Ministrul Daniel David: Nu e adevărat că degeaba facem titularizarea dacă nu scoatem posturi care să fie pentru titulari, nu-mi plac exagerările. Anul acesta sunt aproape 9.200 de posturi

16.030 de vizualizări
Daniel David / Foto: Guvernul României/ gov.ro
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a spus că pentru anul acesta vor fi aproximativ 9.200 de posturi titularizabile la cel mai mare concurs de angajări din țară – titularizare 2025. El a negat comentariul potrivit căruia „degeaba facem titularizare dacă nu scoatem posturi care să fie pentru titulari”. „Nu e adevărat. Mie nu-mi plac exagerările”, a spus Daniel David în cadrul raportului săptămânal pe care îl prezintă online.
  • Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a spus recent că „este inacceptabil să dai examen peste examen, anual, și tu ai luat o notă destul de bună, dar n-ai prins un post pentru titularizare”, iar pe 19 mai va face o altă propunere pentru examenul de titularizare.
  • Profesorii sau viitoarele cadre didactice se înscriu la concursul național de Titularizare 2025 în perioada 5-16 mai, potrivit calendarului oficial

„Aproximativ 9.200 de posturi titularizabile vor fi scoase la concurs anul acesta”, a spus ministrul Educației joi seara în cadrul raportului săptămânal prezentat online pe pagina de Facebook a ministerului.

Este pentru prima oară când ministerul anunță numărul de posturi atât de devreme. De regulă, acesta era comunicat în luna iulie, în comunicatul de presă din ziua dinainte de proba de concurs.

„Nu putem spune că nu sunt posturi pentru titularizare (…) dar trebuie să gândim și să discutăm cu școlile, și o să vedeți în 19 mai cum gândesc acest lucru, să scoată posturile care chiar sunt viabile la titularizare. Nu putem spune că n-au fost și că nu sunt (n. red. posturi scoase la titularizare)”, a spus ministrul Educației.

  • Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.
  • Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecți
Răspunsul integral al ministrului Educației și Cercetării:

„O altă întrebare mai dură: Degeaba facem titularizare dacă nu scoatem posturi care să fie pentru titulari, ceea ce nu e adevărat. Mie nu-mi plac exagerările. Pot fi de acord că este nevoie să avem mai multe posturi care să aibă această viabilitate mai lungă pentru a permite titularizarea. Nu putem spune că nu sunt posturi pentru titularizare, în condițiile în care ani de-a rândul, procentul între posturile scoase la concurs mergea în jur de 15, 20, 25 până la 30% și anul acesta avem aproximativ 9.200 de poziții pe care se poate face titularizarea.

Deci, da, pot să fiu de acord că trebuie să gândim și să discutăm cu școlile și o să vedeți în 19 mai cum gândesc acest lucru, să scoată posturile care chiar sunt viabile la titularizare. Nu putem spune că n-au fost și că nu sunt”.

Informații de context

Ministrul Educației, Daniel David a spus recent că „este inacceptabil să dai examen peste examen, anual, și tu ai luat o notă destul de bună, dar n-ai prins un post pentru titularizare”.

Anul trecut – Titularizare 2024, doar 9.933 de posturi au fost titularizabile, adică oferă posibilitatea angajării pe perioadă nedeterminată.

În fiecare an are loc un concurs național de angajare în învățământ ale căror etape încep abia în primăvară, între 5-16 mai 2025, în cazul anului 2025. Aceste posturi vor fi scoase la concurs in 2025 pentru anul școlar 2025-2026 și au fost deblocate prin adoptarea de către Guvern, pe 24 aprilie, a unei Ordonanțe de Urgență, angajările fiind blocate pentru acest an în sistemul public, din cauza OUG 156/2024.

Numărul de posturi scoase la concurs este fluctuant în fiecare an, are loc în mai multe etape și publicarea acestor posturi se face de către inspectoratele școlare pe platforma titularizare.edu.ro. Dar acest număr nu poate fi limitat la cel mult 15% din totalul posturilor.

Edupedu.ro a analizat această situație în iulie 2023, când a arătat că România se confruntă cu un deficit de cadre didactice. Analiza a arătat că o posibilă explicație a faptului că sunt atâtea posturi netitularizabile poate fi generată de plecarea profesorilor din sistem. O altă cauză ar putea fi mascarea posturilor titularizabile de către directorii de școli, ceea ce ar reprezenta fapte de corupție.

