VIDEO Monica Anisie, propusă la Ministerul Educației: Urgent voi reduce numărul imens de hârtii cu care este împovărat cadrul didactic. Părinții, elevii și studenții sunt sătui de reformă, voi asigura stabilitate

43.205 vizualizări
Foto: Inquam Photos George Calin
Reducerea numărului imens de hârtii pe care un cadru didactic trebuie să le completeze la cererea inspectoratelor, ministerului sau a ARACIP, aceasta este „măsura urgentă” pe care Monica Anisie, ministrul propus în Cabinetul Orban pentru Educație și Cercetare, a declarat că o va lua dacă va ajunge la minister. Audierea ministrului propus a avut loc la comisia de învățământ din Parlament.

UPDATE ora 13:10: Monica Anisie a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Educației și Cercetării 

Cele mai importante declarații:

Nu am renunțat niciodată, la fel cum nu voi renunța nici acum, să fiu profesor, să merg la școală.

În toată cariera mea am considerat că noi profesorii nu suntem numai niște persoane care trebuie să le oferim tinerilor, să le livrăm niște cunoștințe pentru ca aceștia să își formeze competențele. Am considerat că trebuie să construim oameni. Și dacă gândim în felul acesta putem contrui un stat, o Educație adevărată.

Vă asigur că nu veți afla din presă despre măsurile pe care am de gând să le iau. Am pus preț întotdeanuna pe consultarea publică.

Este adevărat, sunt multe probleme în sistem, dar cu o consultare, cu perspectivă și încredere putem rezolva lucruri.

Obiectivele: 

Reperele mandatului vor fi stabilitate, transparență și predictibilitate în sistem.

Se vorbește tot timpul de reformă, reformă și iarăși reformă. Cred că și elevii, și studenții, și părinții sunt la acest moment sătui de reformă. Trebuie stabilitate în sistem.

Voi acorda întreaga mea atenție elevului încă de la primele ore de predare și învățare.

Accesul legal la toate formele de învățământ, fără niciun fel de discriminare.

O problemă de sistem este segregarea școlară.

O altă problemă de sistem este abandonul școlar. Participarea dumneavoastră alături de minister va fi una care va conduce la măsuri destul de bune. E important să gândim programe care să prevină abandonul școlar. În 2016 am inițiat programul masa caldă cu ministerul Finanțelor și al Dezvoltării. Eu nu i-aș spune masa caldă neapărat, ci i-aș spune masa la școală. Dacă în 2016 rata abandonului școlar a fost de 6,1%, s-a ajuns la 1,3% în 2017, în acele școli pilot. Iată că trebuie să luam decizii bune, trebuie să punem umărul pentru ca în felul acesta să realizăm ceea ce este mai bine pentru cei care sunt obiectul abandonului școlar.

Decontarea integrală a transportului.

Programul after-school trebuie dezvoltat.

În învățământul universitar. Cred că nu este aliniat suficient la piața forței de muncă. Numărul de absolvenți de științe, inginerie, matematică este extrem de scăzut. Toată lumea vorbește despre cum cei mai buni copii ai noștri nu mai vin în universitățile noastre, ci se duc în universități din străinătate. Cred că dacă ne punem la masă, cei din preuniversitar, cu cei din universitar, am găsi solutii. Dezvoltarea programelor universitare de licență, master, doctorat, pentru a asigura prezența unor cadre didactice bine pregătite.

Susțin desfășurarea programelor de master didactic.

Să eliminăm cultura plagiatului și să creștem calitatea în educație.

Pentru Cercetare voi verifica stadiul proiectelor cu finanțare europeană pentru perioada 2021-2027. Avem șansa să câștigăm proiecte de 16 milioane de euro. Toată lumea știe că ținta propusă a fost de 1% din PIB, acum e 0,17% din PIB. Dacă ar fi existat o creștere așa cum era prevăzută în 2016, am fi ajuns la 0,7%. Îmi propun să fac tot posibilul ca în domeniul cercetării lucrurile să fie construite temeinic.

Măsuri de rezolvat urgent:

  • pregătirea bugetului pentru 2020
  • audit intern, firesc, în vederea predării-primirii
  • integrarea cercetării
  • deblocarea activității manageriale în anumite inspectorate, acolo unde delegările încetează
  • soluționarea pentru cifrele de școlarizare anul I universitar
  • extrem de urgent: reducerea numărului imens de hârtii cu care este împovărat cadrul didactic și care în loc să se preocupe de educația elevului, se preocupă de construirea hârtiilor cerute de minister, inspectorat sau ARACIP. Din postura de director la direcția de inspecție școlară de la minister am constatat că atunci când inspectorii merg în inspecții, se apleacă mai mult spre verificarea documentelor și nu spre verificarea actului educațional. Cred că este momentul să dăm încredere colegilor profesori, că ei pot realiza educație prin modul în care se prezintă la clasă, nu prin completarea hârtiilor atât de importante pentru inspectorate.

