Mesajul transmis de ANAF pentru profesorii care obțin bani din meditații: Aveți obligația de a depune Declarația unică în 30 de zile de la începerea activității / Inspectorii ANAF asigură îndrumare de specialitate

47.081 de vizualizări
meditații în perioada în care școlile au fost închise
Foto: Pexels.com
Profesorii care realizează venituri extrasalariale din meditații au primit un mesaj de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în prima săptămână de școală, potrivit profit.ro. Instituția le reamintește cadrelor didactice și oricăror persoane care acordă meditații și obțin venituri din această activitate independentă, că trebuie să se înregistreze fiscal și să își declare câștigurile.

“Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditații că au obligația de a se înregistra fiscal și de a îndeplini obligațiile declarative și de plată, în condițiile legii. Veniturile din meditații se încadrează în categoria veniturilor din activități independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II).

Persoanele care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate în condițiile legii, funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declarației)”, a transmis ANAF.

Instituția mai transmite că inspectorii ANAF vor sprijini contribuabilii să se înregistreze fiscal prin depunerea Declarației Unice. În acest caz, oamenii pot suna la ANAF – 031.403.91.60.

O altă soluție pentru solicitare de asistență este prin formularul de contact de pe site:

Dacă veniturile pe un an depășesc 12 salarii minime brute, atunci persoanele respective vor trebui să plătească nu doar cei 10% impozit, ci și contribuții sociale (25% pensii și 10% sănătate), potrivit site-ului specializat avocatnet.ro.

ANAF-ul are dreptul să verifice situația fiscală a persoanelor fizice supuse impozitului pe venit, cum este și cazul cadrelor didactice. Orice venituri pe care contribuabilul meditator ar fi trebuit să le declare și pentru care trebuiau plătite impozitele aferente vor fi impozitate, iar organele fiscale vor percepe și dobânzile și penalitățile aferente (impozitare din urmă, practic).

Codul de procedură fiscală stabilește că organul fiscal are dreptul de a controla dacă o persoană are venituri nedeclarate printr-o verificare fiscală prealabilă documentară a ansamblului situației fiscale personale.

Verificarea constă într-o comparație între veniturile declarate de contribuabil și situația fiscală personală a acestuia, iar orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu este identificată (pentru acestea, cel verificat va fi pus să aducă justificări), vor fi impozitate cu 10%, dar în mod complementar, se vor stabili și penalizările, se mai arată în sursa citată.


26 comments
  1. Nu ți-ar părea rău dacă banii obținuți ar fi folosiți în interesul comunității. Dar atunci când autoritățile astupa o groapa și folosește un sac de ciment iar pe hârtie trece 10 saci, Când la. un centru de vaccinare foseate 10 m de cablu și pe hârtie se trec 50 de m, Se vopsește un gard cu o cutie de vopsea și se trec pe hârtie ca s-au consumat 10 îți vine să urli de ciuda și ți se pare strigător la cer când auzi și vezi știri de genul asta.

  2. În asta rămăsese toată treaba.La meditații,elevul vine o zi,două poate nu vine,cum să declari câți elevi ai?În afara unui anume prof de fizică(nu spui cine,persoană importantă!😉),câți profesori pricopsiți din meditații ați văzut?S-a terminat cu toți evazioniștii,rămăsese pricina pe profesori!Nu le-ar fi rușine!

  3. Când începeți sa impozitati banii negri de sub saltelele popilor și staretilor? Nu uitați cazul jafului de la Manastirea Pasarea de unde s au furat 100 mii euro cash… de sub salteaua starețului. BOR cel mai bogat srl…
    Cat despre profesori, în cazul soților C de la Targoviste, ambii profesori de mate, au făcut avere colosala din meditații. Cârduri de copii pe la mese, prin toate camerele lor au adus venituri mari încât sa își faca ditamai vila în centrul orașului.
    Unii ca ei, sunt vechi evazioniști. Cat despre medici ca sunt șpăgari sunt din vina prostiei noastre.
    Profesorii sa nu se mai plângă de salarii mici ca nu dau în brânci cu munca. Se vede după rezultatele elevilor. Plus vacante, plus zile libere.

  4. Când vom avea venituri liniștitoare, atunci să ceară Statul bani SI să impună sancțiuni. Așa au făcut si cu bătrânii de la piață. Masuri de iobăgie ce necesita studii de neam prostie.

  5. Iar ne scumpim la tarate si ne ieftinim la boabe! Ce face fiscul cu proprietarii de pensiuni si apartamente din zonele turistice? Acolo e 95% evazionism si pe bani multi nu ca la meditatii.