Cele mai multe posturi netitularizabile au fost în 2023, 2018 și 2022. În 2018 au fost 63.204 posturi, iar în 2022 au fost scose la concurs 62.659 de posturi de angajare pe perioadă determinată.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, a precizat, la emisiunea Educația la putere de la TVR 2, de ce profesorii suplinitori cu note peste 7 la titularizare trebuie să repete examenul: „Din păcate, sunt două decizii ale Curții Constituționale care ne împiedică să reportăm nota”. Acesta a spus că „la petiții am răspuns de fiecare dată cu niște argumente care nici măcar nu țin de voința noastră, a Ministerului Educației”.

Declarațiile oficialului par să fie în contradicție cu filosofia acestui sistem de mobilitate, deoarece profesorii își pot folosi nota din anii trecuți de la concursul de angajare în cadrul etapelor de mobilitate, care au loc înainte de proba scrisă propriu-zisă. Cu toate acestea, Sorin Ion a afirmat că nota din anii trecuți de la concursul de titularizare nu poate fi folosită de la un alt la altul, invocând decizia CCR.

În cadrul emisiunii, profesoara Ionela Bălan a adus în atenție că nemulțumirea profesorilor suplinitori este că, deși iau note peste 7 la titularizare, ei sunt nevoiți să susțină din nou examenul, „pentru că au prioritate în alegerea posturilor cadrele didactice care dau examenul în anul respectiv”.

David, despre sistemul de titularizare: „Eu nu l-aș fi gândit așa”

Cel mai recent, ministrul Educației a declarat că „sistemul de titularizare este atât de înrădăcinat în mintea oamenilor încât orice schimbare trebuie gândită foarte bine și anticipată”. „Eu nu l-aș fi gândit așa”, a spus el la Prima News.

Un grup de cadre didactice suplinitoare calificate i-au solicitat ministerului Educației organizarea unei dezbateri oficiale privind Concursul de titularizare din învățământul preuniversitar. Printr-o petiție lansată pe platforma Declic în februarie 2025, semnată de 1.460 de persoane la momentul redactării articolului, profesorii atrag atenția asupra obligației de a susține anual examenul pentru ocuparea posturilor vacante sau rezervate, în ciuda faptului că obțin note peste 7 și dețin definitivatul.

La începutul lunii februarie, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a spus că printre politicile educaționale pe care ar urma să le anunțe în iunie 2025 va fi și regândirea titularizării, adică a concursului național de ocupare a posturilor de profesori. El a criticat actualul proces, în care „oameni buni care dau examene peste examene nu reușesc să ajungă” la contract pe perioadă nedeterminată, fiind nevoiți să repete concursul din cauza lipsei de posturi.

Reacția oficialului a venit după ce pe 24 ianuarie 2025 un grup de profesori suplinitori i-a transmis o scrisoare deschisă în care își exprimă nemulțumirile legate de organizarea actuală a examenului de titularizare. În scrisoare, document obținut de Edupedu.ro, aceștia semnalează că, anual, zeci de mii de suplinitori sunt obligați să susțină acest concurs, indiferent de rezultatele obținute anterior, ceea ce contribuie la instabilitate profesională și afectează calitatea actului educațional.

Citește și:
Paradoxul celui mai mare angajator din România, organizat și condus haotic de miniștri și politicieni locali – La Titularizare 2024, din cele peste 75 de mii de posturi scoase la concurs, peste 65 de mii erau de fapt netitularizabile, iar peste 48 de mii incomplete
De ce profesorii suplinitori cu note peste 7 trebuie să repete examenul de Titularizare? Secretarul de stat Sorin Ion: Din păcate, sunt două decizii ale Curții Constituționale care ne împiedică să reportăm nota. Pur și simplu, sunt bariere legale
De luni, 5 mai, și până pe 16 mai, profesorii sau viitoarele cadre didactice se pot înscrie la concursul național de Titularizare 2025. Lista documentelor necesare
BREAKING Cred că este ultimul an în care Titularizarea va avea loc în această formă, anunță ministrul Educației, Daniel David, care arată spre profesorii obligați să dea examenul de titularizare ani de zile

