Obligația ca elevii cu medii sub 5 să meargă la școala profesională – sesizată de PNL București la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

6.361 de vizualizări
Monica Anisie / Foto: Facebook
Liberalii cer Consiliului pentru Combaterea Discriminării să oblige Ministerul Educației să anuleze prevederea care trimite elevii cu media de admitere sub 5 la profesională. PNL București a sesizat CNCD cu privire la obligativitatea de a urma școala profesională impusă anul acesta de Ministerul Educației elevilor care susțin Evaluarea Națională și obțin o medie de admitere sub 5. “Ca președinte PNL Sector 2, expert în domeniul educației naționale și profesor în învățământul liceal, apreciez că prevederea care face referire exclusiv la admiterea în învățământul liceal de stat este pe deplin discriminatorie”, susține Monica Anisie.
  • Amintim că Asociația Elevilor din Constanța a dat în judecată Ministerul Educației, la finalul lunii septembrie, pentru a obține anularea măsurii care trimite elevii cu media de admitere sub 5 la profesională

“Un elev care a obținut la evaluarea națională mai puțin de nota 5 (cinci) are totuși posibilitatea de a se înscrie în învățământul liceal privat cu taxă, indiferent de media de admitere dacă părinții acestuia își permit, financiar, acest lucru. Acest subterfugiu legislativ, permis de actul normativ emis de Ministerul Educației Naționale (MEN), îi discriminează direct pe elevii care provin din medii defavorizate și nu își permit să achite taxele la învățământul privat, pentru continuarea studiilor liceale ale copiilor lor”, atrage atenția președintele PNL Sector 2, Monica Anisie.

Aceasta anunță că Petiția PNL a fost trimisă pe 10 octombrie 2019 Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Liberalii cer CNCD să amendeze Ministerul Educației și să oblige instituția să anuleze articolul 10 din ordinul nr. 4948/2019 privind organizarea admiterii la liceu pentru anul școlar 2020-2021.

În sesizarea depusă de PNL București la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) se arată că “prin limitarea accesului elevilor la învățământul liceal, aceștia devin în percepția publică o categorie de persoane stigmatizate privind potențialul intelectual, cu atât mai mult cu cât accesul lor la învățământul profesional nu se face pe baza abilităților practice sau a consilierii psihoatitudinale”.

În plus, liberalii arată în plângere că prevederea “face referire exclusiv la admiterea în învățământul liceal de stat, ceea ce înseamnă că un elev care a obținut o medie de admitere mai mică decât 5.00 are posibilitatea de a se înscrie la învățământul liceal privat, aspect care denotă discriminare pe criterii financiare”.

“Un procent consistent din numărul elevilor țintiți de acest act normativ provin din medii defavorizate din punct de vedere socio-economic ceea ce le creează oricum o vulnerabilitate în competiția cu ceilalți, fie că părinții acestora nu sunt suficient de implicați în actul educațional, fie că aceștia nu își permit pregătire suplimentară din motive financiare”, prevede plângerea depusă la CNCD.

Liberalii susțin că “selecția pentru locurile la învățământul dual se face înainte de examenul de Evaluare Națională, ulterior aceștia putând să opteze doar pe locurile rămase libere, în măsura în care acestea mai rămân disponibile, situație față de care acestora li se blochează / încalcă dreptul la educație”.

“Luând în considerare motivele expuse mai sus, considerăm că aceste prevederi discriminatorii vor conduce la segregarea acestei categorii de elevi cărora li se închide parcursul educațional bazat pe capacitatea intelectuală și nu pe abilitățile practice ale fiecăruia”, susțin liberalii.

DOCUMENT Sesizarea PNL București

Informații de background

Ministerul Educației a decis anul acesta ca admiterea la liceu 2020 să se realizeze numai pentru elevii care obțin medie de admitere peste 5. Învățământul este obligatoriu până în clasa a X-a, iar elevii care termină clasa a VIII-a și au medii sub 5 de admitere se duc obligatoriu la școlile profesionale – fie ele clasice sau duale. Detalii aici

Prevederea apare în metodologia de admitere la liceu publicată pe 5 septembrie 2019 în Monitorul Oficial și semnată de ministrul interimar de atunci al Educației, Daniel Breaz.