    1. Bine ati zis! Daca indraznesti sa le ceri factura abia cand ai ajuns sa te cazezi, tot ei iti reproseaza ca de ce nu le-ai spus de la inceput ca ai nevoie de asa ceva? Inchiriaza cate unii la negru fara niciun stres. Ma mir cum de nu-i vede nimeni! Am inchiriat in august la munte si la mare si la ambele cazari am primit factura nr. 1 pe acest an! Buna treaba!

  6. Către Un patriot:
    Preşedinții au dezlegare la impozit pe meditații (şi la …). Vezi Constituția EU, art. excepții pt. “Ai noştri!”

  7. Saraceste Romania daca profesorii nu platesc taxe. Sa va fie rusine, uitati-va la câti fura, la câti nu declara veniturile imense,la doctorii care iau șpaga si la multi altii.

  8. Dati profesorilor salarii precum ati dat medicilor si va garantez ca nici un profesor nu va da meditatii. Bani putini si chinuiti,in loc sa isi odihnească neuronii dupa ce lucreaza la serviciu cu sute de elevi zilnic.
    Mai bine ati urmari categoriile bine plătite (de exemplu medicii) care mai si primesc șpagă pentru munca desfasurata in timpul serviciului,nu sacrificandu-si timpul liber.

  9. Astia ar lua ba ii de oe oameni oentru orice. Si daca mergi o zii sa aduni prune la un vecin si te plateste ei lar pune sa dea bon fiscal. Mi se pare exagerat deja ce se intampla

  10. Presedintele tarii si sotia au depus la ANAF in toti anii de meditatii aceste declaratii?!! Isi pot justifica averea si casele cumparate din salariile de profesori! Ghinion, s-au prescris, nu !

  11. Întrați pe facebook ul edupedu sa vedeți profii cum se dau în stamba: unii inloc sa accepte normalitatea, adică sa plătească impozit după venit, au început sa dea exemplu ca nici zugrăvii sau maneliștii nu plătesc… Adică ilegalitatea lor și-o justifica zicând ca și alții sunt evazioniști? Incredibil. Iar alții pur și simplu se dau în stamba cu remarci de genul nu vrem sa “ținem putorile pe ajutoare sociale”. “Putorile”, asta e exprimare de profesoara? E doar un exemplu, însă dacă întrați și citiți veți rămâne uimiți. Pai dacă asa fac în scris, care scris rămâne pe veci sa vadă oricine găsește articolul, cum vor face la clasa cu elevii, când nu vede nimeni, nici nu vreau sa ma gândesc. Ăștia ne educa copiii, oameni buni. Reclamați-i fără regrete, pe evazioniști, de să le meargă fulgii!

    1. @elem
      Vid ti-e capul, goale ti-s vorbele! Bai Che Guevara mioritic, tu cati țărani ai reclamat ca nu ti-au dat bon cand ai cumparat patrunjel?

      1. Meditatorului (a)b(ecedar):

        Uite aici un “doftorel”
        Ce ne vinde “pătrunjel”,
        Ne vinde cuvinte goale
        Cam pe prea multe… parale.
        Ca părinte, îți spun clar:
        “Vorbești” mult și în zadar!
        Un țăran poate nu știe,
        El nu are școli… o mie.
        Dacă te compari cu el,
        Vei fi respectat… la fel!

        P.S.:
        Se și vede, an de an
        Știința “la kilogram”.

        E.

        1. @părințEle
          Sincer, desi asta mi-e meseria, sa fac, printre altele, analize pe/de text, n-am prea inteles ce ai vrut sa transmiti. Ceva talent potivit pentru ”Urzica” si ”Cutezatorii” ai fi avut. Din pacate ambele au disparut. Inca mai ai o sansa cu revista ”Rebus”. Acolo mai apar, cred, diversi care se cred Pastorel Teodoreanu si pe care ii chinuie talentul pseudoliterar.
          Altfel, ai grija ca, probabil fara sa te duca mintea si neintelegand ce am vrut eu sa zic, ai jignit pe toata lumea care e de la tara. Nimic mai fals.
          PS. Cand mai simti talentul dand navala, incearca o rima incrucisata. Sau imbratisata. Sau monorima. Sau, ca sa te crezi profund, rima alba. Vorbim cand iti iese si sa ma scuzi daca trimiterile livresti te-au naucit.