Citeșe și:

Cine este Monica Anisie, ministrul propus al Educației și Cercetării

A fost secretar de stat pe preuniversitar în Ministerul Educației, în Guvernul Cioloș, în 2009-2011 a fost inspector școlar general adjunct la ISMB, a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universității București, iar în 2011 a obținut un atestat de la Academia Națională de Informații.

A fost pentru câteva luni consilier în departamentul de Educație al președintelui Iohannis, la finalul lui 2017, tot pentru o scurtă perioadă a colaborat cu Platforma România 100 fondată de Cioloș și miniștri din guvernul tehnocrat, în 2016 a fost secretar de stat pentru preuniversitar în Guvernul Cioloș (sub miniștrii Adrian Curaj și Mircea Dumitru), iar în 2012-2014 a fost consilier la președinție în perioada în care Daniel Funeriu a fost consilierul pe educație al fostului președinte Traian Băsescu.

Pe 9 octombrie 2019, Monica Anisie scria pe pagina sa de Facebook că Organizația PNL București a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la obligativitatea ca elevii cu medii de admitere sub 5 să urmeze școlile profesionale. “Ca președinte PNL Sector 2, expert în domeniul educației naționale și profesor în învățământul liceal, apreciez că prevederea care face referire exclusiv la admiterea în învățământul liceal de stat, este pe deplin discriminatorie. Pe cale de consecință, un elev care a obținut la evaluarea națională mai puțin de nota 5 (cinci) are totuși posibilitatea de a se înscrie în învățământul liceal privat cu taxă, indiferent de media de admitere dacă părinții acestuia își permit, financiar, acest lucru“, susținea atunci Anisie.

Liberalii au cerut atunci CNCD să amendeze Ministerul Educației și să oblige instituția să anuleze articolul 10 din ordinul nr. 4948/2019 privind organizarea admiterii la liceu pentru anul școlar 2020-2021 (detalii aici).

În luna mai 2019, o acuza pe Ecaterina Andronescu, ministrul de la acea vreme, că este preocupată să-și șteargă “eticheta de ‘groparul învățământului profesional’ schimbând din pixul propriu raportul numărului de locuri de la liceu și învățământul profesional” (detalii aici).

În vară, Coaliția fondată de Alexandru Cumpănașu anunța că soțul Monicăi Anisie, Adrian Anisie, a devenit șef al Departamentului CNMR pentru Combaterea Infracționalității.

Potrivit declarației de avere, Monica Anisie are un teren agricol de 10.000 de metri pătrați și unul intravilan de 1.000 de metri pătrați în Ilfov, primul dobândit prin moștenire în 2010 și al doilea prin donație, în 2009. Mai deține, împreună cu soțul său, un apartament în București și o casă de vacanță în Ilfov, precum și un Kia Sportage din 2017, un Hyundai Elantra din 2005 și un Ford Fiesta din 2010.

La capitolul venituri, Monica Anisie a declarat pe 2018 un venit anual încasat de 49.814 lei – salariu de la Ministerul Educației pentru funcția de director (ianuarie – octombrie),  26.161 lei de la Colegiul Național Tudor Vianu din București unde este profesor, 9.132 de lei de la Administrația Prezidențială – unde a fost consilier în departamentul de educație în perioada noiembrie-decembrie 2018.

Soțul său, Adrian Anisie, a încasat în 2018 un salariu de 113.000 lei ca ofițer în cadrul Direcției Generale Anticorupție din cadrul MAI, iar fiica sa apare cu un salariu de 11.715 lei pe 2018 din poziția de consilier în Parlamentul României.

Descarcă de aici declarația de avere a Monicăi Anisie

CV Monica Anisie

Experiență profesională:

  • 2016: Secretar de Stat pentru învățământul preuniversitar în Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, condus de Adrian Curaj și ulterior de Mircea Dumitru
  • ianuarie 2016-februarie 2016: Director General Direcția Generală Învățământ Preuniversitar, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice
  • februarie 2014-ianuarie 2016: Director al Direcției Inspecție Școlară din Ministerul Educației conduse de Sorin Cîmpeanu
  • 2012-2014: Consilier în Departamentul de Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale, în mandatul de consilier prezidențial deținut de Daniel Funeriu
  • 2011-2012: Secretar General Adjunct la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, condus atunci de Daniel Funeriu
  • 2009-2011: Inspector Școlar General Adjunct la Inspectoratul Școlar al Municipiului București
  • 2008-2009: Membru în comisiile de lucru ale Ministerului Educației Cercetării și Inovării
  • 2007-2009: Membru în consiliul consultativ al Inspectoratului Școlar al Municipiului București
  • 2007-2009: Profesor metodist, delegat al Inspectoratului Școlar al Municipiului București
  • 2005-2009: Responsabil al comisiei metodice de limbă şi literatură română
  • 2001-2005: Consilier şcolar cu rang de director adjunct
  • 1994-prezent: Profesor limba și literatura română

