Ministrul Educației, Ligia Deca, le transmite părinților că nu vor exista schimbări bruște în sistem și orice modificare relevantă va fi anunțată din timp: “Legile vor viza bunăstarea elevilor și creșterea calității și echității”

1.272 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Ligia Deca, i-a asigurat pe părinți că nu vor fi schimbări bruște în Educație, chiar și când vor intra în vigoare noile legi: “Una dintre prioritățile pe care mi-o asum este predictibilitatea. Aș dori să le transmit părinților că nu vor exista măsuri bruște și orice modificare relevantă pentru parcursul educațional al elevilor va fi anunțată din timp fără a crea dezechilibre în sistem”, a spus Ligia Deca după ultima ședință de Guvern din acest an.

Ligia Deca le-a transmis părinților că nu vor fi schimbări bruște care să afecteze copiii și, întrebată de un jurnalist dacă elevii vor merge la școală pe legile actuale, Ligia Deca a precizat: “Vom avea în vedere o perioadă de tranziție suficientă în așa fel încât toți cei care sunt vizați de reformele educaționale să aibă timpul necesar pentru adaptare și să aibă toate informațiile necesare. Legile, care vor fi promovate de către guvern, vor viza tocmai bunăstarea elevilor și creșterea calității și echității în sistem, deci cred că ele ar trebui așteptate cu bucurie”.

Amintim că ministrul Educației a mai vorbit despre predictibilitate în sistem la câteva zile după ce a preluat mandatul după Sorin Cîmpeanu. – detalii aici

Legile Educației vor fi prezentate după vacanța de iarnă

Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat în cadrul aceluiași briefing că proiectele legilor Educației vor fi făcute publice la începutul anului viitor, după perioada vacanței de iarnă. Ligia Deca a evitat să dea o dată exactă, spunând că depinde de procedura de avizare interministerială.

Proiectele legilor Educației în noua lor formulă nu vor mai fi lansate în consultare publică, ci doar făcute publice, reiese din declarația ministrului Ligia Deca, de miercuri, 28 decembrie. “Legile educației, așa cum am mai afirmat, vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și integrare a feedbackului venit, la începutul anului viitor, după perioada de vacanță. Cred că cel mai potrivit ar fi să avem o conferință de presă dedicată la lansarea lor în care să explicăm toate reformele. (…) Vorbim despre începutul anului viitor. (…) Vor fi făcute publice și intră în primă lectură în ședința de Guvern. Urmează procedura de avizare interministerială și după aceea adoptarea în Guvern cât mai devreme. La începutul sesiunii parlamentare viitoare le vom vedea și în procedură de dezbatere parlamentară. (…) Nu are rost să lansez o dată pentru că depinde de timpul necesar pentru procesul de avizare interministerială”, a spus Ligia Deca.

De precizat, sesiunea parlamentară începe pe 1 februarie 2023.

Citește și:
Proiectele legilor Educației vor fi prezentate în Guvern după perioada de vacanță, până la începutul sesiunii parlamentare, spune Ligia Deca
Ligia Deca se distanțează de Sorin Cîmpeanu în privința legilor Educației și justifică întârzierea lor: Proiectul legislativ nu a fost asumat de către mine, consilier prezidențial, ci de către ministrul Cîmpeanu, atunci când a fost lansat în dezbatere publică

5 comments
  1. >> comasarea fizicii cu chimia (posibil și cu biologia)
    Ma minunez de atata superficialitate. Ce ar trebui sa fie asta? Interdisciplinaritate? Transdisciplinaritate? Ar trebui schimbat complet curriculum.

    Pe de alta parte am mari dubii ca ignoranta doamna doctor Deca intelege ce e aia inter si transdisciplinaritate lol.

    Mai erau unii care imbarligasera engleza cu franceza si biologia cu istoria. Fiecare cum il taie capul :)).

  2. Numai din comasarea fizicii cu chimia (posibil și cu biologia) și din reducerea orelor de ed.fizică la o oră pe saptamână (vor face ora de sport doar clasele a 6-a și a 7-a) rezultă cel puțin 20.000 de concedieri în preuniversitar. Banii economisiți se vor duce către programele de reconversie profesionalală (de parcă va mai angaja cineva oameni la peste 50 de ani) și către pensiile speciale păpate de sfertodocții acestei țări.

    1. @Mirela: da, se angajează și peste 50 de ani: în depozitele de medicamente, ca și colector de medicamente și cosmetice. Drum bun acolo!

    2. Concedieri nu vor fi pentru ca sunt 40 000 de posturi libere in educatie, plus cei care vor iesi la pensie. Dar va fi un haos in educatia daca ii lasam sa modifice legea fara consultari adevarate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Vaccinul BioNTech/Pfizer a primit aprobarea specialiștilor pentru folosirea în UE / Comisia Europeană va acorda în curând autorizația de punere pe piață condiționată

Agenția Europeană a Medicamentului a discutat aprobarea vaccinului BioNTech/Pfizer în UE într-o ședință publică, transmisă LIVE, într-un exercițiu de transparență fără precedent. Vaccinul a fost aprobat deja, săptămâna trecută, în…
Vezi articolul

Google anunță schimbări majore în pachetul său pentru educație: Elevii nu vor mai putea intra înaintea profesorilor în ședințe Meet / În Classroom vor putea fi integrate aplicații din surse terțe / Va exista opțiunea de a-i “ține pe mut” pe toți participanții la videoconferință

Google va introduce în lunile următoare peste 50 de schimbări și opțiuni noi în pachetul său de programe pentru educație, care își schimbă numele din G Suite for Education în…
Vezi articolul

BAC 2023 – sesiunea specială. Lista documentelor pentru înscrierea candidaților, potrivit Ministerului Educației. Înscrierea elevilor se face în zilele de 11 și 12 mai, la Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești – document

Pentru sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2023, înscrierile sunt în perioada 11-12 mai și au loc în Prahova. În vederea înscrierii, elevii olimpici vor prezenta mai multe documente Comisiei Județene…
Vezi articolul

Inspectorii, șefi de departamente și alți angajați cu funcții de conducere din Ministerul Educației pleacă și se întorc în școli, din cauza salariilor. Există o nemulțumire care se propagă în lanț, până la ultimul salariat din învățământul preuniversitar, spune liderul FSE, Marius Nistor

Angajații cu funcții de conducere din Ministerul Educației pleacă din minister, nemulțumiți de salarii, spune liderul sindicatului FSE Spiru Haret, Marius Nistor, într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro. “Există o nemulțumire…
Vezi articolul