere și să spună în 50-100 de cuvinte dacă e importantă respectarea regulilor, cu argumente din Octavian Paler
  • Miercuri, 21 iunie are loc proba scrisă la Matematică, iar joi, 22 iunie, cea la limba şi literatura maternă.

Întrebată la jurnaliști ce mesaj le transmite elevilor care au susținut luni prima probă la Evaluarea Națională 2023, la limba și literatura română, ministra Educației le-a transmis să nu își facă griji.

“Să nu își facă griji, subiectele sunt calibrate încât să fie reflectate cunoștințele lor. Să nu îi învingă emoțiile, să învingă ei emoțiile. Ne așteptăm la rezultate bune, așa cum am avut în fiecare an, în așa fel încât copiii să poată merge mai departe, conform potențialului”, a spus Deca.

Informații de context

Amintim, anul acesta peste 15.000 de elevi de clasa a VIII-a nu au fost înscriși la Evaluarea Națională deși acest lucru se face automat de către secretariatele școlilor.

Secretarul de stat Florian Lixandru, din Ministerul Educației a spus că motivele pentru care aproape 1 din 10 adolescenti de 14 ani care erau înscriși în clasa a VIII-a în acest an școlar, nu au fost înscriși la Evaluarea Națională sunt două: „diferența de 10% o reprezintă elevii care fie nu au promovat clasa a VIII-a, elevii declarați repetenți, cât și elevii care nu doresc să susțină Evaluarea Națională. Este un procent comparabil cu anii anteriori”.

Ministerul Educației a anunțat că au fost înscriși la EN VIII din acest an 161.500 de elevi, în condițiile în care tot Ministerul Educației anunțat în luna martie că în clasa a VIII-a sunt înscriși peste 177.000 de elevi. Diferența de 15.500 de elevi a fost explicată mai sus de Florian Lixandru.

Lixandru a invocat dorința elevilor, mai exact lipsa de dorință a elevilor de a participa la Evaluarea Națională. Numai că înscrierea elevilor la acest examen este făcută automat de către școli, prin secretariatele acestora, pentru toți absolvenții de clasa a VIII-a, conform regulamentelor și legislației în vigoare. Elevii nu depun nicio cerere în acest sens, părinții nu depun nici ei vreo cerere sau vreun document, înscrierea la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a nefiind una de opțiune pentru școli sau pentru elevi și părinții acestora.

Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a nu este obligatorie pentru elvi, dar școlile sunt obligate să-i înscrie pe toți absolvenții, „conform evidențelor din școli”, aceștia având apoi opțiunea abia apoi dacă se prezintă sau nu la probele de examen.

„Pentru candidaţii din seria curentă, înscrierea se face, în perioada prevăzută de calendarul examenului, de către secretarii unităţilor de învăţământ, în conformitate cu evidenţele din şcoli”, conform metodologiei de organizare a Evaluării Naționale.

Anul trecut, la Evaluarea Națională 2022, după contestații, rezultatele finale arătau că 82,4% au luat medii peste 5.

Calendarul Evaluării Naționale 2023
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Citește și:
Subiecte Evaluarea Națională 2023, Limba și literatura română. Elevii au avut de făcut o compunere de caracterizare a unui personaj dintr-un text la prima vedere și să spună în 50-100 de cuvinte dacă e importantă respectarea regulilor, cu argumente din Octavian Paler
ULTIMA ORĂ Peste 15.000 de elevi care erau în clasa a VIII-a la începutul acestui an școlar nu au fost înscriși la Evaluarea Națională, conform datelor Ministerului Educației

2 comments
  1. “Să nu își facă griji, subiectele sunt calibrate pentru Romănia educată, unde targetul este de 70 % de analfabeți funcționali numai în primul an școlar,, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Planul de redeschidere a școlilor este foarte rațional. O să găsim o soluție echilibrată pentru siguranța epidemiologică în școli

Planul anunțat de președintele Klaus Iohannis de redeschidere descentralizată a școlilor “este foarte rațional”, a declarat Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. “Este nevoie să avem învățământ”, a…
Vezi articolul

Mai multe reclamații de la Ministerul Apărării și de la școli private, printre motivele reorganizării ARACIP, agenția care acreditează și evaluează școlile și grădinițele, susține secretarul de stat de la Educație, Radu Szekely / Se discută trecerea liceelor în administrarea consiliilor județene și standarde diferite pentru școlile private – interviu

Reorganizarea Agenției care acreditează, evaluează și autorizează școlile și grădinițele din România, ARACIP, a fost plănuită și pusă în forma unui proiect de hotărâre de guvern fără consultarea niciunui reprezentant…
Vezi articolul

Sfidare a Ministerului Educației față de cei 11 candidați din Ilfov cărora le-au fost anulate lucrările la Limba română, BAC 2023, după 40 de minute de examen: Considerăm că timpul acordat de 5 minute pentru transcriere a fost suficient. Majoritatea candidaților nu scriseseră nimic sau doar câteva rânduri la acel moment

Ministerul Educației susține, într-un răspuns trimis către Edupedu.ro, că timpul acordat transcrierii pentru cei 11 elevi care au susținut proba de Limba română, BAC 2023, la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”…
Vezi articolul