Ministerul Educației se răzgândește și “ia în considerare” modificarea regulilor de admitere la facultate, după ce anul acesta a menținut pentru minoritari examenul de română

10.439 de vizualizări
SURSA: Pixabay.com
Ministerul Educației se răzgândește și “ia în considerare” modificarea regulilor de admitere la facultate, după ce inițial anunțase că examenul oral de Română de la Bacalaureat “nu reflectă nivelul de stăpânire a limbii” și se justifică proba suplimentară de limbă aplicată minorităților de către unele dintre facultăți.

Ziarul de limbă maghiară Maszol.ro publică un document despre care spune că este semnat de secretarul general al Ministerului Educației, Dănuț Ghican. Prin acest act, Ministerul Educației o informează pe Renate Weber, cea care conduce instituția Avocatului Poporului, că “Ministerul Educației Naționale ia în considerare posibilitatea efectuării modificărilor propuse astfel încât să asigure interpretarea unitară a textului de lege în vederea aplicării de către toate instituțiile de învățământ superior a egalității în ceea ce privește certificarea competențelor lingvistice pentru admiterea în învățământul superior, însă pentru anul universitar 2020-2021”.

În document, Ministerul Educației face referire la cererea Avocatului Poporului de modificare a ordinului nr. 6102/2016 care aprobă Metodologia-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat.

Ministerul Educației este dispus să modifice regulile de admitere la universitate, pentru a elimina discriminarea față de studenții minoritari“, scrie Maszol.ro, care îl citează pe adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt. Acesta a afirmat, pentru publicația citată, că termenul “a lua în considerare” folosit de secretarul general al Ministerului Educației “ar trebui interpretat în sensul că ministerul va modifica reglementările“.

Oficialul a precizat că Avocatul Poporului nu va închide acest caz, ci “așteptăm cu nerăbdare modificările promise“.

  • Amintim că Avocatul Poporului i-a cerut oficial ministrului Educației, în iulie 2019, să modifice regulile de admitere la facultate, la master și la doctorat, astfel încât să elimine din metodologia Ministerului posibilitatea ca universitățile să organizeze examen de limbă pentru candidații aparținând minorităților naționale. Concret, instituția condusă de Renate Weber i-a comunicat ministrului de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, faptul că ordinul “creează premisele unei discriminări între cetățenii români aparținand minorităților naționale și ceilalți cetățeni români, din punct de vedere al certificării competențelor lingvistice”, atâta vreme cât toți candidații la facultate prezintă aceeași diplomă de Bacalaureat.
  • Într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației anunța, pe 13 august 2019, că nu schimbă regulile de admitere la facultate, pentru că certificatul obținut de elevi la proba orală de română de la Bacalaureat “nu reflectă nivelul de stăpânire a limbii”.
  • În aceeași zi, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunțat că se autosesizează în problema examenului de limba română pe care Ministerul Educației le permite universităților să îl organizeze pentru absolvenții minoritari care vor să dea la facultate. “Dacă Ministerul Educației spune că evaluarea competenței lingvistice de comunicare orală în limba română de la Bacalaureat nu reflectă nivelul de stăpânire a limbii, înseamnă că este o formă de recunoaștere a falimentului predării limbii române pentru elevii care sunt în clasele cu predare în limbile minoritare”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele CNCD, Csaba Asztalos.
Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea din California, una dintre cele mai prestigioase din SUA, va plăti aproape 250 de milioane de dolari la peste 200 de femei abuzate sexual de un medic ginecolog care a lucrat la clinica medicală din campus vreme de 35 de ani. Ginecologul, acuzat de alte 5.500 de femei de aceeași crimă

Universitatea din California (UCLA) a fost de acord să plătească aproape 250 de milioane de dolari la peste 200 de femei care susțin că au fost agresate sexual de un…
Vezi articolul

Universitatea Cuza din Iași plănuiește proiecte comune cu Universitatea din Kazan, Rusia / Rectorul Tudorel Toader și alți profesori au participat la sesiuni organizate de ruși pe tema „Pregătirea profesorului-educator în secolul XXI”

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) anunță că intenționează să încheie un parteneriat cu Universitatea Federală din Kazan, Rusia, pentru derularea de proiecte de cercetare comune și înființarea unui…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, despre deschiderea universităților după ridicarea stării de alertă: Solicitarea pentru a identifica soluția pentru o scurtă perioada de tranziție este pertinenta. Ministerul intenționează să transmită o notă pentru deblocarea situației în universități

Ministrul Educației își nuanțează declarațiile cu privire la modul de funcționare al facultăților începând de mâine, când încetează starea de alertă instituită pe teritoriul României din cauza pandemiei COVID-19. “Solicitarea…
Vezi articolul