Ministrul Educaţiei justifică anunţul de ultim moment al suspendării Titularizării: A trebuit să vedem dacă se prelungește sau nu starea de alertă / Preşedintele Iohannis anunţase pe 9 iunie că se prelungeşte

5.716 vizualizări
“A trebuit să așteptăm să se încheie starea de alertă, să vedem dacă se prelungește sau nu”, aşa a justificat ministrul Educaţiei, Monica Anisie, anunţul făcut în ultima clipă al suspendării Titularizării. Asta în condiţiile în care Preşedintele Klaus Iohannis anunţase încă de pe 9 iunie că starea de alertă se prelungeşte.

Într-o declaraţie la TVR, Anisie a explicat de ce a decis pe 17 iunie suspendarea concursului naţional de mobilitate a cadrelor didactice care începea pe 18 iunie:

Întrebare: Profesorii se plâng că au aflat prea târziu de suspendarea titularizării, cum le răspundeți?

Monica Anisie: Știți că starea de alertă a încetat pe 15 iunie. Exista posibilitatea să nu fie prelungită. Înscrierile pentru titularizare începeau pe 18 iunie. Prin urmare a trebuit să așteptăm să se încheie starea de alertă, să vedem dacă se prelungește sau nu și abia după aceea puteam să luăm decizia suspendării acestui concurs. Înainte nu-și avea rostul să suspendăm un concurs care ar fi putut să se desfășoare.”

Justificarea ministrului vine în contextul încare încă de marți, pe 9 iunie, președintele Iohannis a anunţat în conferință de presă prelungirea stării de alertă.

Edupedu.ro a publicat în aceeași zi, pe 9 iunie, o analiză care arată că dacă starea de alertă se prelungește, iar Legea 55 nu este modificată, titularizarea nu poate avea loc legal. Mai erau încă 9 zile până pe 18 iunie, prima zi din concurs, zi în care începeau înscrierile.

Sămbătă, pe 13 iunie, când premierul Ludovic Orban a anunțat că starea de alertă se va prelungi cu 30 de zile, Edupedu.ro a scris din nou despre cum concursul național de angajare în învățământ, numit titularizare, este suspendat dacă legea rămâne în forma actuală. Mai erau încă 5 zile până la prima zi de concurs.

Miercuri, 17 iunie, ora 23:00 Ministrul Educației anunță pe Facebook că #ĂstaEstePSD. Anunțul oficial că Titularizarea a fost suspendată a venit cu o oră înaintea primei zile a concursului. Și a venit în cheie politică, dând vina pe un amendament introdus în lege acum 34 de zile, pentru care nimeni din minister sau din Guvern nu a făcut nimic, timp de o lună, ca să-l modifice. Asta deși Guvernul a cerut stare de urgență, după care a prelungit-o, implicațiile asupra Titularizării fiind cunoscute public.

Ordinul de ministru care suspendă concursul național de Titularizare 2020 a fost publicat joi seara în Monitorul Oficial. Documentul suspendă etapele de mobilitate prevăzute din 18 iunie pe toată durata stării de alertă.

Ce este titularizarea?

Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – candidații trebuie să obțină minimum nota 7 (șapte) atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât și inspecția în profilul postului.

Foto: gov.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu: Am dat la o parte școli de top și am ales un liceu tehnologic. De ce? Pentru că the hard way is the way / Raportat la vârstă și câștiguri, elevii aceștia sunt cei mai realizați dintre tinerii de azi

Mă amuz și zâmbesc când vine vorba de alegerile personale. Niciodată nu am fost adepta căii ușoare, în mare parte pentru că în puținele ocazii în care am ales the…
Vezi articolul

Profesoarele pot rămâne la catedră până la 68 de ani – decizie publicată în Monitor. Numărul profesorilor pensionari din gimnaziu și liceu s-a dublat în ultimii 5 ani

Profesoarele pot rămâne la catedră, peste vârsta de 65 de ani. Ecaterina Andronescu a modificat Metodologia privind mobilitatea personalului didactic. Potrivit actului publicat miercuri în Monitorul Oficial, profesoarele care vor…
Vezi articolul