Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara: Haideți să fim Pasărea Phoenix a științei, a culturii, a întregii Românii

198 de vizualizări
Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara / Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan
Prima conferință ce reunește în România cercetători și profesori români din străinătate, organizată după pandemie, a debutat astăzi la Timișoara. În discursul de deschidere a evenimentului „Smart Diaspora 2023”, rectorul Universității de Vest din Timișoara a cerut Guvernului “ca după aceste zile ale conferinței, concluziile care au rezultat din mințile geniale ale peste 1000 de cercetători, toți vorbitori de limba română, să fie cât mai grabnic pus în aplicare”.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara (UVT) a cerut Guvernului “ca după aceste zile ale conferinței, concluziile care au rezultat din mințile geniale ale peste 1000 de cercetători, toți vorbitori de limba română, să fie cât mai grabnic pus în aplicare și să găsim cele mai bune soluții pentru a le da mai multă putere, mai multe resurse, cu mai puțină birocrație”.

Marilen Pirtea, cele mai importante declarații:

“Dumneavoastră puteți, dragi membri ai diaspora, și noi, universitățile și institutele de cercetare, să creem acest lucru în acest domeniu al științei. Bine ați venit la Timișoara, bine ați venit în viitorul științei românești, viitor pe care dvs. îl veți construi. E ușor pentru noi, cei care administrăm zona academică și zona de cercetare, că o facem din Guvern, din Parlament, din rectorate sau din administrație. Dar cu toții știm că adevărata cercetare și adevărata știință se face acolo, în biblioteci, în laboratoare, la computere, pe terenurile de cercetare. Dați-mi voie, ca și gazdă, să salut și să remarc faptul că administrația decidenta a înțeles nevoile noastre și vor lua cele mai bune măsuri ca să pună în lumină talentul și potențialul dvs. Simțim cu toții că în fața României se deschid orizonturi fără precedent. Vă invit, dragi decidenți, ca după aceste zile ale conferinței, concluziile care au rezultat din mințile geniale ale peste 1000 de cercetători, toți vorbitori de limba română, să fie cât mai grabnic pus în aplicare și să găsim cele mai bune soluții pentru a le da mai multă putere, mai multe resurse, cu mai puțină birocrație. Bine ați venit la Timișoara, unde cultura este capitală și știința este fundamentală. Haideți să fim pasărea Phoenix a științei, a culturii, a întregii românii, pentru că împreună putem. Mult succes conferinței noastre, mult succes nouă, tuturor”.

Ce este Conferința Smart Diaspora 2023

Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” (10-13 aprilie) se desfășoară în perioada 10-13 aprilie, la Timișoara, organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI cu participarea Academiei Române, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Evenimentul este organizat în 38 de Workshop-uri. Sunt anunțați aproximativ 400 participanți din diaspora, 550 din țară și 300 din cadrul universităților membre ale Alianței Timișoara Universitară. Invitații din diaspora provin din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar cuprind și cercetători și profesori din SUA, Marea Britanie și Republica Moldova. O altă zonă specială de proveniență este reprezentată de participanți din țări îndepărtate, precum Japonia, Singapore sau Australia.

Conferința debutează în 10 aprilie 2023, la Opera Națională Română din Timișoara, printr-o Ceremonie de deschidere (cu începere de la ora 18) la care vor participa oficialitățile naționale și locale, alături de reprezentanții celor patru universități ce fac parte din Alianța Timișoara Universitară și de reprezentanții partenerilor acestora.

În următoarele zile se vor desfășura lucrările conferinței pe secțiuni ale Workshop-urilor exploratorii, organizate pe tematici diverse, de la educație și psihologie, la economie globală, guvernanță, orașe inteligente, geomatică, cultură antreprenorială, transfer tehnologic, alimentație sustenabilă, științele omice, frontierele medicinii personalizate, aplicațiile laserilor în medicină, bioinformatică, micro și nanoelectronică, știința materialelor, chimie transfrontalieră, traducere și comunicare interculturală, studii de limbă și literatură română, BigData și AI (inteligență artificială), securitate cibernetică, criptanaliză cu metode cuantice și modele neconvenționale de calculabilitate, matematica – motor al științelor contemporane, spațiul – noul continent global, dinamica sistemelor celulare, digitalizarea educației, migrație și mobilitate.

Jean Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, este invitat în cadrul Conferinței „Smart Diaspora 2023”. Marți, 11 aprilie 2023, la ora 9, sunt organizate Festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa și prelegerea publică a domnului Jean Marie Lehn, care se vor desfășura în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT.

În ultima zi a conferinței Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” (joi, 13 aprilie 2023) va fi organizată o sesiune concluzivă, în format plenar, în cadrul căreia va avea loc prezentarea concluziilor referitoare la viziunea și obiectivele de țară privind cercetarea, dezvoltarea și inovarea în România: concluzii, aspirații și direcții de acțiune (Aula Magna UVT, cu începere de la ora 11).

Pagina web dedicată acestei ediții a conferinței cuprinde o prezentare extinsă a obiectivelor urmărite în cadrul ariilor tematice din cele 38 de Workshop-uri exploratorii.


1 comment
  1. Gargară, stimabile! Pledați pentru depolitizarea tuturor instituțiilor publice, inclusiv și mai ales, învățământul, laolaltă cu scoaterea din sistem a fabricilor de diplome universitare. Altfel, dobitocii vor ajunge în vârful piramidei, și vor avea putere de decizie – așa cum vedem de vreo 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cel mai mare program european pentru cercetare, Horizon Europe, a fost lansat cu un buget de 95,5 miliarde de euro / Cristian Bușoi: Estimăm că se vor crea până la 100 de mii de locuri de muncă pentru cetățenii europeni

Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene a lansat marți programul Horizon Europe, cel mai mare proiect european destinat cercetării, cu un buget de 95,5 miliarde de euro, la evenimentul de…
Vezi articolul