Media de admitere la liceu se calculează în continuare luând în calcul media de la Evaluarea Națională 2020 (care are o pondere de 80% în media de admitere la liceu) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%).

Elevii care susțin Evaluarea Națională 2020 și care vor avea o medie de admitere la liceu sub 5 nu vor intra în procesul de repartizare la licee, fie ele tehnologice, teoretice sau vocaționale. Singura rută către care va trebui să se îndrepte este cea profesională, de 3 ani, duală sau clasică.

Limita de 5 pentru admiterea la liceu este prevăzută la articolul 2, alineatul 10 din ordinul publicat în Monitorul Oficial, care spune următoarele:
  • (10) La procesul de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021 participă numai elevii care au susținut evaluarea națională și a căror medie de admitere, calculată conform pct. I al anexei nr. 2 la prezentul ordin, este minimum 5.00 (cinci).
Foto: Monitorul Oficial

 

Ministerul Educației a discutat introducerea limitei mediei 5 pentru admiterea la liceu într-o ședință din august a Comisiei de Dialog Social de la nivelul instituției, în cadrul căreia Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret (FSE Spiru Haret) și Federația Asociațiilor de Părinți s-au pronunțat “pentru“, în timp ce Asociația Elevilor din Constanța (AEC) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) au fost “împotrivă“.

Pe 30 septembrie 2019, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a anunțat că a acționat în instanță Ministerul Educației, pentru anularea Ordinului ministrului care prevede că elevii cu medie de admitere de 5 nu pot intra la liceu. Motivul îl reprezintă “efectele discriminatorii pe care le are față de elevi, dar și faptul că denotă o atitudine de tipul ‘ascundem gunoiul sub preș’”, spune AEC, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Citește și:

 


1 comment
  1. Cei de la PNL vor sa transforme liceele tehnologice in fabrica de someri doar pentru capital politic! De altfel, nu ma mira ca cerintele lor sunt doar fata de rivalii politici nu si fata de cei care vor trebui sa asigure generatia urmatoare de valoare! Risca sa nu mai fie votati de cei care au capacitatea de a analiza civintele si faptele lor (ale PNL) si atunci decat [utini si de calitate mai bine multi si prosti! Educatia va avea un viitor glorios pe mana lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admitere la liceu 2023. Până pe 8 mai, școlile vor actualiza datele personale ale elevilor de clasa a VIII-a, în aplicația informatică SIIIR, potrivit Inspectoratului Școlar Mureș / Broșura cu locurile la liceu va fi publicată săptămâna viitoare

Până pe 8 mai, școlile vor actualiza datele personale ale elevilor de clasa a VIII-a, în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), potrivit unui anunț al Inspectoratului Școlar…
Vezi articolul

LISTĂ – ISMB a publicat lista cu locurile rămase libere la liceele din București, după înscrieri/ “Unii nu și-au dus dosarele, au plecat pe afară, la școli private”, spune inspectorul general școlar Vlad Drînceanu

Inspectoratul școlar general al Municipiului București (ISMB) a publicat lista cu locurile rămase libere după ce părinții au depus dosarele de înscrieri. Au rămas locuri la licee unde s-a intrat…
Vezi articolul

Admitere liceu 2024. Directoarea Andreia Bodea: În ziua în care sunteți programați, părinți și copii, să aveți foarte clar în mână și doar să copiați pe foaie ordinea corectă a opțiunilor. Dacă copilul are anul acesta media 9,21, coborâți până la un liceu unde anul trecut s-a intrat cu 8,21

„În ziua în care sunteți programați, părinți și copii, să aveți foarte clar în mână și doar să copiați pe foaie ordinea corectă a opțiunilor”, a declarat Andreia Bodea, directoarea…
Vezi articolul