          1. B, ai înțeles cum ai vrut sau… cum ai putut. Eu respect orice om onest. Pe restul… nu am pentru ce – fiindcă trăiesc doar pentru ei, oricum nu le pasă de ceilalți. Iar la “capitolul” respect, nu ești exemplu nimănui!
            Nu cer bon țăranilor, dacă nu ai vorbi din cărți și nu ai respecta doar personajele din romane, ai avea habar că te-ai referit la cei care cumpără marfă și o revând, drept urmare nu sunt țăranii producători, cei pe care îi respect pentru munca lor și care nu sunt obligați să dea bon, fiindcă impozitarea/taxarea se face diferit (dar există și este legală, spre deosebire de evaziune), iar pentru tarabă (dacă închiriază) plătesc pe metru pătrat administratorului pieței. De unde crezi că știu toate astea? Ei mi-au povestit, B(ădie)! Sunt mai mândră de bunicul meu, om simplu/țăran – cu 4 clase – decât poți să fii tu vreodată de doctoratul tău (fiindcă asta consideri argument pentru a te impune, dar nu ai cum, la mine omenia este pe primul loc, indiferent cine ești/cu ce te ocupi). Eu respect țăranii, mă trag din ei și nu uit de unde am plecat, indiferent câte studii aș avea. Bunicul meu m-a învățat primul să nu îmi însușesc nimic din ce aparține altuia (inclusiv statului), oricât mi-ar fi de greu! Întâi își plăteau dările toate, apoi se rezumau la ce le rămânea și… nu era mult. Niciodată nu a folosit faptul că “și altul face” ca pe o… scuză că “i se cuvine”, cum am văzut la tine și la mulți alți profesori! Știi ce au țăranii adevărați (nu cei cu care îi confunzi tu…) și tu nu ai? Modestie și o conștiință curată! Dacă îi numești “nea/tanti+prenumele” – nu vezi fețe acre de “domni” și “doamne” profesoare care consideră asta lipsă de respect. La asta m-am referit prin: “vei fi respectat la fel” – nea B.
            Se pare că te-ai bucurat mai mult timp decât mine de revistele comuniste!
            Cât despre forma comentariului meu, nu am pretenții literare fiindcă nici nu am urmat profil uman. A fost ceva mai “altfel” decât restul postărilor (inclusiv ale tale), atât și nimic mai mult.
            Aroganța ta mă lasă rece, din păcate nu și ipocrizia pe care o expui. Venind de la o persoană vaccinată asta: responsabilitatea socială se limitează la vaccin (fiindcă oricum ai ales să îl faci), dar nu și la restul legilor incomode pentru cadrele didactice?
            Eu nu voi fi niciodată scriitoare, dar… nici nu m-am pregătit pentru asta, în schimb tu… nu vei fi veci un reper moral pentru nimeni, iar asta este trist și nu doar în profesie!

        2. @e
          Vorbesti mult si scrii prost. Si e clar ca ai nevoie de repere. De tot soiul. Nu jucam in aceeasi liga, asa ca minidialogul nostru se incheie aici. Apropo, Pastorel Teodoreanu nu e personaj de roman. N-ar fi rau sa-l citesti, inainte sau sau dupa sedintele tale de filosofie in fata oglinzii. Uite asa mai inveti cate ceva. In rest, un singur lucru ai spus bine despre tine: esti modesta.

          1. Ha ha ha! Ești rău (și rău intenționat, pe deasupra!) pe arătură, nea B, la țăranul român mă refeream când am spus că este personaj de roman pentru tine, de asta te-ai legat de pătrunjelul lui… în loc să-ți vezi de “ciorba” ta! Desigur că nu jucăm în aceeași ligă, iar lipsa ta de argumente clare și logice o demonstrează. Tu știi doar să “ataci” (încerci și tu, că poate funcționează) folosind niște cuvinte care, după “umila” ta părere, ar trebui să ne pună pe toți în dificultate. Spre disconfortul tău pe aici, nu am chiulit de la orele de limba română (precum alții de la FISC) și nu am copiat la teste/examene fiindcă alții făceau asta.

            Comentariul (lui L.M.) de care tu te-ai legat a fost mai mult decât de bun simț pentru orice profesor care – fie nu oferă meditații, fie plătește cele datorate statului. Dar nu este cazul tău, de asta te-a “urzicat”. Măcar alții (care au repere morale, spre deosebire de tine – și știu că evaziunea nu este justificabilă) și-au văzut de treaba lor, nu au “semnalizat” – simțindu-se atacați (de ANAF).
            Dacă tu crezi că intenția ta ca modestia să sune a altceva mă deranjează, iar te înșeli, nu am nimic de demonstrat nimănui și recunosc faptul că, atât cât trăiesc, am de învățat. Dar știu să îmi selectez reperele (de tot felul) pe alte criterii decât… colecția de diplome și aroganța.
            Evazivitate plăcută sau (mai potrivit temei articolului) evazi*** plăcută!