Educație și formare:

  • 2012: atestat, Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici, Autoritatea Națională a Funcționarilor Publici
  • 2012: certificat, Control intern/managerial, strategie și aplicare, Ministerul Finanțelor Publice
  • 2011: atestat, OSCINT pentru Management educațional preuniversitar, Academia Națională de Informații
  • 2011: Atestat, Educație pentru Uniunea Europeană
  • 2010: Certificat, mentor, Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor
  • 2010: Certificat, manager de proiect Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor
  • 2009: Certificat, Practica studiilor de impact privind politicile publice în domeniul educației, Secretariatul General al Guvernului
  • 2007-2009: Diplomă Master, Integrare Europeana si problematica sociala, Facultatea de Științe politice, Sociologie și Relații Internaționale
  • 2007-2008: Diploma Master, Management educațional, Școala Națională de Studii Politice și Administrative
  • 1992-1996: Diploma de Licență, Universitatea București, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine

Foto: Inquam Photos George Calin


1 comment
  1. Va felicit pentru functia pe care ,se pare ca o veti obtine .Legat de abandonul scolar , nu doar masa la scoala , ci si profesorul itinerant si psihologul ar fi absolut necesari .Se stie ca nu toti copiii au acelasi ritm de invatare ,asa ca , cel putin la gimnazial ,mai ales cei cu CES au neaparata nevoie de un itinerant . sa se lucreze cu grupe mici si sa fie ajutati ca sa capete incredere in ei .Psihologul este absolut necesar pentru copii de pe la 10 -11 ani cand incep schimbarile fiziologice si psihice .Acesta ar putea monitoriza cazurile de teribilism , consum de droguri , fumat ,alcool , sex timpuriu ,dependenta de internet , vulnerabilitatile mai ales pt fete etc .Legat de posturi , aici e o intreaga tevatura , sunt profesori , la gimnazial in general, care s -au titularizat cu 5 -6 in urma cu 10- 15 ani . Nu mai vorbesc de pensionabilii care stau ca titulari pana la 68 de ani, femeile . E nedrept ,fiindca NU MAI SUNT POSTURI TITULARIZABILE DE ANI BUNI :Si nu e drept ca unul titularizat cu 6 sa fie mare sef, iar noi , care luam an de an note peste 8 chiar 9 la titularizare sa ramanem fara post !S -au ocupat nedrept posturi de romana , ori de psiholog de catre foste invatatoare , care au facut la distanta Litere, FARA A MAI DA EXAMEN DE TITULARIZARE ELE FIIND TITULARE CA INVATATOARE :Si nu e drept , ca sa te titularizezi ca invatator dai examen ceva literatura, ceva aritmetica ceva pedagogie si gata . Eu dau de ani de zile din ISTORIA LITERATURII, DIN GRAMATICA ACADEMIEI DIN TEORIA LITERAURII , DIN METODICILE MODERNE si iau mereu note peste 8 dar nu ma pot titulariza din lipsa de posturi .Anul acesta am luat 9,35, dar nefiind post titularizabil nu am putut sa ma titularizez ,asa incat lucrez la 3 scoli pt a evita o naveta de sute de km .Ar fi bine sa reglementati cumva problema asta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Senatorul USR Ștefan Pălărie acuză lipsa de transparență și de respect a ministrei Educației: “Ligia Deca nu vine în dialog la comisii, nu publică legile Educației, aștept de două luni un răspuns pe tema Catalogului electronic”

Senatorul USR, Ștefan Pălărie o acuză pe ministra Educației Ligia Deca de lipsă de respect și transparență. Mai exact, senatorul spune că Ligia Deca “vorbește doar prin intermediari, nu vine…
Vezi articolul

Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare: Fără cozi și liste la învățătoare, regula care a revoluționat județul Timiș după o decizie a CNCD

Presiunea părinților de a ajunge la o anumită învățătoare s-a acutizat într-atât, încât ajunseseră învățătoarele să meargă către directori cu propuneri de 50 de copii pe 25 de locuri, directorii…
Vezi articolul
Trecerea în online, elev plictisit la ore.

Plângere împotriva Ministerului Educației și Guvernului la Consiliul pentru Combaterea Discriminării, pentru discriminarea elevilor din școlile publice, prin vacanța forțată

Trei organizații neguvernamentale au depus plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, împotriva mai multor autorități, pentru “discriminare inacceptabilă” între elevii din sistemul public “privați de dreptul la educație” prin…
Vezi articolul