8 comments
  1. De aproape 40 de ani in sistem fiind, la un liceu intr- un oraș mic, am vazut atâtea!!!!
    Va propun să cumpăniți și din altă perspectivă!
    Din cauza numirilor abuzive, tot timpul s-au făcut fărădelegi fără de legi clare!
    Iată un truism: ,,fără de legi avem fărădelegi ” !
    Orele pentru care nu se poate da numire, pentru că fluctuează multe de la un an la altul nr.lor, au fost date tot alor lor, pe care i-au facut apoi parteneri in decizii abuzive! Au tot schimbat reguli de la in an la altul, să nu se mai poate urmări clar, iar prin regulile date, s-au putut face tot mai multe de către directori !
    Care își asumă! Cum? Ca pe ei îi susține sistemul din umbră, comunitatea locală !
    E necesar să spunem, sa clarificăm, dar să și facem altfel!
    E necesar să fie ascultați oamenii care au fost vigilenți de-a lungul timpului și au și exprimat această vigilență după ce au urmărit-o in timp!Vrem asta?
    ( Asta se cheamă înțelepciune căpătată de nevoie! Râdem ca să nu plângem!)

  2. De-aia e nevoie de 6 adeverințe de buna purtare, de pe ultimii 6 ani pentru că ați scos posturi? La limba română, niciun post in județul Sibiu. Mai lăsați interviurile și vedeți ce e in sistem!

  3. Domnule ministru, ați lansat titularizarea digitala – depunerea dosarelor de titularizare online.

    Ce părere aveți despre faptul că ISJ -urile cer documentele fizic și cu dosar cu șină? 🙂

  4. Scoateți doar posturi de învățători pentru că învățătorii se titularizează și după un an se mută pe post de profesor fără nicio examinare pentru postul nou-ocupat.Nu trebuie să obțină nici măcar un 5.A luat 7 la învățători și e calificat să predea astrofizică dacă își dorește. l

  5. Interesant!
    Ok, fact check, că google e simplu și la îndemâna. Iau un judet la alegere. Aprox 1200 ore de fizică disponibile. Posturi titularizările: 4.

    Iau alt judet. Tot peste 1000 ore disponibile pe fizica. Guess what? 3 posturi titularizabile.

    Oi fi tastat greșit. Iau alt judet. Random. Aproape 1000 ore, tot 4 titularizabile .

    Cum e asta, din ministru?
    De ce ar intra un fizician in sistem pe contract de 1 an, salariu de 4000 lei și făcut dosare pe banda rulanta, când pe inginerie sau tehnologie se duce din start pe 10000-15.000?

    1. 1200 de ore (nici măcar nu e nevoie să alegeți doar fizica drept exemplu) în 400 de școli. Sunt posturi titularizabile puține pentru că nu poți face o catedră în mai mult de trei școli. Iar dac-ai putea, ți-ai petrece viața făcând navetă, a cărei decontare ar fi un fel de ou cu surprize, poate e, poate nu e.

      Nu pot apărea posturi fix în orașul de domiciliu al celui cu notă bună la CONCURS. Dar noi ne lăudăm cu nota și așteptăm să vină postul la noi.

      Valabil pentru absolut toate disciplinele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat se laudă cu “cel mai ambiţios program de aducere în România a cercetătorilor de top”: Ne mândrim cu tinerii noştri olimpici internaţionali, spune Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a spus la forumul “România Viitorului” organizat la Universitatea Politehnică din Bucureşti că “cercetarea şi inovarea trebuie să devină motoarele principale pentru dezvoltarea economiei româneşti”, scrie Agerpres.…
Vezi articolul

Economedia.ro: Românii vaccinați ar putea scăpa de restricții la restaurante, evenimente culturale și sportive, pe baza adeverinței verzi europene. Proiecte-pilot pentru redeschiderea economiei discutate de sectorul privat, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei

Mediul privat, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei au format un grup de lucru care discută posibilitatea ca românii vaccinați să scape de restricții în domeniile HoReCa, al evenimentelor, în domeniile…
Vezi articolul

Dan Barna, despre cazul Bode, acuzat de plagiat: Nu știu dacă termenul dat de președinte pentru rezolvare – până la rotativa guvernamentală – e vreo dovadă de seriozitate. Știu doar că România a pierdut în fiecare zi în care Iohannis, Ciolacu și Ciucă s-au făcut că nu aud și nu văd

Fostul lider USR, Dan Barna, critică, într-o postare pe Facebook, declarația președintelui Klaus Iohannis, care a cerut PNL și ministrului Lucian Bode să ia o decizie în urma acuzațiilor de…
Vezi articolul