Mai puțin de jumătate dintre copiii victime ale abuzului sexual, în cazurile înregistrate de abuz, au beneficiat de consiliere juridică și 75% de consilere psihologică – Salvați Copiii

206 vizualizări
Foto. Salvati Copiii
Mai puțin de jumătate dintre copiii care au fost victime ale abuzurilor sexuale în 2022 au beneficiat de consiliere juridică și asistență, iar aproximativ trei sferturi au beneficiat de consiliere psihologică, potrivit datelor statistice citate de organizația Salvați Copiii. Aceasta prezintă, într-un comunicat de presă, un centru-pilot deschis la București, unde copiii victime ale abuzului sexual și violenței primesc sprijin și protecție.

Potrivit t datelor statistice ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, citate de Salvați Copiii, în anul 2022 au fost înregistrate 17.175 de cazuri de abuz asupra copiilor, dintre care 1.912 au fost abuzuri fizice, 2.089 au fost abuzuri emoționale și 1.485 au fost abuzuri sexuale.

  • În cazul acestora din urmă, au beneficiat de consiliere juridică/asistenţă 591 de copii, iar de consiliere psihologică 1.135 de copii, în 121 dintre situații a fost nevoie chiar de servicii de psihoterapie. 

Salvați Copiii prezintă aceste date drept context pentru a prezenta serviciile unui centru-pilot Barnhus, deschis în București, unde “copiii victime ale abuzului sexual și violenței primesc, într-un spațiu sigur și receptiv la nevoile copilului, evaluare psihologică și medicală, beneficiază de audiere și protecție”.

Acesta este un proiect desfășurat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România

Centrul-pilot Barnahus din București, este, potrivit organizației, bazat pe un model integrat de servicii de evaluare psihologică și medicală, audiere și protecție a copiilor victime ale abuzului sexual și victime ale violenței domestice. 

  • Acesta oferă servicii de expertiză psihologică (sunt citate studii potrivit cărora peste 50% dintre victimele abuzurilor sexuale au avut în minte gândul sinuciderii), intervenție psihologică pentru obiective de la diminuarea dificultăților de somn la prevenirea revictimizării.

Modelul Barnahus presupune o colabrorare interinstituțională, fiind  incluse autoritățile naționale, prin  serviciile sociale, sistemul de sănătate, cel pentru protecția copilului și cel judiciar.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Testarea cu teste rapide antigen clasice rămâne o opțiune pentru copiii care merg la școală / Astăzi sau mâine va fi redactată forma finală a ordinului comun cu Ministerul Educației – ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă

Testarea cu teste rapide antigen clasice, prin exudat nazofaringian, rămâne o opțiune pentru copiii care merg la școală, iar în cazul testelor din salivă, „rezultatul pozitiv al unui test în…
Vezi articolul