            P.S.: Ai studiat diacriticele? Ca om de litere este chiar jenant să nu găsești o soluție pentru a le folosi! 🙂

          1. @B(ineînțeles), ca tine – la articolele la care chiar ai ceva de spus! Aici nu a fost cazul! 😉

    2. Cand un profesor primește un salariu de femeie de serviciu cine vreti sa predea in invatamant? Elevii buni nu se mai fac profesori. Dacă aveți copii si invata le puteti sugera sa se faca profesori.

      1. Am constatat ca femeia de serviciu din scoala primeste cu 200 lei mai putin decat mine, iar cea din primarie cu 300 mai mult. Eu sunt un biet peofesor titular de 16 ani. Pacat ca n-am ramas la 8 clase. Poate imi luan si eu locuinta, masina. Momentan banca m-a respins pentru un credit ipotecar. Rata si dobanda sunt prea mari pentru salariul disponibil. Am incercat la ANL. Nu se contruiesc locuinte la tara. Am incercat credit de consum: nu am obtinut peste 300 milioane vechi. Femeia de serviciu are si masina si casa…a facut cu prima casa. Vi se pare ca ma roade pizma? Vi se pare bine. Ma despart de femeia de serviciu 8 ani de scoala, sute de examene si multi, multi, bani si obiecte de acasa investite in scoala. Femeia de serviciu nu am vazut-o sa vina cu aspiratorul si matura in spate de acasa.

    3. @ L.M.
      De acord, dar cu cateva conditii:
      Statul trebuie sa fie partner, nu interlop cum este in situatia de fata.
      Adica ma obligi sa iti platesc taxe si impozite, dar de pensii speciale, recuperarea daunelor marilor hotii, s.a.m.d nu te ocupi. Practic ma scuipi in fata si imi zici sa iti dau bani, dar banii pe care ii dau nu prea mi se intorc inapoi prin sistem de educatie dotat si profesori bine platiti, autostrazi, cai ferate, proiecte de suport pentru agricultura, etc. Pai daca tu stat te comporti aproape ca un interlop si imi ceri bani, vad cum mi-i furi (exp: unul dintr marii corupti nu a facut nici macar 1 an, repet un an de inchisoare pentru furtul a 20 de milioane de euro, iar staul nu a recuperat nimic din acel prejudicu) eu de ce sa vin de bunavoie sa iti dau banii mei? E nevoie ca statul sa isi schimbe atitudinea si a devina un partener al cetateanului, nu un stapan, daca vrea bani.
      Polonezii au vazut ca statul incepe sa investeasca in transporturi, agriultura, etc. si au inceput sa taie bon fiscal, fiindca au vazut ca statul a inceput sa le fie partener, fara sa isi bata joc de banii lor. As plati bucuros taxe si impozite chiar mai mari daca as vedea ca statul mi le intoarce inapoi si nu mi le fura. Asta este problema de fapt.[comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  12. Ati trimia notificarea asta si la manelisti?
    Le impozitati si lor veniturile din dedicatii??
    Sau astia sunt scutiti ca de obicei de la orice fel de taxa ca nu aveti cum sa-i executati?

  13. Asta înseamnă că atunci când parintii plătesc pentru meditații profesorii trebuie sa le dea bon fiscal, nu? Și dacă nu dau trebuie mers la Anaf și reclamat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

A murit Sir Ken Robinson, autor și expert în domeniul Educației, cunoscut în toată lumea pentru ideile sale despre școală și creativitate. VIDEO Robinson, TED Talk: „Toți copiii se nasc artiști, însă noi nu dezvoltăm creativitatea, suntem educați să o lăsăm în urmă”

Sir Ken Robinson, poate cel mai cunoscut autor și expert de renume mondial în domeniul Educației, a murit sâmbătă, la vârsta de 70 de ani, de cancer. Anunțul a fost…
Vezi articolul

VIDEO Director de viitor – conferință cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Peste 80% de posturi – ocupate în concursul de directori de școală / Vom propune în viitoarea lege a învățământului preuniversitar introducerea postului de director administrativ

Concursul de directori s-a încheiat și este momentul să aflăm ce vor face cei peste 8 mii de directori care au fost admiși, dar mai ales ce vor face autoritățile…
Vezi articolul