Paradoxul celui mai mare angajator din România, organizat și condus haotic de miniștri și politicieni locali – La Titularizare 2024, din cele peste 75 de mii de posturi scoase la concurs, peste 65 de mii erau de fapt netitularizabile, iar peste 48 de mii incomplete

2.007 vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
La Titularizare 2024, din cele peste 75.000 de posturi scoase la concurs de Ministerul Educației, peste 65.000 erau netitularizabile, iar peste 48.000 incomplete, arată raportul privind starea învățământului, document publicat de Ministerul Educației și Cercetării. 
  • Ministerul Educației împreună cu instituțiile din subordine și pe care le coordonează constituie cel mai mare angajator din România – peste 307.000 de angajați (sursa).
  • Pentru a obţine statutul de titular (angajarea pe perioadă nedeterminată), candidații trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) la proba scrisă. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) la proba scrisă.

Situația privind posturile didactice declarate vacante/rezervate la concursurile de ocupare a posturilor didactice din învățământul preuniversitar, în anul 2024:

Din totalul celor 75.575 de posturi vacante/rezervate pentru concurs în anul școlar 2024-2025, doar 9.933 au fost titularizabile, adică oferă posibilitatea angajării pe perioadă nedeterminată, arată documentul.

Potrivit acestor date, au fost scos la concurs un număr record de posturi netitularizabile, pentru o perioadă determinată, 65.642.

Edupedu.ro a analizat această situație în iulie 2023, când a arătat că România se confruntă cu un deficit de cadre didactice. Analiza a arătat că o posibilă explicație a faptului că sunt atâtea posturi netitularizabile poate fi generată de plecarea profesorilor din sistem. O altă cauză ar putea fi mascarea posturilor titularizabile de către directorii de școli, ceea ce ar reprezenta fapte de corupție.

Pe de altă parte, cele mai multe posturi netitularizabile au fost în 2023, 2018 și 2022. În 2018 au fost 63.204 posturi, iar în 2022 au fost scose la concurs 62.659 de posturi de angajare pe perioadă determinată.

În ceea ce privește posturile incomplete, respectiv 48.659, înseamnă că sunt fie fracțiuni de normă, fie presupun combinarea mai multor ore în diferite școli, inclusiv în localități diferite.

Deși sistemul are nevoie de profesori, datele din raportul amintit arată, mai degrabă, o situație care nu le permite tinerilor profesori să rămână în sistem.

Raportul Ministerului Educației poate fi consultat mai jos:

Despre deficitul profesorilor din România

O analiză Edupedu.ro din noiembrie 2024 arăta o creștere cu 33% a numărului de profesori care au vârsta de pensionare și se află în activitate. În București, dacă în septembrie 2020 predau 156 de profesori aflați în această situație, din septembrie 2024 erau la catedră aproape de două ori mai mulți, adică 302.

România se numără printre țările cu un număr insuficient de profesori calificați la o serie de materii, de la matematică la arte, potrivit celui mai nou raport anual Education at a Glance, dat publicității în septembrie 2024 de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). 

Mai mult, în România, este reclamat de mult timp un deficit de profesori în domenii precum cele fizica, biologia, chimia sau matematica.

Amintim că în august 2023, într-un interviu pentru Edupedu.ro, Ligia Deca, ministru al Educației la acea vreme, a declarat că școlile nu scot posturile titularizabile de teamă că, după ce se ocupă în ședințele publice, oamenii vor pleca la începutul anului școlar.

Despre Titularizare 2024

Anul trecut au fost 37.500 candidați înscriși la Titularizare 2024, dintre care peste 6.800 din promoția curentă. Peste 1.000 de candidați din această promoție nu s-au mai și prezentat la examen.

De la proba scrisă de Titularizare 2024 s-au retras peste 2.660 de candidați după ce au văzut subiectele. Aproape 50 din cei care s-au prezentat au fost eliminați din examen. Rata de participare a fost de 86,48%, a anunțat Ministerul Educației.

După soluționare contestațiilor, au fost 12.833 de candidați cu note între 7 și 10, dintre care 74 cu note de 10 (număr neschimbat față de rezultatele inițiale).


Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Amendamentele USR care prevăd ca profesorii să primească mai repede de 5 ani diferențele salariale pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 au fost respinse în Comisia de muncă pentru Senat / Mâine urmează votul în comisia de învățământ

Senatorii din comisia de muncă au respins azi amendamentele la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență privind diferențele salariale pentru profesori. În prezent, potrivit OUG, acestea urmează să…
Vezi articolul

„Vom găsi o cale de decontare”, spune Ligia Deca, pentru olimpicii la chimie care și-au plătit din banii lor deplasarea în Indonezia, la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată, după ce Ministerul Educației a refuzat susținerea participării acestora, cu toate că olimpiada apare ca finanțată de minister

Ministra Educației, Ligia Deca, a dat asigurări, luni, că problemele olimpicilor români care au suportat cheltuielile de deplasare din fonduri proprii vor fi rezolvate prin găsirea unei “căi de decontare”.…
Vezi articolul

Cele mai slabe rezultate la simularea Bacalaureatului din 2022 încoace, în județul Iași: Doar doi din cinci elevi de clasa a XII-a au obținut medii de promovare la testarea din decembrie – raport ISJ / Mai puțin de jumătate au luat cel puțin nota 5 la Proba obligatorie a profilului – prăbușire față de anii trecuți

Mai puțin de 1.700 de elevi din cei peste 4.200 care au participat la toate probele scrise din cadrul simulării examenului de Bacalaureat din decembrie, în județul Iași, au luat…
Vezi articolul

Drept la replică

În urma articolului publicat miercuri, 11 septembrie, de Edupedu.ro, privind avertismentul Ministerului Educației care combate o informație falsă apărută pe grupul Federației Părinților, privind contractul educațional semnat de părinți la…
Vezi articolul
Foto: Pexels/ Cottonbro

REPORTAJ Cei care nu mai pleacă. “În urmă cu câteva săptămâni ne-ar fi luat mințile orice nimic. Întârzierea unui Bolt la comandă, mâncarea rece dintr-un restaurant, un nasture rupt la palton sau frigul de afară. (…) Acum nu mai avem nimic. Nici țară, nici casă, nici familie”

Peste 500.000 de refugiați au intrat în România de la începutul războiului, majoritatea femei și copii. Cei mai mulți în tranzit. Alungați de război, cu câte o valiză și câteva…
Vezi articolul

DOCUMENT Calendarul pentru concursul de directori va fi modificat – proiect. Avizele de la partide și culte trebuie depuse înaintea probei de interviu și nu înainte de validarea rezultatelor, cum este în prezent

Avizele de la partide, pentru școlile cu predare în limbile minorităților naționale, și cele de la culte, în cazul seminariilor și liceelor teologice, trebuie depuse înaintea probei de interviu și…
Vezi articolul