Ministrul Educației din Franța vrea ca profesorii să poată preda și după studiile de licență, ca răspuns la deficitul de personal / Masteratul este obligatoriu pentru cariera didactică în prezent

5.426 de vizualizări
Absolventi Bacalaureat
Foto: © Sengchoy2016 | Dreamstime.com
Formarea inițială a profesorilor din Franța este pusă în discuție zilele acesta de ministrul educației Pap Ndiaye. Oficialul a declarat, într-un interviu recent pentru publicația Le Monde, că o soluție pentru a mări bazinul de candidați pe posturile de profesori ar fi intrarea lor în Învățământ și după licență, nu doar după studiile de masterat didactic (MEEF) pe care le consideră, în prezent, un parcurs universitar complet pentru un profesor.

Prin acest proiect, potrivit sursei citate, Ministerul Educației are să-și lărgească automat bazinul de recrutare, în contextul în care profesia trece printr-o gravă criză de atractivitate.

Pe de o parte, există mai mulți studenți la licență, dar, pe de altă parte, aceștia sunt mai înclinați, se crede, să se angajeze la un masterat mai “sigur” pentru ei în privința carierei, mai notează Le Monde. Reforma ar putea fi pusă în aplicare din 2025, spune ministrul Ndiaye. După licență, ar urma doi ani de predare plătiți pentru tinerii absolvenți, fără a-i împiedica să se înscrie după și la masteratul didactic – MEEF prescurtat în franceză, adică Științele predării, educației și formării, potrivit L’Etudiant.fr.

O criză a profesorilor a fost produsă în 2010-2011 când obligația de a avea master a intrat în vigoare și numeroși studenți n-au mai optat pentru meseria de profesor din cauza impredictibilității, conform sursei citate. La fel s-a întâmplat și după anul 2019, la altă reformă a formării inițiale, când Ministerul Educației din Republică a reintrodus obligativitatea masteratului: instituția a fost nevoită să angajeze, pentru anul școlar început în septembrie 2022, 5.000 de profesori suplinitori, calificați sau nu, pentru catedrele neocupate.

Cum devii profesor în Franța

În prezent, în Franța se poate preda după terminarea sistemului Bac +5: adică studii de licență (3 ani în sistemul Bologna la majoritatea facultăților, cum există și în România) și masteratul MEEF, apoi concurs de intrare în Învățământ, potrivit platformei oficiale devenirenseignant.gouv.fr, dedicată informațiilor despre intrarea în Învățământul din Republică.

Concursul de intrare în învățământ are mai multe forme. Există, pentru grădinițe și școlile primare, Concursul de recrutare a profesorilor, în traducere de la CRPEConcours de recrutement de professeurs des écoles. Pentru învățământul secundar există CAPESCertificat d’aptitude au professorat de l’enseignement secondaire, iar tot pentru licee sau pentru școlile înalte ori universități este necesar certificatul Agrégation.

Foto: © Sengchoy2016 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Salariile profesorilor din Franța vor crește cu câte 100-230 de euro net, din septembrie, anunță președintele Emmanuel Macron: Profesorii trebuie să fie mai bine recunoscuți și mai bine plătiți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Drepturile și obligațiile studenților, în dezbatere publică. 8 ore pe zi pentru activități didactice, asistență psihologică gratuită, plan de intervenție pentru studenții cu dizabilități, printre noutăți

Ministerul Educației a pus în consultare publică Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului. Limită de 8 ore pe zi pentru activități didactice, asistență psihologică gratuită, plan de intervenție specializată pentru studenții…
Vezi articolul

Fostul secretar de stat din Educație responsabil cu fondurile europene: Ministerul trebuie să facă publice proiectele în derulare, partenerii, modul lor de selecție, experții, echipele de management, indicatorii realizați, produsele finale, pe pagini web dedicate

Ministerul Educației trebuie să facă publice proiectele din fonduri europene care se află în derulare în coordonarea instituției, cu pagini web dedicate care să conțină numele partenerilor și modul lor…
Vezi articolul

Titularizare 2023. Subiectele și baremele pentru consilierii școlari. Ce înseamnă consilierea cadrelor didactice și distincția dintre abuzul de putere și bullying – cerințe pentru candidați

Subiectele și baremele de la concursul de Titularizare 2023 au fost publicate de Ministerul Educației. Miercuri, 12 iulie, a fost organizată proba scrisă a concursului național pentru ocuparea posturilor didactice.…
Vezi articolul

Prima didactică a profesorilor poate fi utilizată și pentru plata studiilor de licență, master și doctorat, potrivit Ministerului Educației / Lista comercianților se va actualiza permanent

Profesorii pot utiliza prima de carieră didactică pentru plata studiilor universitare de licență, master, doctorat, conform unui comunicat al Ministerului Educației. Instituția a venit cu clarificări în privința celor mai…
Vezi articolul